Colombia vanuit de lucht: de stad Medellin

Colombia: zeven plekken die je niet mag missen!

Er was een tijd dat mensen liever naar andere Zuid-Amerikaanse landen gingen, maar dankzij het tv-programma ‘Wie is de Mol’ neemt de belangstelling voor Colombia enorm toe. En dat is helemaal niet gek, want hier geniet je volop van witte stranden, prachtige natuur en interessante steden. Overweeg je naar Colombia te gaan, lees hier welke plekken je echt moet zien.

Leticia en de Amazone

In het zuidwesten van Colombia vind je dé perfecte uitvalsbasis als je de jungle  wilt verkennen. Na Leticia volgt er niets anders dan regenwoud: metershoge bomen, gekleurde papegaaien, de oneindig grote Amazone en een diversiteit aan flora en fauna die je bijna nergens ter wereld ziet. Vanuit Leticia kun je verschillende trips de jungle in maken. Voor zowel één als meerdere dagen. Zorg dat je altijd met een gids op pad gaat want in de jungle is het niet moeilijk om te verdwalen.

Salento, koffie en Zona Cafetera

Hoog in het Andesgebergte, omringd door regenwouden en groene valleien, ligt het wereldberoemde “Zona Cafetera”. Uit dit gebied komen de meest bijzondere en internationaal gewaardeerde koffiebonen. Je vindt er duizenden koffieplantages. Sommige groot, anderen klein. Veel van deze plantages zijn een bezoekje waard. Een pluspunt is dat ze vaak ook de mogelijkheid bieden om te overnachten. Bezoek als je er bent vooral het kleine stadje Salento. De witte gepleisterde huizen en de pleintjes geven dit stadje een bijzonder gezellige sfeer.

Medellin

Hoewel Bogota, als hoofdstad van Colombia, bij het grote publiek veel bekender is, biedt Medellin je iets unieks. Er heerst een aangenaam klimaat, de straten zijn levendig, het eten is verrukkelijk en er zijn tal van bezienswaardigheden te bewonderen. Er zijn veel rondleidingen door de stad te maken met gidsen die, op basis van een vrijwillige betaling, je wegwijs maken in de “Stad van de Eeuwige Lente”.  En als je van dansen houdt, dan voel je je meteen thuis in Medellin. Hier geldt een bruisend nachtleven waar ze tot in de late uurtjes salsa dansen.

De laatste jaren heeft Medellin een waanzinnige transformatie doorgemaakt. Eén van de voorbeelden waar je de transformatie van Medellin het beste ziet is La Comuna 13. Ooit werd deze wijk gezien als één van de gevaarlijkste buurten van Medellin. Totdat de wijk een geheel nieuw transportmiddel kreeg. Dankzij elektrische roltrappen en de zogenaamde Metrocable (= gondellift) werd het veel makkelijker om door Medellin te reizen. En verrassend genoeg, was de invoer van dit transportsysteem de reden dat de criminaliteit in de stad afnam.

Elektrische roltrap van Medellin

Metrocable in Medellin

Cartagena en Isla Grande

In het noorden van Colombia, waar het land grenst aan de Caribische Zee, vind je de prachtigste eilanden. Neem ruimschoots de tijd om dit bijzondere stukje aarde te verkennen, want er is veel te vinden. In de kustplaats Cartagena is het heerlijk toeven. Hier vind je kleurrijke, eeuwenoude gebouwen waardoor je het gevoel hebt honderden jaren terug in de tijd te zijn gegaan.

Cartagena in Colombia

Vanaf de kuststad Cartagena ben je binnen een uur met de boot op het prachtige eiland Isla Grande. Dit is het grootste eiland van de Rosario-eilanden en hier vind je azuurblauw water, heerlijk eten en voldoende resorts om je te ontspannen. In vroegere tijden werd er veel handel op dit eiland bedreven. Huizen die eens door rijke baronnen werden bewoond, kwamen leeg te staan toen de handel stopte. Tegenwoordig zijn de weldadige huizen van toen omgetoverd tot bijzondere hotels waar je kunt verblijven.

Barranquilla Carnival

Rio de Janeiro (Brazilië) heeft natuurlijk het grootste carnavalsfeest ter wereld. Toch weet men in Colombia heel goed wat feesten is. Het op één na grootste carnavalsfeest ter wereld vindt plaats in een stad aan de noordkust genaamd Barranquilla. Ben je in februari van plan om naar Colombia te gaan? Dan moet je absoluut dit feest meemaken.

Vanuit Cartagena is het ongeveer twee uur rijden met de auto om in Barranquilla te komen. En hoewel het Barranquilla Carnival veel minder bekend is dan het Brazilliaanse feest, is het daardoor misschien nog authentieker. Het feest is een smeltkroes van allerlei culturele invloeden en dat zie je overal in terug. De dans, de muziek en de kleding. Alles swingt en knalt.

Ciudad Perdida – The Lost City

Als je van wandelen en van de natuur houdt is een bezoek aan de ‘Ciudad Perdida’ zeker de moeite waard. Deze vergeten stad ligt midden in de jungle en is alleen te voet te bereiken. Bereid je voor op een flinke inspanning: de totale trip kost je minstens vier dagen. De hitte, muggen en luchtvochtigheid maken de tocht zwaar, maar eenmaal aangekomen op je bestemming ben je dit zo weer vergeten. Midden in het regenwoud liggen de ruïnes van een stad die nog niet zo lang geleden werd bewoond door de inheemse bevolking van Colombia. Het prachtige uitzicht over de uitgestrekte valleien en de bijzondere geschiedenis van deze vergeten stad maken deze inspannende tocht zeker de moeite waard.

Tyrona National Park

Door sommige mensen wordt het Tyrona National Park als één van de mooiste plekken op aarde gezien. In dit park eindigt het Santa Marta gebergte en begint de Caribische Zee. De samenkomst van deze twee zorgt voor prachtige baaien en grotten aan de kustlijn. Het azuurblauwe water is warm . En als je om je heen kijkt,  zie je niets anders dan zee en indrukwekkende bergen begroeid met bomen. Oordeel zelf:

Tyrona National Park in Colombia