Autorijden in de herfst met regen en de regenwissers aan

Hoe bereid je je auto voor op de herfst?

De dagen worden korter, de bladeren verkleuren en langzaamaan wordt het kouder: de herfst staat voor de deur. Regen zijn we in ons koude kikkerlandje wel gewend, maar in de herfst valt er vaak meer regen dan normaal. Een nat wegdek en slecht zicht zorgen ervoor dat autorijden niet zo makkelijk gaat als in de zomer. Om de kans op pech en schade in de herfst zo klein mogelijk te maken kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Ik geef een paar handige tips.

Vervang je ruitenwissers aan het begin van de herfst

Als de regen met bakken uit de hemel valt, hebben de ruitenwissers een belangrijke taak. Zij zorgen voor goed zicht en dat is belangrijk als je onverwachts hard moet remmen op een nat en glad wegdek. Vervang daarom voordat de herfst invalt je ruitenwissers. Dit is voor de meeste auto’s een relatief kleine investering die goed van pas komt.

Controleer en gebruik de airco

Veel automobilisten kennen het: beslagen ruiten vlak voor vertrek. Dit is een gevolg van de vochtige lucht in de auto. Bijvoorbeeld van een natte jas of warme adem. Beslagen ruiten zijn niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Een werkende airconditioning lost dit probleem snel voor je op. Zodra je de airco aanzet, vervangt de de airco de vochtige damp door droge lucht waardoor je snel beschikt over schone ruiten. Ook in de winter is een goed werkende airco erg belangrijk. Een aanrader dus om de airco goed te (laten) controleren.

Denk aan goede (winter)banden, ook in de herfst

Kou kan de druk op de autobanden veranderen. Het is raadzaam de bandenspanning tijdig en frequent te controleren. Ook het profiel van de banden is van belang. Het bandenprofiel bepaalt hoeveel grip je hebt op de weg. Helemaal als de weg glad is door bladeren of vorst is een goede profieldiepte onmisbaar. Indien mogelijk, kies dan voor winterbanden. Deze blijven elastischer bij lage temperaturen en leveren meer grip wanneer er water, sneeuw en ijs op het wegdek ligt.

Een zonnebril tegen laagstaande zon

In het najaar verblindt de zon je sneller, doordat deze lager aan de horizon staat dan in de zomer. Laagstaande zon in combinatie met neerslag zorgt ervoor dat het licht aan alle kanten weerkaatst en het zicht voor automobilisten bemoeilijkt. Gebruik tijdens het autorijden een zonnebril om optimaal zicht te houden. Bij voorkeur een zonnebril met polariserende glazen. Deze filteren het licht en kleuren mee bij verandering van het licht. Bij fel zonlicht verkleuren de glazen tot een donkere tint. Bij bewolkt weer lichten de glazen op, zodat je altijd helder zicht hebt.

Check de verlichting

Groot licht, dimlichten, knipperlichten, remlichten en mistlampen. Bij koude temperaturen kunnen oude lampen soms ineens kapot gaan. Om jezelf goed zichtbaar te maken, is het voeren van verlichting erg belangrijk. Controleer daarom de werking van de verlichting. Als de verlichting van de koplamp kapot blijkt en je vervangt deze zelf, dan raad ik aan om meteen beide lampen te vervangen. Daarmee voorkom je dat je twee verschillende soorten licht voert.

Denk aan een goede Pechhulp Verzekering

Ondanks alle goede voorbereidingen kan het toch gebeuren dat je met pech komt te staan. Met de Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance kun je rekenen op snelle en professionele hulp bij pech. Er wordt altijd geprobeerd om de auto ter plekke te repareren. En als dat niet mogelijk is, wordt de auto of motor naar een garage gesleept. Uiteraard krijg je in dat geval een vervangende auto ter beschikking, zodat je gewoon weer verder kunt rijden.