Dag van de Aarde

Dag van de Aarde dit jaar op 22 april

Dit jaar is 22 april uitgeroepen tot Dag van de Aarde. In tijden van Covid-19 zijn helaas alle activiteiten rondom dit evenement afgelast. Wat kun je wel doen? Juist, Netflix kijken. Daarom vind je hier vijf indrukwekkende natuurdocumentaires.

Earth Day – Dag van de Aarde

De aarde is meer dan 4,5 miljard jaar oud en huisvest meer dan 8,7 miljoen verschillende soorten leven. Dat maakt onze planeet behoorlijk bijzonder en dat vond senator Gaylord Nelson ook. Met de woorden “We hebben slechts één aarde, dus we moeten er goed voor zorgen” luidde hij de eerste Earth Day in. De Amerikaanse senator maakte zich grote zorgen over het milieu en het feit dat de politiek en de media hier weinig oog voor hadden. Door zijn toedoen gingen meer dan 20 miljoen Amerikanen de straat op om te demonstreren en meer aandacht voor natuur en milieu te vragen. Earth Day was hiermee geboren.

Vooral in Amerika en Zuid-Amerikaanse landen is Earth Day erg populair. Normaal gesproken ijn er tal van festiviteiten en activiteiten die soms wel een week lang duren. Vanwege het coronavirus gaan veel van die activiteiten nu niet door. Dat is jammer, want dit jaar is het vijftigste levensjaar van Dag van de Aarde.

Vijf documentaires

Om tijdens deze coronacrisis het vijftigste levensjaar van Dag van de Aarde toch te vieren, heb ik vijf documentaires over onze planeet voor je op een rijtje gezet die je via Netflix kan kijken.

Planet Earth

Misschien wel de meest bekende en meest indrukwekkende natuurdocumentaire van de afgelopen jaren is Plane Earth. De documentaire bestaat uit twee delen en het heeft de makers meer dan tien jaar gekost te maken. Er is in meer dan veertig landen gefilmd en de film wordt verteld door David Attenborough. Planet Earth is bekroond met talloze prijzen, waaronder maar liefst zes Emmy Awards.

Life

Krijg je geen genoeg van de prachtige stem van David Attenborough? Begin dan aan de tiendelige serie Life. Deze serie is in 2009 uitgebracht en heeft veel prijzen gewonnen. Life laat het bijzondere gedrag zien dat levende wezens hebben ontwikkeld om te overleven. Iedere aflevering richt zich op een specifieke dierengroep en brengt het wonderlijke leven van het dierenrijk in beeld.

Virunga

Virunga is geen natuurdocumentaire zoals de eerdere twee documentaires van de BBC. Deze prachtige film neemt je mee naar het Virunga National Park aan de oostelijke kant van Congo. Dit gebied is de laatste plek op de wereld waar de zeldzame berggorilla’s leven. In deze film wordt een kleine groep parkbeheerders gevolgd die er alles aan doen om deze dieren en hun leefomgeving te beschermen. Deze film werd genomineerd voor een Oscar en mag je zeker niet missen.

Encounters at the end of the world

Deze documentaire over Antarctica is geen film over schattige pinguïns en piepende zeehondjes. De film neemt je mee naar het onherbergzame Antarctica en toont de mensen die er leven en het onderzoek dat er gedaan wordt. Het brengt de uitgestrekte, lege vlaktes prachtig in beeld en geeft een kijkje in dit deel van de wereld zoals weinig mensen dat ooit zullen zien. Als kers op de taart neemt de maker je mee in de ijskoude poolwateren waar duikers een wereld water onder het ijs verkennen. Een wonderlijke, ijzig koude en mysterieuze wereld.

Plastic Ocean

Deze documentaire gaat over het leven in de oceanen en de impact van plastic op de zeeën en de dieren die erin leven. Op een realistische manier toont het de gevolgen aan voor de oceanen en de mensen die leven op aarde. Gelukkig heeft deze documentaire ook een positieve boodschap en komt met concrete dingen die je zelf kunt doen om het plastic in de oceanen te verminderen.

Wil je meer weten over plastic in de oceanen? Lees dan ‘Wat is precies de Plastic Soep?’.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.