Aan het werk als servicemonteur in Frankrijk: van alle markten thuis
Veel Nederlanders pakken de auto naar hun vakantie-adres. Maar een auto moet vaak harder werken dan in Nederland door de hitte. En juist dan is de kans op pech groot. Daarom ben ik deze zomer vertrokken naar Frankrijk. Als servicemonteur help ik daar gestrande Nederlandse automobilisten weer op weg. Hoe ziet mijn dag als servicemonteur eruit? En wat maak ik allemaal mee? Deze zomer vertel ik je er alles over in mijn blogs.
Voorbereiding
In december was de planning rond voor de hulpverlening in Frankrijk en Italië. Dit jaar ga ik, samen met mijn collega Istvan, vakantiegangers mijn hulp aanbieden in Frankrijk. Onze standplaats is St-Tropez, maar we bedienen klanten over de gehele Cote d’Azur. Nu lijkt dit groot, maar dat is maar betrekkelijk. Dit is het 4e jaar dat wij dit werk als servicemonteur doen, dus alles is bekend terrein voor ons.
Vlak voor het hoogseizoen begint vertrekken we. Alle gereedschap gaat weer mee, zoals speciale uitleesapparatuur waarmee we hetzelfde kunnen als in de werkplaats. Alleen het beste gaat mee. Klanten verdienen niets minder.
Wat komen we tegen?
Wat ik veel zie, is dat mensen hun banden lek rijden op de geweldige wegen die dit Franse land rijk is. Even vlug van de weg af om dat geweldige stalletje met planten, fruit of bloempotten te bekijken. Of gewoon een afrit. Je band is zo stuk. Extra vervelend is het als je geen reservewiel bij je hebt, maar wij lossen dit op. En het gebeurt ook bij degenen die heel voorzichtig zijn. Gewoon haaks afslaan is het advies, niet mooi, maar het spaart je wel een band uit.
Wat kun je zelf doen om de kans op pech te verkleinen?
Als je met de auto op je bestemming bent aangekomen, is het verstandig even de controles uit te voeren onder de motorkap: check het oliepeil, het koelwaterpeil en de ruitensproeiervloeistof. Zo maak je de auto direct weer gereed voor de terugreis. Want inpakken levert vaak stress op. Maar de auto is alvast klaar.
Tip van Meindert-Jan
Ik sluit mijn blog af met een tip. Deze keer over de bosbranden die de afgelopen weken delen van Zuid-Frankrijk teisterden. Heel vervelend voor ons als vakantiegangers, maar zeker ook voor de Fransozen. Zij zien hun eigendommen als gewassen, bossen en struiken verbranden. Welke maatregelen kan je zelf treffen als jou omgeving wordt bedreigd?
- Luister altijd naar de lokale brandweer, politie of camping. Zij hebben diverse ontruimingsplannen uitgewerkt en hebben ervaring met deze branden.
- Zorg dat je belangrijke papieren en eigendommen (telefoon + lader, portemonnee, bankpassen, etc) klaar hebt liggen zodat je snel kan evacueren
- Nieuwsgierig zijn is goed, volg het lokale nieuws, maar ga vooral niet zelf op onderzoek uit!
- De snelheid van branden is erg verraderlijk. In een uur kan een brand zo maar 2 of 3 kilometer verder zijn, of juist dichterbij! En een brand breidt zich niet één kant uit, maar gaat vaak alle kanten op.
- Geef de brandweer de ruimte op de (beperkte) toe- en afvoerwegen.
Verder: voorkomen is beter dan genezen. Voorkom open vuur in de natuur, een weggegooide brandende sigaret kan veel kwaad doen in de droge natuur. Let ook op met bijvoorbeeld glazen flessen. Als de zon hierin schijnt, kan er vuur ontstaan. Ook barbecues op kolen zijn vaak verboden.
Met deze tips wens ik iedereen een (brand)veilige vakantie.