Vakantiefoto's maken met smartphone of mobiel

8 tips: Zo maak je de beste vakantiefoto’s met je mobiele telefoon

Nog niet zo heel lang geleden was het maken van een goede foto voorbehouden aan mensen met een dure camera en veel kennis over fotografie. Tegenwoordig is dit anders en hebben de meeste mensen een goede camera op zak, gewoon op de mobiele telefoon. Maar vaak ben ik na het maken van een vakantiefoto via mijn telefoon toch nog niet helemaal tevreden over het eindresultaat. Daarom ben ik op zoek gegaan naar ideeën om betere foto’s te maken met mijn mobieltje. Hier lees je acht belangrijke tips!

1. Maak de lens regelmatig schoon

Het klinkt voor de hand liggend, maar zeker een telefoon, die waarschijnlijk regelmatig los in je broekzak of tas zit, kan snel vies worden. Vieze vlekken op je lens hebben altijd invloed op je foto’s. Maak je lens daarom regelmatig even schoon. Dit kan heel simpel met een schoon doekje of eventueel met een vochtig wattenstaafje.

2. Ken de eigenschappen van je telefoon

Voor veel mensen houdt de kennis van de camera van hun mobiele telefoon op bij het aantal megapixels. Hoewel megapixels belangrijk zijn voor de kwaliteit van foto’s, hebben de meeste camera’s nog veel meer mogelijkheden om een goede foto te maken. Met de meeste mobieltjes kun je de focus, sluitertijd, witbalans en het diafragma handmatig instellen. Dus ga niet standaard af op de automatische setting van je camera, maar experimenteer eens met een andere witbalans (bijvoorbeeld in het donker of in TL-licht) of kijk wat er gebeurt als je bij een portretfoto het diafragma wat vergroot. Dit levert je niet alleen betere foto’s op, maar ook meer kennis over fotografie.

3. Maak je vakantiefoto in hoge resolutie

Zorg ervoor dat de foto’s die je maakt in een zo hoog mogelijke resolutie opgeslagen worden. Dan kun je ze niet alleen op je telefoon goed bekijken, maar later ook op je computer. Ook als je ze achteraf wilt afdrukken, is een hoge resolutie belangrijk. De opties voor resolutie vind je in de instellingen van je telefoon. Bedenk wel dat foto’s in een hoge resolutie meer ruimte innemen op je telefoon. Zorg daarom voor voldoende geheugen in je telefoon om de foto’s op te slaan. Niets is zo vervelend als dat je op het momént suprême geen foto’s kunt nemen omdat je geheugen vol is.

4. Gebruik nooit de zoomfunctie van je telefoon

Als je de zoomfunctie op je telefoon gebruikt, dan gaat de kwaliteit van je foto’s achteruit. Probeer daarom om in plaats van in te zoomen dichter naar het object te gaan dat je wilt fotograferen. Door je scherm te vullen krijg je niet alleen een betere, maar meestal ook een interessantere foto.

5. Zorg voor een spannende compositie

Voor het maken van een goede compositie kun je gebruik maken van een handig hulpmiddel op je op je scherm, de zogeheten gridlines. Op de meeste smartphones kun je dit in de instellingen van je telefoon aangeven. Gridlines verdelen je scherm in 9 vlakken door het plaatsen van 2 horizontale lijnen en 2 verticale lijnen. Een vuistregel voor een goede compositie is om het onderwerp dat je wilt fotograferen te plaatsen op een van de gridlines. In het geval van een landschapsfoto kun je bijvoorbeeld de horizon als onderste lijn aanhouden, een kerk of ander gebouw in het midden en de lucht als bovenste vlak.

6. Gebruik natuurlijk licht

Het gebruik van een flitser zorgt voor hard, fel licht. Meestal komt dit je foto niet ten goede. Toch kan het erg moeilijk zijn om zonder flits een foto te maken als er weinig licht is. Probeer daarom creatief te zijn in je zoektocht naar licht. Ga bijvoorbeeld dicht bij een raam of een lamp staan, of probeer te werken met reflectie van bijvoorbeeld een spiegel. Probeer tegenlicht te voorkomen, tenzij je graag een silhouet foto wilt maken. Als je zorgt dat het licht van opzij komt, geeft dit vaak iets meer diepte aan je  vakantiefoto.

7. Probeer je telefoon stabiel te houden.

Vooral in slecht licht, dus als de avond valt, of bij binnen-foto’s, kan het moeilijk zijn om goed belichte foto’s te maken. Omdat je camera in die gevallen een iets langere belichtingstijd nodig heeft, is het van belang dat je je telefoon stil houdt. Hierbij kan een klein statiefje uitkomst bieden. Natuurlijk kun je ook creatief zijn en iets anders gebruiken om je telefoon een vaste ondergrond te geven. Bijvoorbeeld een tafel, muurtje of de grond.

8. Gebruik de nabewerkingsmogelijkheden van je telefoon

Veel mobiele telefoons hebben de mogelijkheid om achteraf je foto te bewerken. Zo kun je de kleuren scherper maken, een onderbelichte foto beter belichten of het contrast tussen licht en donker scherper maken. Ook kun je foto’s bijsnijden of draaien als achteraf blijkt dat de compositie nog beter had gekund. Als je een mooi effect toevoegt, bijvoorbeeld zwart-wit, kun je je vakantiefoto’s soms nog iets meer sfeer geven. Op die manier wordt je vakantie écht onvergetelijk.

 

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.