de mooiste fietsroutes in België

De mooiste fietsroutes in België

Meer en meer fietsliefhebbers pakken de fiets om er met dit heerlijke weer op uit te trekken en de leukste plekjes te verkennen. Naast dat je in Nederland heel veel mooie fietsroutes hebt, hoef je natuurlijk niet binnen de landsgrenzen te blijven. Onze zuiderburen hebben tal van leuke plaatsjes die je met de fiets gezien moet hebben. Dit zijn de drie mooiste fietsroutes in België die je zeker eens moet fietsen:

Fruitfietsroute in Haspengouw

Haspengouw is dé fruitstreek in België. In het golvende landschap bevinden zich oneindig veel boomgaarden waar jaarlijks miljoenen appels, peren, kersen en andere soorten fruit groeien. Tijdens een fietsroute door dit landschap ontdek je de mooiste plekjes van België die het hele jaar fascineren. Tijdens het voorjaar zijn de boomgaarden bedekt door prachtige bloesems waarna ze overgaan naar boomgaarden vol plukvrije vruchten in de oogsttijd. Zelfs tijdens de winter is dit een fascinerende route door de kaalheid van alle bomen en de rustgevende stilte die daarmee gepaard gaat. De route is eenvoudig te volgen doordat de verschillende knooppunten genummerd zijn en duidelijk aangegeven worden door blauwe rechthoekige borden.

Tijdens de rit kom je door een rustige en landelijke omgeving die grotendeels autovrij is. Ook voor de lekkerbekken is het hier genieten, je kan proeven van de plaatselijke lekkernijen zoals fruittaarten, vruchtensappen, kazen en voor de bierliefhebbers zijn er voldoende lekkere streekbieren om te proeven, zoals die van brouwerij Kerkom en brouwerij Wilderen. Het beste vertrekpunt is aan het stadhuis van Borgloon en vanaf daar begint een heerlijke tocht door een rustgevend landschap.

Vredesroute in Ieper

De vredesroute in Ieper is maar 45 kilometer lang maar je hebt wel voldoende tijd nodig om alles te kunnen bekijken. Er zijn zoveel verschillende bezienswaardigheden langs de route dat de tijd gewoon voorbij vliegt. De vredesroute is een fietsroute die op elke fietsliefhebber zijn palmares moet staan. Maar wat is er zo speciaal aan de vredesroute? Tijdens de fietstocht word je geconfronteerd met een aantal overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. Tientallen begraafplaatsen van militairen langs het traject zijn een stil bewijs van de dramatische gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De route vertrekt in Ieper en gaat naar het provinciedomein De Palingbeek en de sites van Hill 60 en Hill 62 waar fel gestreden is tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op deze twee heuvels kan je nog restanten terugvinden die zijn achtergebleven na de ‘grote oorlog’. Daarna gaat de tocht verder via Zonnebeke, het Britse Tyne Cot Cemetry en Langemark. Op de terugweg naar Ieper kom je langs het Ieperleekanaal en het Essex Farm Cemetry. Het zien van deze begraafplaatsen zal er voor zorgen dat je even stil zal worden en beseffen wat een dramatisch effect de Eerste Wereldoorlog heeft nagelaten. De Vredesroute in Ieper behoort zeker tot de mooiste fietsroutes in België.

De ravelroutes van de Ardennen

Veel mensen zullen bij fietsen in Wallonië meteen denken aan de heuvelachtige Ardennen. De ongeoefende fietser laat zich bij dit beeld wellicht ontmoedigen om af te reizen naar dit mooie stukje België. En dat is helemaal niet nodig. De heuvelachtige streek biedt fietsroutes voor alle fietsers. Voor degenen die minder enthousiast worden van het beklimmen van grote, zware heuvels zijn er de zogeheten ravelroutes. Ravelroutes bevinden zich in de Ardennen en het zijn oude spoorwegen en jaagpaden. Je maakt de ravelroutes zo kort of lang als je zelf prettig vindt en door het weinige hoogteverschil hoef je je niet in het zweet te werken en uitgeput bij het eindpunt aankomen.

Er lopen ravelroutes van Maastricht via Luik naar Namen en Dinant. Als je Ravel 2 volgt van Hoegaarden naar Namen, heb je te maken met een licht stijgende route die vertrekt vanaf de brouwerij van Hoegaarden. Je kan je fietsroute dus prima combineren met het proeven van een heerlijk biertje. En daarom zijn de ravelroutes van de Ardennen één van de mooiste fietsroutes in België.

Zoek je inspiratie voor een fietstocht door Nederland? Bekijk dan “Fietsen in 2018: de mooiste fietsroutes“.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.