Belang van een wintervakantie

Belang van een wintervakantie

Meer dan de helft van de Spanjaarden, de Italianen en de Amerikanen is van plan om te reizen deze winter. Nederlanders hechten minder belang aan een wintervakantie. Dit presenteert Allianz Partners in de eerste editie van de International Travel Confidence Survey Index.

Dit recente onderzoek onder 9.000 respondenten werd uitgevoerd door OpinionWay in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en in de Verenigde Staten.

Voornamelijk reizen in eigen land

Deze winter is er een sterkte intentie om op reis te gaan. Toch zijn veel reizigers voorzichtig met het reizen naar andere landen. Van alle Italiaanse vakantiegangers kiest 65% voor een vakantie in eigen land. Ook veel Spanjaarden (63%), Fransen (42%) en Amerikanen (57%) blijven liever in eigen land.

Belang van een wintervakantie varieert per land

De ene reiziger is de andere niet. Van alle landen hechten Frankrijk en Nederland het minst waarde aan een vakantie in de winter. 25% van alle ondervraagden noemde bezorgdheid over de aanhoudende pandemie als reden om geen reisplannen te maken. Spanjaarden, Italianen en Amerikanen daarentegen vinden een wintervakantie wel heel belangrijk.

Reizen naar het buitenland

Het vooruitzicht op een reis naar het buitenland is het grootst in de kleinste landen van de groep. Zwitserland staat bovenaan de lijst met 38% van de ondervraagden die van plan zijn om tijdens de wintermaanden naar het buitenland te reizen. Hoewel Nederlanders wintervakanties misschien niet als hun topprioriteit beschouwen, hebben ze de op één na hoogste percentages met buitenlandreizen. 31% van de ondervraagden is van plan om naar het buitenland te gaan.

Budget voor een wintervakantie varieert

Amerikanen zijn van plan dit jaar het meeste uit te geven aan de wintervakantie met € 2993. Reizen gaat hier dan ook meestal per vliegtuig. Britten hebben het op een na hoogste budget van € 2216. Een relatief hoog percentage Britten is van plan naar het buitenland te reizen. Terwijl de Spanjaarden (€ 932) en de Italianen (€ 764) van plan zijn het minst te besteden. Nederlanders bevinden zich in het midden met € 1168 gemiddeld per huishouden dat zij besteden aan een wintervakantie.

Redenen om niet op wintervakantie te gaan

In alle onderzochte landen gaven de ondervraagden drie belangrijke redenen aan om niet te reizen: wintervakantie is niet belangrijk, geld besparen en zich zorgen maken over de pandemie.

Voorzorgsmaatregelen

Voor een meerderheid van de respondenten vormen de combinatie van het 2G/3G beleid en flexibele reisarrangementen voldoende garanties. Zij nemen het risico om in deze onzekere tijden een reis te boeken. Vaccinatie is de belangrijkste voorzorgsmaatregel die door iedereen wordt genomen. Britten sluiten het vaakst een verzekering af (39%), gevolgd door Nederlanders (30%) en Spanjaarden (25%).

Donny, senior medewerker Service Team - Allianz Global Assistance

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.