Geocaching in het bos

Geocaching: wat is het en hoe speel je het?

Hield je als kind van schatten zoeken en vind je het leuk om buiten puzzels op te lossen? Dan is geocaching of geocachen een hele leuke activiteit. Dit interactieve spel leidt je via GPS naar plekken in de natuur of in de stad waar je een schat kunt vinden. Lees hier wat het precies is en hoe je ermee begint.

Wat is geocaching?

Geocachen is een vorm van spoorzoekertje. Deelnemers over de hele wereld verstoppen caches (schatten) op een specifieke plek en laten aanwijzingen achter zodat anderen ze kunnen vinden. De cache bevat kleine cadeautjes die je mag meenemen en een logboek waarin je je gegevens achterlaat om te bewijzen dat je er bent geweest.

Hoe is geocachen ontstaan?

Geocaching is ontstaan in mei 2000 toen de Amerikaan David Ulmer een emmer met cadeautjes in het bos verstopte en de coördinaten daarvan op het internet zette. Hij daagde mensen uit de ‘schat’ te vinden en stelde daarbij een aantal simpele regels op. Iedereen mag de emmer opzoeken. Als je er iets uithaalt, leg dan iets terug. En vertel aan niemand de exacte positie van de schat. David’s oproep kreeg veel gehoor en inspireerde anderen om nieuwe caches te verstoppen. Tegenwoordig zijn er alleen in Nederland al meer dan 50.000 actieve geocachers.

Wat heb je nodig om te gaan geocachen?

Eén van de belangrijkste items die je nodig hebt is een GPS tracker. Vroeger had je hiervoor een apart apparaat nodig. Tegenwoordig bieden de meeste smartphones de mogelijkheid om je coördinaten door te geven. Daarnaast heb je vaak een pen nodig om het logboek te tekenen. Je vindt caches op verschillende plekken: in bossen, op de hei en in de heuvels. Dus stem van tevoren je outfit af op de omgeving.

Wat zit er in de caches?

De meeste caches bestaan uit een waterdicht doosje met daarin simpele cadeautjes: een sleutelhanger, pennen of stickers. De afspraak in de community is dat je, als je iets meeneemt uit de ‘schatkist,’ ook iets teruglegt voor de volgende schatzoekers. Zo blijft het spel voor iedereen leuk en spannend. Daarnaast vind je meestal een logboek waar namen en ervaringen van eerdere deelnemers in staan.

Waarom is het zo leuk?

Geocachen zorgt ervoor dat je naar buiten gaat met een doel. Je kunt de bossen in trekken, er een vakantieactiviteit van maken of wat spanning toevoegen aan een stedentrip. Of je nu alleen, met kinderen of met ouderen op pad bent, het zoeken van een schat zorgt ervoor dat het voor iedereen leuk is naar buiten te gaan.

Hoe speel je het?

Eén van de meest bekende platformen ter wereld is Geocaching.com. Hier vind je overal ter wereld uitdagende zoektochten en cryptische aanwijzingen naar caches.

  1. Maak een account aan op Geocaching.com. Hiermee kun je de caches vinden en registreren of je de schatten gevonden hebt.
  2. Vind een cache bij jou in de buurt. Dit kan je doen met behulp van de app.
  3. Elke cache heeft een aanwijzing met daarin de coördinaten van de locatie. Soms vind je ook informatie over de grootte en inhoud van de cache. Je vindt ook informatie over de moeilijkheid van de tocht ernaar toe en hoe goed de cache verstopt is. Kies voor je eerste avontuur dus een niet al te moeilijke opdracht.
  4. Ga op zoek! Gebruik hiervoor de navigatie in de app. Je krijgt ziet je positie ten opzichte van de cache en as je in de buurt komt geeft de app een alarmsignaal.
  5. Als je bij de coördinaten bent aangekomen, berg dan je telefoon op en begin met zoeken.
  6. Heb je de cache gevonden? Gefeliciteerd! Teken het logboek en haal er een schat uit. Vergeet vooral niet iets terug te stoppen in de cache voor de volgende zoeker.
  7. Leg de schat weer terug op dezelfde plek als waar je hem gevonden hebt.
  8. Laat weten dat je de cache hebt gevonden.

Screenshot van zoektocht in Geocaching.com

Variaties

De afgelopen jaren zijn er verschillende variaties ontstaan op geocaching. Deelnemers hebben hun eigen regels bedacht en daarom is de ene cache moeilijker te vinden dan de ander. In sommige gevallen krijg je niet direct de coördinaten, maar moet je eerst een puzzel oplossen om de coördinaten te krijgen. Ook zijn er variaties waarbij je een serie van caches moet vinden en openen. De eerste cache biedt je dan weer aanwijzingen om de volgende te vinden. Als dit soort spelregels van toepassing zijn, dan vind je de uitleg in de beschrijving op de website of app van Geocaching.com.

Andere artikelen die interessant zijn:

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.