Klimaatneutraal reizen: hoe kunnen we daar aan bijdragen?

Klimaatneutraal reizen is nog ver weg, maar toch kun je er al aan bijdragen. Je kan simpel rekening houden met het klimaat door de juiste keuzes te maken. Reizigers maken immers het grootste verschil. Ben je benieuwd hoe jij bij kan dragen aan een betere wereld?

Kies het groenste vervoersmiddel

Waar lopen en fietsen vanzelfsprekend groen is, stoot je tijdens een korte vlucht de meeste CO2 uit per reizigerskilometer. Bij vliegen kan dit  oplopen tot 300 CO2 eq/km. Dit is al snel 6 keer zo veel als reizen met de trein. Naast CO2 worden er tijdens het vliegen kleine vervuilende deeltjes uitgestoten. Voor het milieu kun je het beste zo min mogelijk vliegen.

Er zijn verschillende manieren om op vakantie te gaan terwijl je het milieu zo min mogelijk belast. Verdeel als je kan de kosten en klimaatlasten over zoveel mogelijk personen. Carpoolen is een goed idee. Net als Snappcar en vergelijkbare initiatieven. Ben je aangekomen op je bestemming? Kies dan voor het openbaar vervoer. Dat is al snel 2x zo zuinig als reizen met een auto of taxi.

Toch vliegen? Ga dan zo ver mogelijk!

Wanneer je toch besluit om het vliegtuig te pakken, kun je het beste kiezen voor een lange afstand. Verre vluchten stoten namelijk in verhouding minder C02 uit. Daarnaast is het af te raden om te vliegen met tussenstops. Wil je een kleine stedentrip doen binnen Europa? Probeer dan de bus of trein te pakken in plaats van het vliegtuig.

Helaas is klimaatneutraal vliegen nog ver weg. Wel wordt er in de Atmosfair Airline Index (AAI) weergeven welke vliegtuigmaatschappijen het schoonste en minst schoon vliegen. De top 5 schoonste luchtvaartmaatschappijen in Nederland bestaat uit TUI Fly, Aegean Airlines, Air Europa, Air Transat en Jet2.com. Onderaan het lijstje staan Royal Air Maroc, Swiss Int. Air Lines, Royal Jordanian Airlines, Singapore Airlines en Kenya Airways.

Klimaatcompensatie

Naast het bijdragen aan een CO2-neutrale wereld, is het ook mogelijk om per reis klimaatcompensatie te betalen. Door een bedrag aan een gecertificeerde organisatie toe te kennen, kunnen zij elders ter wereld projecten starten om zo de uitstoot van broeikasgassen te compenseren. Je kan hierbij denken aan het planten van bossen of het investeren in duurzame energie. Zo draag ook jij je steentje bij!

Bron: MilieuCentraal.nl

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.