Activiteiten: Klimmen met Evelyn - Lonedrifter

Hike, bike, surf en klim: activiteiten voor de sportieve reiziger

Als sportieve reiziger zoek je elke mogelijkheid op om actief bezig te zijn. Soms zijn dat ‘simpele’ minder geplande activiteiten zoals een ‘hike’ door de stad. Andere keren plan je ver vooruit. Zoals met surfen, waar je rekening moet houden met de golven. Waar je ook bent, er zijn altijd wel een paar activiteiten waar je het als sportieve reiziger warm van krijgt. Voor ons stonden deze activiteiten hoog op de wishlist:

Hiken

Hiken doet natuurlijk iedereen op vakantie – al is het maar om de stad lopend te verkennen. Hiken is budgetvriendelijk en beter voor het milieu dan steeds de auto te pakken. Tijdens onze wereldreis zijn we op heel veel plekken geweest waar je alleen naartoe kunt hiken. Een prachtige waterval of tempel bekijken na een lange wandeling geeft veel meer voldoening dan er binnen 5 minuten naartoe rijden.

Onze mooiste hikes? De Tongariro Crossing hike door het Tongariro National Park op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland waar je langs drie actieve vulkanen komt: Mount Ruapehu, Ngauruhoe en Mount Tongariro. Ngauruhoe ken je wellicht door de derde The Lord of The Rings-film waar Frodo, het hoofdpersonage, Mount Doom beklimt om uiteindelijk de ring in de lava te gooien. Wij liepen deze 19,4 lange hike in de lente en er was nog een beetje sneeuw te zien. Fantastisch! Ga je deze hike doen, dan moet je je gepast en warm kleden. Het weer in de bergen kan namelijk ineens omslaan. En dan ga je van lekker in de zon wandelen naar ploeteren in een sneeuwstorm. Nog een paar hiking tips als je op pad gaat : check altijd het weer en ga gepast gekleed. Op sommige plekken heb je kans op floodings (overstromingen) en is het gevaarlijk om te hiken. Ook heb je op plekken kans op rock fall. Maar zoals ze in Nieuw-Zeeland zeggen: There’s no bad weather, just bad clothing (and preparation).

Mountainbiken

Mountainbiken is vrij makkelijk te doen en vergt weinig planning. Je huurt een fiets (of je neemt er zelf eentje mee) en je kunt gaan. Er is weinig ervaring voor nodig en als Nederlanders hebben wij op de fiets natuurlijk een voorsprong. Voor elke niveau is er wel een trail (pad) te vinden. Ook in Nederland kun je mountainbiken, maar in het buitenland is het al snel veel leuker met alle heuvels en bergen.

Wij zijn gek op mountainbiken en door onze wereldreis kunnen we de vetste trails rijden. Onze laatste mountainbike track was Whakarewarewa Red Woods Mountain Bike Park Rotorua op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Fietsen op trails met boomstammen, tussen gekapte bomen door, langs sequoias en over steile heuvels waar je snelheid voor nodig hebt om te pumpen… heerlijk! Dit mountainbike park in Rotorua Nieuw-Zeeland is dé hemel voor de sportieve reiziger. Ben je een beginnende mountainbiker? Zorg dan dat je trails zoekt die bij je niveau passen. Je gaat namelijk last krijgen van je handen doordat je waarschijnlijk steeds op de rem drukt. Ook is het opvangen van de druk en het staan iets wat je waarschijnlijk niet gewend bent.

Surfen

Zoek je iets dat iedereen kan doen? Ga dan surfen, want surfen is voor iedereen. Het gevoel wanneer je je eerste golf pakt is fantastisch. Niet voor niets trekt de surflifestyle zoveel mensen aan. Zon, zee en urenlang chillen. Goed zijn wij niet in surfen, maar het is zo leuk dat we wel even het water in willen. Van de surfstranden van Waikiki in Hawaii tot Padang Padang Beach in Bali. Het surfleven is fantastisch. ’s Ochtends een surfsessie, dan ontbijt, even chillen en aan het eind van de dag nog een golf pakken. Heerlijk, wij zijn fan! Tip: check bij de locals wanneer het beste tijdstip is om te gaan surfen en waar je moet zijn met jouw surfskills om veilig te surfen.

Klimmen

Klimmen – en dan hebben we het niet over bergwandelen – kan bijna overal ter wereld: van indoor boulderen tot hoge klims met de juiste uitrusting op bergen of domes. In Yosemite Valley deden wij onze eerste klimcursus op een dome (aanrader). Omdat we al goed kunnen boulderen kregen we vooral tips om onszelf te verbeteren en hoe je elkaar zekert.

In Nieuw-Zeeland reden we in onze campervan naar het plaatsje Springfield op het zuidereiland om klimschoentjes en matjes (must have) te huren by Smylies. Daarna reden we door naar boulderparadijs Castle Hill om een dag tussen de boulders rond te brengen. Absoluut de moeite waard.

{

Evelyn

Evelyn is sinds 6 juni 2017 met haar vriend op wereldreis. Ze hebben 3 jaar gespaard om de wereld over te gaan op zoek naar de tofste plekjes om te longboarden, surfen en de natuur in te gaan. Ze beginnen in West-Amerika, gaan daarna eilandhoppen (en surfen) in Hawaï, road trippen door Nieuw Zeeland en daarna zien ze wel waar the road takes them. Evelyn houdt van slow-travel, natuur en kustplaatsjes. Tijdens de wereldreis deelt ze haar ervaringen met de lezers van het blog van Allianz Global Assistance.