Fietsroutes in de herfst en het najaar

De mooiste fietsroutes voor het najaar

Ik vind de herfst een heerlijk seizoen: de prachtige kleuren van de bomen, sterke wind en dramatische luchten zijn een goede reden om mijn fiets te pakken en eropuit te gaan. In deze blog lees je vijf fietsroutes waarbij je kunt genieten van al het moois dat de herfst heeft te bieden.

Fietsroute Holterberg

In het midden van Overijssel, tussen Nijverdal en Holten ligt de Sallandse Heuvelrug. Dit natuurgebied is in de voorlaatste ijstijd gevormd en het heuvelachtige landschap dankt zich aan rivieren en afzettingen uit die tijd. Door de hoogteverschillen en de variatie tussen heide en bos is het een prachtig gebied om in de herfst doorheen te fietsen. Even uitrusten? Bezoek dan het natuurmuseum Holterberg. Dit is het informatiecentrum voor de Sallandse Heuvelrug. Ook kun je hier verschillende tentoonstellingen bezoeken, met meer dan duizend opgezette dieren uit de omgeving.

Fietsroute Kroondomein het Loo

De Veluwe kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje met fietsroutes in Nederland. Kroondomein Het Loo is een landgoed van tienduizend hectare met onder andere het imposante Paleis Het Loo. De prachtige kleuren van de bossen in het najaar zijn ook in het Kroondomein te bewonderen. Tip: combineer je tocht met een bezoek aan Kasteel Cannenburgh.

Fietsen door de Betuwe

De Betuwe staat bekend om kersen en aardbeien in de lente en prachtige vergezichten en sfeervolle verlichting in het najaar. Als je vanuit Elst de Betuwelijn volgt, dan kom je in het dorpje Zetten aan. Dit dorpje doet al vroeg in het najaar zijn best om met verlichting de donkere avonden gezellig te maken. De fietstocht leidt verder langs de rivier De Linge. Bewonder hier veel water- en roofvogels en prachtige vergezichten over de velden.

Friese Wold

Ook in het Noorden van Nederland kun je al fietsend genieten van de herfst. In het natuurgebied De Friese Wold laten de beuken en kastanjes zich van hun mooiste kant zien. Verschillende soorten eikenbomen kleuren dieprood. Als de zon op de bladeren schijnt komen de kleuren nog beter tot zijn recht. In oktober en november schieten de paddenstoelen uit de grond en ligt de grond bezaaid met beukennootjes, kastanjes en eikels. Er zijn veel verschillende fietsroutes die je kunt kiezen maar bijna alle routes leiden je door de bossen, langs heidevelden, boerenakkers en stuifzand. Een prachtige plek voor lange fietstochten.

Fietsmuseum Nijmegen

Valt de regen met bakken uit de hemel? Bezoek dan het Nationaal Fietsmuseum. In dit museum komt de hele geschiedenis van de fiets voorbij. Loopfietsen, tandems, eenwinters: je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in het fietsmuseum. Ook fietsen van meer dan 150 jaar oud. En komt het zonnetje door? Fiets dan door het land van Maas en Waal en geniet van de prachtige omgeving rondom Nijmegen.

Fietsroute volgen, maar wat verder weg? Lees dan “De mooiste fietsroutes in België”

Fietsverzekering

Voordat je begint aan je fietstocht is het slim om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg dat je fiets in goede staat is en bereid je route voor. Of je nu een elektrische of gewone fiets hebt, bij Allianz Global Assistance kun je een Fietsverzekering afsluiten. In geval van pech komt er een fietsmonteur naar je toe en wordt in 95% van de gevallen je fiets direct gerepareerd.