Coronavirus in China

Wat is het coronavirus?

De wereld is momenteel in de ban van het coronavirus, een nieuw, besmettelijk virus dat voor het eerst in Wuhan (China) werd gemeld. Inmiddels zijn circa 4.700 mensen eraan bezweken en ruim 128.000 mensen besmet. Daarom vertel ik je hier meer over het virus.

Dit artikel geeft algemene informatie over het coronavirus. Als je op zoek bent wat de reis- en annuleringsverzekering doet, kijk dan op de meest actuele Coronavirus-pagina van Allianz Global Assistance.

Hoe is het coronavirus ontstaan?

In het verleden is vastgesteld dat dieren coronavirussen overdragen op de mens. Zo komt het MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrome) oorspronkelijk van kamelen af en is het SARS-virus (Severa Acute Respiratory Syndrome) gelinkt aan civetkatten.

Het huidige coronavirus werd voor het eerst gemeld in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Hier kregen verschillende mensen last van longontsteking nadat zij een lokale wilde dieren- en vismarkt bezochten.

Inmiddels vermoedt men dat het virus afkomstig is van vleermuizen. Waarschijnlijk is het van vleermuizen terechtgekomen op andere zoogdieren en vervolgens in overgedragen op de mens.

Wat zijn de symptomen?

Het nieuwe coronavirus veroorzaakt koorts en luchtwegklachten. Besmette mensen hebben vaak last van een verkoudheid, keelpijn, hoesten of een longontsteking.

Was er eerder een soortgelijk virus?

In 2002 was er een uitbraak van het SARS-virus dat wereldwijd voor een epidemie zorgde waarbij 774 mensen de dood vonden. Ook toen ontstond het virus in China. Het verschil met dit nieuwe coronavirus is dat men in 2002 niet direct aan de bel trok. Hierdoor kon het virus zich gemakkelijk verspreiden over de wereld. Ook nu hadden autoriteiten eerder een noodsituatie kunnen afroepen, maar het lijkt alsof het virus nu beter is gelokaliseerd.

Hoe gevaarlijk is het virus?

In totaal zijn er nu meer dan 128.000 personen besmet geraakt en circa 4.700 mensen zijn overleden. Er is nu officieel sprake van een pandemie. Letterlijk betekent dit ‘wereldwijd voorkomend’.  De bestrijding van het virus verandert door deze benaming niet.

Ieder uur veranderen de cijfers over het virus, maar om enig perspectief op de eerder genoemde cijfers te geven moet je weten dat tijdens een griepepidemie in Nederland gemiddeld tussen de 250 en 2.000 mensen sterven.

Bekijk ook deze video van de World Health Organization over het coronavirus:

Hoe bestrijdt men het virus?

China heeft 8 miljard euro uitgetrokken om het coronavirus te bestrijden en de stad Wuhan is volledig afgesloten om verspreiding te voorkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is alert op nieuwe besmettingen en mensen met ziekteverschijnselen worden direct onderzocht. De Europese Unie gaat Europese burgers bovendien uit risicogebieden halen. Bij terugkomst worden deze mensen twee weken in quarantaine geplaatst.

De Verenigde Staten hebben inmiddels een inreisverbod aangekondigd voor 26 landen, inclusief Nederland.

Hoe gaat Nederland ermee om?

Eerder waren verschillende mensen steeds negatief getest op het coronavirus, maar inmiddels is het coronavirus in Nederland opgedoken. Er zijn binnen Nederland nu iets meer dan 500 bevestigde besmettingen en het kabinet houdt momenteel een crisisoverleg over de te nemen stappen.

Alle Nederlandse ziekenhuizen zijn er reeds op ingericht om de juiste behandeling uit te voeren. Actuele informatie hierover is te vinden op de website van het RIVM.

Wat moet je doen als je al op bestemming bent of naar China gaat reizen?

Als je in China bent, is het verstandig om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen. Neem contact op met de Nederlandse ambassade en vraag om advies. Als je binnenkort naar China reist, dan kun je het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken volgen. Hier vind je de meest actuele informatie en reisadviezen over de situatie in China.

Artikel geüpdatet: 12 maart 2020.