Studentensteden van Nederland: Amsterdam.

De vijf leukste studentensteden van Nederland

Steden worden studentensteden genoemd wanneer de stad minstens 1000 studenten telt. Veel steden vallen daarmee in de categorie “studentenstad”, maar welke steden zijn nu het leukste volgens studenten? Wij delen de top 5 steden met je.

1.       Groningen

Al een paar jaar staat Groningen bovenaan de lijst. Veel studenten komen van ver en verblijven hierdoor vaak ook tijdens het weekend in de stad. Groningen telt maar liefst meer dan 50.000 studenten. Eén op de vier inwoners is student. De gemiddelde leeftijd in Groningen is om deze reden de laagste van alle steden in Nederland.

De stad is compleet ingericht op studenten. De kroegen zijn hier tot diep in de nacht geopend, omdat de sluitingstijden in Groningen niet zijn vastgelegd. Niet voor niets is de slogan: “Er gaat niets boven Groningen”.

2.       Nijmegen

Nog een stad buiten de Randstad die erg in trek is bij studenten: Nijmegen. Het leven is er relaxed en door de zuidelijke invloeden gezellig en bourgondisch.  Nijmegen is één van de oudste steden van Nederland en daardoor heeft het een rijke cultuur met veel unieke plekken.

Van alle inwoners is ruim 15% student. Toch ligt het percentage studenten dat lid is van een studentenvereniging in Nijmegen een stuk lager in vergelijking met andere steden. Wel is er een groot aantal studie- en sportverenigingen in de Keizerstad. Zo is er voor iedereen iets dat past.

3.       Utrecht

Het is lastig voor studenten om aan een kamer in Utrecht te komen. Het is een echte studentenstad en enorm in trek. Bijna iedere avond is er iets te doen. Zekre in het door studenten begeerde centrum.

Wist je overigens dat slechts 5,9 procent van de studenten uit het buitenland komt? Daarmee is Utrecht op Tilburg na de minst internationale studentenstad van Nederland. De Domstad is ook een jonge stad: 43 procent van de Utrechters is niet ouder van 35 jaar.

4.       Leiden

Wil je het echte traditionele studentenleven ontdekken? Dan is Leiden jouw stad. De oude binnenstad zit vol met charme en het barst hier van de studenten. Leiden is niet te groot en niet te klein. Het is knus en prettig om hier te wonen en studeren. Doordat het centraal ligt in de Randstad is Leiden een goede uitvalsbasis naar andere grote steden.

De Sleutelstad kent veel hofjes en de 28 kilometer aan grachten door de stad geven het een unieke uitstraling. Al ruim 400 jaar draagt de Universiteit Leiden bij aan de sfeer in de stad. Hetzelfde geldt voor de vele studentenverenigingen van Leiden. Wist je dat de Koninklijke Familie lid is geweest van de bekende studentenvereniging Minerva?

5.       Amsterdam

Door de grote hoeveelheid toeristen en expats zien veel mensen onze hoofdstad niet meteen als typische studentenstad. Toch leeft Amsterdam meer dan ooit te voren. Samen met Utrecht heeft Amsterdam echter de twijfelachtige eer om tot de steden te behoren waar je de duurste studentenkamers vindt.

Toch verblijven studenten hier graag. Amsterdam  is de op drie na beste plek om te studeren in Europa. Het trekt veel internationale studenten en dat zie je terug in de inwonersaantallen. Er wonen nu meer dan 100.000 studenten in Amsterdam. Het oude karakter, de brede tolerantie en de vrijheid die de stad biedt, maken Amsterdam uniek.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.