Computer toont lege accu fiets

De accu van mijn elektrische fiets is leeg. Wat nu?

Dat zul je net zien: een paar kilometer voor je huis is de accu van je elektrische fiets leeg. In dit artikel lees je wat je moet doen als je met een lege accu komt staan en krijg je tips om dit een volgende keer te voorkomen.

Trapondersteuning

Met de meeste elektrische fietsen kun je gewoon doorfietsen als je accu leeg is. Maar prettig is anders: omdat de trapondersteuning wegvalt, fietst het een stuk zwaarder. Maar als je dichtbij huis bent, dan kun je je even flink inspannen en je accu thuis aan de lader hangen. Ben je verder weg, dan zou je kunnen kijken of je ergens in de buurt je accu kunt opladen. Een café of misschien vriendelijke bewoners. Op tijd thuis zijn kun je dan wel vergeten, want een accu laden kost tijd. Hoeveel kilometer je kunt fietsen als je je accu bijvoorbeeld een half uur oplaadt verschilt per accu.

Hoe ver kun je fietsen met een opgeladen accu?

Hoe ver je met een volle accu kunt fietsen hangt niet alleen af van de hoeveelheid energie in de accu maar ook van de versnelling die je gebruikt. Als je met een lage versnelling fietst, gebruikt de accu minder energie en kun je dus langer je accu blijven gebruiken. De prestatie van een accu wordt bepaald door de hoeveelheid watt die in één uur geleverd wordt. Een accu met bijvoorbeeld 300 wattuur levert een uur lang 300 watt of twee uur 150 watt aan vermogen. Als je weet hoeveel wattuur je accu heeft, dan kun je uitrekenen hoe ver je daarmee kunt fietsen. Met een fiets met een 300 wattuur-accu kun je met veel trapondersteuning 35 tot 40 kilometer fietsen. Met weinig ondersteuning haal je zo’n 90 kilometer.

Tips om je accu langer te gebruiken

Om je accu zo lang mogelijk optimaal te kunnen gebruiken geef ik hier nog een aantal tips die ervoor zorgen dat je accu zo lang mogelijk mee gaat:

  • Als de accu van je elektrische fiets helemaal leeg raakt kan dit schadelijk zijn voor de accu. Laad daarom de accu in ieder geval eens in de twee maanden helemaal op, ook als je de fiets een lange tijd niet gebruikt.
  • Accu’s houden niet van extreem lage of hoge temperaturen. In de winter is je accu daarom sneller leeg dan in de lente of zomer. Als je je fiets buiten stalt, bijvoorbeeld op het werk, neem de accu dan mee naar binnen. Zo blijft hij warmer en kun je er langer mee fietsen.
  • Als je vertrekt van huis of werk, start dan altijd in een lage versnelling. Dit zorgt voor minder belasting en zo gaat de accu langer mee!
  • Controleer voor een fietstocht de bandenspanning en pomp de banden regelmatig op. Te zachte banden zorgen voor extra weerstand en dus meer inspanning van de accu.
  • De gemiddelde levensduur van een accu is drie jaar. Houd er rekening mee dat het bereik van een accu daarna echt af kan nemen. Schrijf dus elk jaar al een derde van het aanschafbedrag af op je accu.

Pech?

Mocht je toch onverhoopt stil komen te staan met je elektrische fiets, dan ben je met Fietsverzekering waar je hebt gekozen voor de dekking Pechhulp ervan verzekerd dat gecertificeerde monteurs naar je toe komen om je fiets te repareren. In 95% van de gevallen gebeurt de reparatie ter plekke. Is dit niet het geval, dan krijg je van ons een vergoeding voor een leenfiets, terwijl een fietsenmaker je fiets repareert.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.