Problemen met de accu van je auto voorkomen

Zes tips om problemen met de accu van je auto te voorkomen

Niets is vervelender dan ’s ochtends in de kou in de auto stappen en merken dat hij niet wil starten. Accuproblemen komen in de winter veel voor. Daarom is het belangrijk om je accu goed te onderhouden. Lees in deze blog hoe je problemen met de accu voorkomt.

Vermijd extreme temperaturen

Zowel kou als hitte kan de levensduur van je accu verkorten. Zet daarom bij voorkeur je auto in een garage. Op die manier heeft de auto minder last van temperatuurschommelingen en zal je accu minder snel beschadigen. Heb je geen garage? Dan kan een hoes om de auto uitkomst bieden. Ook deze beschermt de accu tegen grote temperatuurschommelingen. Een andere optie is om de accu te isoleren. Er zijn hiervoor speciale hoezen verkrijgbaar.

Zorg ervoor dat de accu goed vast zit

Eén van de belangrijkste oorzaken van problemen met de accu is beweging. Door de trillingen die de auto tijdens het rijden veroorzaakt, kan de accu loskomen of onderdelen van de accu losraken. Ook de vloeistoffen die in de accu zitten kunnen gaan lekken. Dit kan je motor beschadigen en voor problemen zorgen. Zorg er daarom voor dat de accu goed vast zit en controleer dit regelmatig.

Houd de accu schoon

Bij veel regen en vocht kan het stof en vuil dat zich op een batterij verzamelt vochtig worden en ervoor zorgden dat de batterij leeg raakt. Doordat de laag vuil in contact staat met de polen van de accu, kan er een kortsluiting ontstaan die de batterij beschadigt. Maak daarom de accu regelmatig schoon met een oplossing van soda en water. Reinig ook de aansluitpunten van de batterij en verwijder roesplekken.

Rijd af en toe een langere route

Een auto starten kost je accu behoorlijk wat energie. Wanneer je vooral korte ritjes rijdt, kan het zijn dat de accu niet genoeg tijd heeft om tijdens het rijden op te laden. Zo raakt de accu langzaam maar zeker leeg. Maak daarom regelmatig een langere rit, van minstens dertig kilometer, zodat de accu helemaal kan opladen.

Gebruik de juiste accu

Iedere auto heeft een batterij met specifieke eigenschappen voor die auto nodig. Daarom is het belangrijk de juiste accu te gebruiken. Probeer niet die paar euro’s te besparen met een accu die niet helemaal goed past bij je auto. Het kan ervoor zorgen dat niet alleen de accu maar ook je auto beschadigt.

Controleer je accu regelmatig

Als je een knarsend of klikkend geluid hoort wanneer je de auto start, kan het zijn dat je accu niet meer goed werkt. Ook als de koplampen dimmen als de auto stationair draait, is dit een aanwijzing van problemen met de accu. Laat de accu in deze gevallen controleren bij de garage. Zorg dat ook tijdens het reguliere onderhoud van je auto de accu wordt meegenomen.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.