De vaakst voorkomende wintersportblessures

De meest voorkomende wintersportblessures

De eerste sneeuw is gevallen en de pistes zijn bedekt met een dun laagje sneeuw. Voor veel mensen betekent dit dat het wintersportseizoen weer voor de deur staat. In volle vaart de berg af roetsjen geeft een heerlijk gevoel.  Toch lopen ieder jaar meer dan 60.000 Nederlanders wintersportblessures op.

Wintersportblessures voorkomen

De meeste mensen lopen tijdens de wintersport geen vervelende blessures op. Toch is er reden genoeg om voorzichtig te zijn en jezelf goed voor te bereiden op de wintersport. Controleer of je kleding, ski’s of snowboard aan de veiligheidseisen voldoen. Draag altijd een helm. Ook een goede skibril met UV-filter is onmisbaar op de piste. Zorg dat je conditie goed en vermijd gevaarlijke situaties. Neem nooit een piste die ver boven je niveau is. Zorg er daarnaast voor dat je de pisteregels goed kent om ongelukken te voorkomen.

Skiduim

Van alle wintersportblessures is de skiduim de meest voorkomende. Dit klinkt misschien als een nietszeggende blessure, maar de mensen die er last van hebben weten hoe vervelend het kan zijn. Simpele handelingen, zoals een deur opendoen of een fles openen, worden met deze blessure onoverkomelijke taken. Een skiduim ontstaat meestal door een val tijdens het skiën met skistokken. Er raakt een gewrichtsband gescheurd of verrekt doordat de duim naar buiten wordt geduwd. Het levert vaak een pijnlijke zwelling op waar je heel lang last van kunt houden.

Knieklachten

Wintersport is een belastende ervaring voor je knieën en skiërs hebben een grotere kans op knieklachten dan snowboarders. Als je tijdens een plotselinge stop of een vreemde draai je knie hoort ‘ploppen’ dan weet je dat je rekening moet houden met een knieblessure.

  • Kruisbandblessure: deze blessure komt bij het skiën relatief vaak voor doordat je draaiende bewegingen maakt met je knie. Zowel je voorste- als je achterste kruisbanden kun je scheuren. In het ergste geval is de kruisband helemaal afgescheurd. Vaak is een operatie gecombineerd met fysiotherapie en een brace ervoor nodig om de knie te herstellen;
  • Meniscusblessure: ook de meniscus kan schade oplopen tijdens het skiën. Zowel de binnen- als de buitenkant kan scheuren. Het voelt dan alsof je knie  ‘op slot’ zit en je deze beperkt kan bewegen. Een klikkend geluid als de knie beweegt, een zwelling en pijn horen bij de klachten van een meniscusblessure.

Hoofd-, nek- en schouderklachten

  • Hersenschudding: een hersenschudding is een ernstige blessure waar je weken- en soms maandenlang last van kunt hebben. Het beste advies om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is om altijd een helm te dragen. Hoofdpijn, duizeligheid, een suf gevoel, overgeven en soms zelfs tijdelijk geheugenverlies zijn indicatoren van een hersenschudding. Neem bij hoofdletsel altijd contact op met een arts;
  • Whiplash: een whiplash is letsel aan je nek en/of rug. Dit letsel loop je op doordat je hoofd hard voor- en achteruit wordt bewogen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je plotseling hard moet stoppen of gestopt wordt. Je lichaam staat abrupt stil en je hoofd maakt een beweging die je het best kan vergeleken met het knallen van een zweep. Een whiplash is een vervelende blessure waar je heel lang last van kunt houden;
  • Sleutelbeenbreuk: het sleutelbeen is de verbinding van je arm met de rest van je lichaam. Het is een bot dat het schouderblad en het borstbeen verbindt. Een clavicula fractuur of sleutelbeenbreuk ontstaat vaak door een val op de schouder. Naast wintersporters komt deze blessure vaak voor bij wielrenners. Het is een pijnlijke blessure die traag heelt;
  • Schouderblessure: als je valt tijdens het skiën of snowboarden, probeer je de val instinctief op te vangen met je armen. Dit gaat niet altijd goed. Soms gebeurt het dat je schouder hierbij uit de kom raakt (luxatie). Dit is een erg pijnlijke blessure waarbij je vaak je arm niet meer kunt bewegen.

Handen en vingers

  • Polsen: Als je valt, probeer je jezelf vaak op te vangen met je armen. Dit kan je schouders beschadigen en je polsen. Je kunt een pols kneuzen of breken.  Ook je onderarm is gevoelig, als je met rechte armen een klap opvangt.
  • Vingers: Bij een val is het gemakkelijk om een vinger te kneuzen of te breken. Naast de skiduim kun je ook andere vingers beschadigen.

Reisverzekering

Wintersport is niet zonder risico’s. Je kunt vallen of een vervelend ongeluk krijgen en daarmee pijnlijke wintersportblessures oplopen. Daarnaast kun je natuurlijk je bagage verliezen of autopech krijgen. Mocht je te maken krijgen met een ongeluk op de piste, zorg dan altijd dat je meteen een arts raadpleegt. Ook is het raadzaam een reisverzekering af te sluiten. Met een Reisverzekering van Allianz Global Assistance kun je 24 uur per dag bellen met de telefooncentrale waar een team van experts klaarstaat met advies en hulp.