Dag van het toerisme: wat zijn de leukste steden in Nederland?

Vandaag, 27 september 2018, is het de Internationale dag van het toerisme. Op deze dag vraagt de VN aandacht voor het belang van toerisme. Kijkend naar Nederland is het geen verrassing dat Amsterdam in de top 10 van populairste steden ter wereld staat, maar welke steden in Nederland zijn er nu het populairst bij toeristen?

Top 3 populairste Nederlandse steden

Onze mooie hoofdstad Amsterdam blijft hier met kop en schouders bovenuit steken. De stad is erg geliefd bij toeristen en is een echte trekpleister: maar liefst 37% van de toeristen in Nederland bezoekt Amsterdam. Op een goede tweede plaats staat Den Haag. Het Binnenhof en de Eerste en Tweede Kamer spelen een belangrijke rol. Voor veel toeristen is het bijzonder dat onze politiek niet in de hoofdstad gevestigd is. De derde plaats wordt gevuld door de stad die wordt gekenmerkt door de grootste haven van Nederland: Rotterdam. Door de moderne skyline met de Erasmusbrug en Euromast is deze stad ook erg populair bij toeristen.

Groeiende toerismesector

Het aantal toeristen in Nederland blijft groeien. Verwacht wordt dat het toerisme in Nederland dit jaar met 9% groeit ten opzichte van 2017. Als deze verwachtingen uitkomen, komt het aantal verblijfstoeristen uit op 19,6 miljoen personen. Het grootste deel van de toeristen komt uit Europa (80%), maar het aantal toeristen uit landen zoals Rusland en China stijgt ook razendsnel.

Oorzaken groei toerisme Nederland

Er zijn drie belangrijke oorzaken voor de groei van de toeristische sector in Nederland. Allereerst is een toename van het aantal vluchten naar Nederland een belangrijke factor. Hierdoor kunnen er meer buitenlandse toeristen makkelijker naar Nederland komen per vliegtuig. Daarnaast is de economische groei in de belangrijke herkomstlanden in Europa, Noord-Amerika en Azië belangrijk. Ook is er een grote groei vanuit Brazilië en Rusland zichtbaar. Naast de economische groei is ook de zwakkere eurokoers een belangrijke reden om Nederland te bezoeken. Doordat de euro relatief goedkoop is voor inwoners van niet-eurolanden, is het goedkoper om in Nederland op vakantie te gaan. Tot slot zorgen verschillende themajaren, zoals het themajaar Mondriaan of de Dutch Design week, voor veel internationale aandacht. Dit samen leidt tot drukte in de toeristische hotspots.

Leeuwarden Culturele Hoofdstad Europa 2018

Opmerkelijk is dat Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa 2018 nog niet in de top 10 staat van best bezochte steden in Nederland.  Het toerisme in Leeuwarden en Friesland is al wel aanzienlijk is gegroeid. Zo heeft de Lonely Planet Friesland op de ‘Best in Europe’ lijst gezet. Doordat de top 3 populairste steden in Nederland erg veel toeristen trekken, wordt Leeuwarden sneller over het hoofd gezien.

Naast internationale toeristen zijn er ook steeds meer Nederlanders die Leeuwarden bezoeken. Er is voor iedereen nog veel te beleven omdat er verschillende exposities en evenementen zijn gepland. Ben je ook benieuwd naar de 3 mooiste steden voor een stedentrip deze herfst? Je leest het in deze blog. En als je gaat boeken, vergeet dan niet goed verzekerd op reis te gaan!

Donny, senior medewerker Service Team - Allianz Global Assistance

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.