Problemen bij autohuur in het buitenland

Autohuur in het buitenland: waar moet je op letten?

Het huren van een auto in het buitenland geeft je veel vrijheid. Hierdoor kan je tijdens je vakantie op eigen houtje de omgeving verkennen en hoef je geen taxi’s of het openbaar vervoer te gebruiken. Bij autohuur in het buitenland gebeurt het echter relatief vaak dat mensen voor vervelende verassingen komen te staan. Bijvoorbeeld bij het afhalen van de auto of wanneer ze achteraf de afschriften van de creditcard zien. In dit artikel geef ik je tips waar je op moet letten bij autohuur in het buitenland.*

Vergelijk aanbieders voor autohuur in het buitenland

Prijzen en service kunnen sterk verschillen bij autoverhuurbedrijven. Check daarom de aanbiedingen op prijs en service. Er zijn veel vergelijkingswebsites beschikbaar die verhuurbedrijven meenemen in hun vergelijking.

Check je verzekering

Als je een auto huurt, kom je al snel in aanraking met de benodigde verzekeringen. Vaak is een cascoverzekering voor de huurauto verplicht of inbegrepen in de prijs. Let wel dat hierbij vaak een eigen risico geldt dat flink kan oplopen. Bij het verhuurbedrijf biedt men je vaak een extra verzekering aan waarmee je het eigen risico kan afkopen. Wees hier kritisch op. Ter plaatse zijn de verzekeringen duur en kan je slechts kiezen uit één aanbieder.

Een alternatief  hiervoor is de Eigen Risico Verzekering Autohuur van Allianz Global Assistance. Met deze verzekering krijg je bij diefstal van en schade aan het voertuig het eigen risico én de ingehouden borg vergoedt. Wil je meer weten over deze verzekering? Kijk dan dit filmpje:

Benzine

De meeste verhuurbedrijven vragen je de tank van je huurauto vol in te leveren. Sommige aanbieders komen echter met de optie om de tank zelf te vullen. Wees je ervan bewust dat dit weliswaar prettig kan zijn, maar dat je er altijd meer voor zult betalen dan wanneer je zelf tankt. De laatste tijd bieden sommige verhuurbedrijven de optie om vooraf te betalen voor een volle tank. Je kunt de auto dan met een lege tank retourneren. Dit klinkt aantrekkelijk maar uiteindelijk heeft vooral het verhuurbedrijf hier voordeel bij: de kans dat je de auto met een volledig lege tank terugbrengt is vrij klein. Het beste blijft om op de dag van inleveren zelf wat tijd in te plannen om te tanken zodat je de auto met een volle tank terugbrengt.

Wil je meer tips? Lees dan ‘Waardevolle tips bij het huren van een auto in het buitenland’

Boek ruim van tevoren

Net als bij vliegtickets, geldt voor autohuur in het buitenland dat je de beste deals vindt als je vroeg van tevoren boekt. Verwacht geen goedkope aanbieding te vinden als je minder dan 24 uur van tevoren nog een auto wilt huren. Ook is het soms slim om te kijken naar een aanbieding voor een week in plaats van een paar dagen. Hoe gek het ook klinkt, huur voor langere tijd is soms goedkoper dan voor twee of drie dagen.

Maak foto’s

Voordat je een auto huurt, is het raadzaam om de auto te controleren op mogelijke schade. Geef de schade aan op het huurformulier, en laat het verhuurbedrijf het formulier ondertekenen. Om te voorkomen dat je achteraf wordt aangesproken op schade die er al was, is het slim om goede foto’s te maken van de auto voordat je deze meeneemt. Maak deze foto’s ook wanneer je de auto inlevert. Op deze manier kun je altijd bewijs aanleveren als je achteraf aansprakelijk wordt gesteld voor schade.

Skip de extra’s

Autoverhuurbedrijven vragen vaak hoge bedragen voor extra accessoires zoals een navigatiesysteem. In Europa kun je het beste je telefoon gebruiken om te navigeren. Google Maps werkt ook als je telefoon op vliegtuigmodus staat. Ook kun je digitale kaarten kopen die je op je telefoon kunt gebruiken. Wel zo handig en het scheelt je behoorlijk wat geld.

* = Zie tevens dit artikel van de Consumentenbond.