Contant geld: euro's, dollars, ponden en yens.

Contant geld op reis: hoe ga je er goed mee om?

Als je op reis bent, betaal je vaak met contant geld. In sommige landen kun je niet overal pinnen en soms moet je een gids, bezienswaardigheid of activiteit cash betalen. Deze week is het de ‘Internationale week van het geld’. Goed omgaan met geld is belangrijk, ook op vakantie. Hoe kun je contant geld het beste bewaren als je reist? En waar moet je op letten als je pint? In deze blog lees je alles over contant geld op reis.

Bewaar niet al je contant geld op een plek

Die stapel contant geld voelt misschien als een overzichtelijk hoopje papier, maar toch is het niet slim om alles op een plek te bewaren. Spreid biljetten daarom over verschillende bewaarplekken. Zo kun je bijvoorbeeld een beetje geld in een portemonnee in een schoudertas bij je houden en ook een deel in een heuptasje. Als je met zijn tweeën reist, zorg dan dat je allebei wat geld bij je hebt. Mocht je onverhoopt beroofd worden of je portemonnee verliezen, dan ben je in ieder geval niet alles in een keer kwijt.

Gebruik geen portemonnee

Een portemonnee in je zak is handig als je even naar de markt gaat of iets kleins koopt, maar niet zo diefstal-proof. Als je reist is het slim om je geld op een plek te bewaren die niet zo voor de hand liggend is. Dus bijvoorbeeld in een riem met een geheim vakje of onder de inlegzool van je schoenen. Zorg dat je deze plekken alleen hoeft aan te raken als je even alleen bent en niet in een drukke winkelstraat. Voor vrouwen zijn er sjaals verkrijgbaar met een onopvallend zakje waarin je contant geld kunt bewaren. Hartstikke handig, vooral voor vrouwen die alleen reizen.

Leg wat geld opzij voordat je gaat betalen of wisselen

Om te voorkomen dat mensen die hele stapel bankbiljetten zien en je een gemakkelijk doelwit wordt voor dieven: leg een klein beetje contant geld opzij als je wat te eten koopt of in een restaurant gaat eten. In sommige landen is het niet verstandig om met een stapel geld te wapperen en kan dit de prijs ook flink opdrijven. Niet handig.

Onderweg? Houd je geld en waardevolle documenten dicht tegen je lichaam

Houd je waardevolle spullen dichtbij je als je reist per trein, een overstap maakt op het vliegveld of ergens in slaap valt. Een diefstal is zo gepleegd. De kans dat je wakker wordt als je je tas met waardevolle spullen dichtbij je houdt is een stuk groter. Check waardevolle spullen nooit in het ruim van een vliegtuig of bus, maar houd ze in je handbagage zodat je altijd een oogje in het zeil kunt houden.

Gebruik van een pinautomaat

Kijk goed om je heen voordat je gaat pinnen in het buitenland. Gebruik de automaat niet als mensen te dicht op je staan en accepteer geen hulp van mensen die vragen of ze je kunnen helpen. Gebruik bij voorkeur een pinautomaat in een lobby van een bank of in een afgesloten ruimte. Als er iemand naar je toe komt die je niet vertrouwt terwijl je aan het pinnen bent, annuleer dan de transactie. Op die manier kun je voorkomen dat er iets vervelends gebeurt tijdens het pinnen.

Gedraag je niet te opvallend

Als je met een volle portemonnee, een dure camera en een gouden horloge de plaatselijke markt opgaat, ben je al snel die rijke toerist met veel geld op zak. Ook al vind je zelf wellicht van niet. Probeer niet teveel op te vallen en bewaar je camera in een kleine, onopvallende tas. Laat dure spullen liever achter in een kluisje in je hotel, zodat je onbezorgd kunt genieten van je vakantie.

Uniek: de Geldservice.

Een kapotte pas of het kwijtraken van je pinpas op vakantie is buitengewoon vervelend. Je zit dan zonder geld en kan vrij weinig. In dergelijke gevallen biedt Allianz Global Assistance met de Globetrotter Verzekering een unieke uitkomst: de Geldservice. Als je geen toegang hebt tot geld, krijg je in het buitenland tijdelijk een bedrag tot € 300,- toegestuurd. Via één van de 400.000 Western Union-kantoren neem je vervolgens het geld op. Wanneer je een Bagage-dekking bij je Globetrotter Verzekering afsluit, maak je gratis gebruik van de Geldservice.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.