Autogeuren: wat ruik ik precies?

Autogeuren: wat ruik ik precies?

Je auto ruikt vreemd en je weet niet precies wat het is. Een verloren broodje misschien, maar wat als…? In sommige gevallen geven autogeuren aan dat er iets mis is met de motor. Hier bespreek ik zes veelvoorkomende autogeuren en wat ze mogelijk betekenen.

Een geur van rotte eieren

De katalysator is een essentieel onderdeel van iedere auto. Hij zit voor in het uitlaatsysteem en zorgt ervoor dat er minder schadelijke stoffen in de lucht komen. Een katalysator gaat weleens kapot. Vaak ruik je dan een sterke, smerige geur.

Deze typische geur is het gevolg van het vrijkomen van waterstofsulfide in de motor. Normaal gezien wordt deze door de katalysator omgezet in het geurloze en veilige zwaveldioxide. Wanneer de katalysator niet meer goed werkt, ruik je dit en zul je een bezoek aan de garage moeten brengen. In de meeste gevallen zal het nodig zijn om de katalysator te vervangen.

Verbrande olie

Motorolie hoor je niet te ruiken. Dus als je de geur van verbrande olie ruikt, moet je altijd de olie gaan checken. Het kan zijn dat het oliepeil te laag is of dat de motor oververhit raakt. Ook zou het kunnen zijn dat de versnellingen niet goed geolied zijn en er sprake is van oververhitting.

In de meeste gevallen betekent de geur van verbrande olie dat er olie lekt op warme uitlaatdelen. Zie je olie druppelen onder de auto? Dan is de kans groot dat er sprake is van een lekkende krukaskeerring. Laat je auto in zo’geval controleren bij de garage.

Zoete autogeuren

Ruik je een zoetige geur tijdens het rijden of wanneer je de auto net hebt uitgeschakeld? Breng je auto dan naar de garage toe. De kans is groot dat de radiator van je auto lek is. De zoete geur komt waarschijnlijk af van de koelvloeistof, die het giftige ethyleenglycol bevat. Een koelvloeistoflek zorgt ervoor dat de motor niet op de juiste temperatuur blijft, waardoor de kans op oververhitting en ernstige motorschade groter wordt.

Brandlucht in de auto

Een brandlucht wil je liever niet ruiken in je auto. Het lastige is dat er bij een brandlucht verschillende oorzaken mogelijk zijn. Het kan zijn dat er een remblok aanloopt, de remmen niet goed werken of dat je rijdt met de handrem erop. Ook een vloeistof die lekt op de hete motor zorgt voor een brandlucht. Controleer de motor, vooral bij dichtingen en pakkingen om te zien of er vochtige plekken zijn die duiden op een vloeistoflek.

Auto ruikt naar benzine

In sommige gevallen ruik je benzine na het tanken. Dit kan een gevolg zijn van te snel en slordig tanken, maar het kan ook betekenen dat er een lek zit in de ontluchtingsslang of brandstofinjectielijn. Laat het onmiddellijk controleren en vooral belangrijk: wees voorzichtig met open vuur in de tussentijd.

Schimmel

Als er een muffe geur uit de ventilatiegaten van je auto komt, betekent dit dat er sprake is van schimmelgroei in het systeem van de airconditioning. Schimmels en allergenen veroorzaken bij sommige mensen allergische reacties zoals hoofdpijn, niezen of luchtwegproblemen. Soms helpt het om de ventilator te laten draaien met de airconditioning uit. Dit droogt de schimmel uit. Als dit niet werkt, laat dan de airconditioning reinigen.

Meer lezen over een kapotte airco? Lees dan ‘Een kapotte airconditioning op autovakantie: hoe voorkom én verhelp je het?’

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.