Ongeluk met de auto

Betrokken bij een auto-ongeluk in het buitenland: Blijf kalm en denk na

Betrokken raken bij een auto-ongeluk is altijd vervelend. Maar als het gebeurt tijdens je vakantie, dan kan het extra lastig zijn om de schaderegeling rond te krijgen. Hier lees je wat je moet doen, als het je toch overkomt.

Blijf altijd rustig na een auto-ongeluk

Ook al is er alleen maar blikschade, een auto-ongeluk veroorzaakt bijna altijd stress. Maar, hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer toch kalm te blijven. Als je je laat leiden door emoties, dan loop je het risico fouten te maken tijdens het invullen van het schadeformulier. Zeker als het ongeluk niet jouw schuld is, kun je je boos voelen op anderen. Als je wilt dat de schade zo snel mogelijk afgehandeld wordt, is het belangrijk om rustig te blijven. 

Vul het aanrijdingsformulier in

Als je op reis gaat met je auto, neem dan altijd een Europees aanrijdingsformulier mee. Dit document is overal in Europa hetzelfde. Met dit formulier hoef je geen taalbarrière te overbruggen wanneer je in bijvoorbeeld Italië of Portugal betrokken bent geraakt bij een auto-ongeluk en met anderen tot een overeenkomst moet komen. 

Een ingevuld aanrijdingsformulier maakt het voor verzekeraars gemakkelijker om te beoordelen wie aansprakelijk was voor het ongeval. Bovendien heb je daarmee een bewijsdocument in handen, ook als de plaatselijke politie geen proces verbaal heeft opgemaakt.

Ook als er geen andere auto betrokken is bij het auto-ongeluk, bijvoorbeeld als je tegen een paaltje bent aangereden, loont het de moeite om de situatie volledig in kaart te brengen op het aanrijdingsformulier. Later bij het verhalen van de schade kun je hier wat aan hebben.

Neem contact op met je verzekering

Vergeet niet om na het auto-ongeluk in het buitenland zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekering. Medewerkers van de alarmcentrale van Allianz Global Assistance kunnen nuttige tips geven om de praktische zaken af te handelen. Ze kunnen je ook het nodige doen om de schaderegeling vlot te laten verlopen. Met het Autohulppakket die je kunt afsluiten bij de Doorlopende Reisverzekering van Allianz Global Assistance ben je in de meeste landen verzekerd van hulp na een ongeluk. In 34 landen heeft Allianz Global Assistance een eigen alarmcentrale met medewerkers die ervoor kunnen zorgen dat er hulp komt. Mocht het nodig zijn, dan wordt je auto naar de garage gesleept en krijg je vervangend vervoer, zodat je je reis kunt vervolgen.

 

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.