Aansprakelijkheid van e-bikes tijdens zakelijk gebruik

Aansprakelijkheid van e-bikes tijdens zakelijk gebruik

Gebruik je tijdens je werk een fiets en veroorzaak je schade aan anderen? Dan doe je een beroep op je AVB. Zat je op een e-bike, dan heb je misschien een probleem. Er circuleren verschillende berichten over de aansprakelijkheid van e-bikes tijdens zakelijk gebruik. Mogelijk draai je zelf op voor de schade. Ik zocht voor je uit hoe het zit. 

Waarom is er onrust?

In het geval van een schade is het prettig dat je zowel de schade aan je eigen e-bike vergoed krijgt en dat letsel en materiële schade aan anderen is verzekerd. De afgelopen weken verschenen er echter berichten waarin geschreven werd dat je als ondernemer niet verzekerd bent voor schade die je aan anderen toebrengt wanneer je op een elektrische fiets rijdt. Dit zou ook gelden voor werknemers die gebruik maken van een e-bike. Steeds meer mensen maken gebruik van een e-bike en tijdens je werk wil je je natuurlijk geen zorgen maken over je verzekering. Daarom is het goed om te weten waar je aan toe bent.

Wat is zakelijk gebruik van de e-bike?

Zakelijk gebruik van een elektrische fiets betekent dat je de e-ike gebruikt voor het uitoefenen van je beroep. Bijvoorbeeld wanneer je als fysiotherapeut huisbezoeken doet of wanneer je een freelancer bent en verschillende locaties op de e-bike bezoekt. Als je werknemers in dienst hebt, zoals bijvoorbeeld bezorgers, die tijdens het werk gebruik maken van een elektrische fiets, moeten die ook verzekerd zijn. Met een zakelijke fietsverzekering kun je dit fietstype verzekeren voor diefstal, schade en eventueel zelfs pech. Maar mocht je onverhoopt ook schade berokkenen aan anderen, dan valt deze schade niet onder de zakelijke fietsverzekering. Hiervoor heb je een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) nodig

Wat is een AVB?

Een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) is een zakelijke verzekering die je afsluit als ZZP’er of bedrijf en die beschermt tegen financiële aanspraken van derden.Het gaat hier om materiele- en letselschade aan personen en/of materialen die jij als ondernemer of één van je werknemers veroorzaakt.

Zeker bij letselschade lopen de vergoedingen die je moet betalen snel op. Soms tot wel in de tienduizenden euro’s. Heb je een bedrijf? Kijk dan even of je AVB hebt afgesloten, want Het kan soms gaan om grote bedragen.

Een e-bike en de AVB: hoe zit het precies?

Kort gezegd hanteren niet alle AVB-verzekeraars dezelfde regels als het gaat om aansprakelijkheid van e-bikes tijdens zakelijk gebruik. Sommige AVB-verzekeraars sluiten schade die is ontstaan bij gebruik van een elektrische fiets uit. Wanneer dit specifiek in de polisvoorwaarden staat, betekent dit dat de verzekeraar bij ongevallen geen schade aan anderen hoeft te vergoeden als je op een e-bike fietst.

Wanneer een AVB-verzekeraar in de polis aangeeft dat motorrijtuigen uitgesloten zijn, dan ontstaat er een discussie. De vraag hierbij is of een elektrische fiets onder een ‘motorrijtuig’ valt of niet. Helaas, is hier (nog) geen eenduidig antwoord op te geven doordat verzekeraars verschillende regels hanteren.

Wat moet ik doen met de aansprakelijkheid van e-bikes tijdens zakelijk gebruik?

Het is verstanding om de voorwaarden van je Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven te controleren en/of je AVB-verzekeraar te contacteren. Je verzekeraar kan je vertellen wat de specifieke regels zijn en of zij materiaal- en letelschade aan anderen vergoeden als je rijdt op een e-bike.

Allianz Global Assistance biedt reisverzekeringen, pechhulp en fietsverzekeringen aan, géén AVB. Kies je bij de fietsverzekering voor een pakket met de dekking Schade, dan ben je gedekt voor schade aan je fiets. Niet voor schade aan anderen, want dat is onderdeel van de AVB. Gebruik je de fiets zakelijk en wil je schade aan je fiets verzekeren, kijk dan hier.

Hoe zit het met de speed pedelec?

De highspeed e-bike of speed pedelec is een snelle elektrische fiets waarvoor je een WA-verzekering moet afsluiten. Met een WA-verzekering voor je speed pedelec is aansprakelijkheid voor schade aan anderen automatisch gedekt.

Let op: bij Allianz Global Assistance sluit je een speed pedelecverzekering af zonder WA-verzekering. Op fietsverzekering.nl/speed-pedelec.html kan je de speed pedelec verzekeren voor diefstal, schade en/of pechhulp.

Andere blogartikelen over de (zakelijke) fietsverzekering zijn: