Auto huren op het vliegveld

Autohuur in het buitenland? Hoe zit het met de verzekering en het eigen risico?

Een auto huren in het buitenland is tegenwoordig in een handomdraai geregeld. Via het internet kun je makkelijk een auto reserveren die voor je klaar staat als je aankomt op het vliegveld. Eigen vervoer in het buitenland geeft veel vrijheid. Je bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer en je komt op plekken waar je anders misschien niet zou komen. Maar als er onverwachts iets met de gehuurde auto gebeurt, dan kun je voor vervelende verassingen komen te staan. Hier lees je hoe je kunt voorkomen dat autohuur in het buitenland een vervelende ervaring wordt.

Auto huren? Weet je het zeker?

Als je veel auto rijdt in Nederland, dan wil dat niet zeggen dat autorijden in het buitenland ook gemakkelijk is. In een land waar andere regels gelden, kan rijden lastiger zijn en heb je soms te maken met onvoorspelbare situaties. In sommige landen gebruiken alle verkeersdeelnemers dezelfde weg en heb je niet alleen te maken met auto’s en scooters die je links en rechts inhalen, maar ook met voetgangers op dezelfde rijbaan. Bedenk dus van tevoren goed of je voorbereid bent op andere verkeerssituaties en of je er veilig kunt rijden.

Wat gebeurt er als je schade rijdt?

Hoe zit het precies met de kosten als je per ongeluk schade rijdt? Bij de meeste autoverhuurmaatschappijen betaal je een vaste huurprijs per dag. Deze prijs is inclusief een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid, schade en diefstal. Maar mocht er iets met het voertuig gebeuren, dan brengt de verhuurder een eigen risico in rekening. Vaak wordt deze ingehouden van de borg die al betaald is. Dit bedrag ben je dus kwijt, ook al is de auto goed verzekerd! Ook als jij niet degene bent die de schade veroorzaakt, bijvoorbeeld omdat iemand anders je aanrijdt, moet je dit eigen risico betalen.

Voorkom het betalen van eigen risico

Verhuurbedrijven bieden je vaak ter plekke de mogelijkheid om het eigen risico af te kopen. Maar zij vragen hier vaak veel geld voor, soms wel meer dan de dagprijs voor de autohuur. Met een Eigen Risico Verzekering Autohuur vergoedt Allianz Global Assistance het eigen risico. Mocht er onverwacht toch iets gebeuren, dan hoef je geen torenhoog eigen risico te betalen. Bovendien hoef je geen nieuwe verzekering af te sluiten bij het verhuurbedrijf. En dat scheelt weer een hoop rompslomp.

Hoe zit het met de borg?

Als je een auto huurt, dan betaal je vaak een borgsom aan de verhuurder. Deze wordt geblokkeerd op je creditcard of direct betaald. Bij schade of diefstal wordt het eigen risico van de borg afgetrokken. Met de Eigen Risico Verzekering Autohuur krijg je uiteraard ook de borg terug als de huurauto schade heeft.

 Waar moet je op letten bij het huren van een auto?

Ik geef nog een paar tips, die je kunnen helpen om goed voorbereid een auto te huren.

  1. Bewaar altijd de documenten die je krijgt van de verhuurder goed. Loop, voordat je met de auto vertrekt, met de verhuurder om de auto heen en geef op het formulier aan waar er al krasjes en deuken zitten. Laat dit document bij vertrek én terugkomst ook ondertekenen door het verhuurbedrijf.
  2. Houd, als je eenmaal weer terug bent, de afschrijvingen van je creditcard in de gaten. Zo kun je direct contact met de verhuurder of verzekeraar opnemen als er iets niet klopt.

Met deze tips kun je zonder zorgen genieten van de vrijheid die het huren van een auto je geeft!

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.