Mooiste duiklocaties ter wereld

De vijf mooiste duiklocaties ter wereld

Als je in het bezit bent van een duikbrevet, weet je hoe overweldigend mooi de wereld onder water kan zijn: koraalriffen met betoverende kleuren, vissen in alle soorten en maten en het gevoel alsof je een nieuwe, onbekende wereld betreedt. Duiken is op heel veel plekken bijzonder maar hieronder lees je vijf wel heel speciale duiklocaties.

Raja Ampat, Indonesië

Indonesië telt meer dan 15.000 eilanden, allemaal met hun eigen natuur, tradities en gebruiken. Ook onder het zeeoppervlak ziet de natuur er bij ieder eiland weer anders uit. Indonesië ligt in een gebied dat door experts de zogenaamde ‘koraaldriehoek’ wordt genoemd. Het is het gebied met de grootste bio-diversiteit ter wereld. Het huisvest meer dan 75% van alle koraalsoorten op aarde en telt meer dan 1500 verschillende soorten vis.

Raja Ampat ligt in deze driehoek en het zal je dan ook niet verbazen dat je hier de meest adembenemende duiken kunt maken. Bij het eiland Alor bijvoorbeeld, kun je grote scholen vis zien en worden regelmatig groepen hamerhaaien gespot door duikers. Wees wel voorzichtig: de Indonesische eilanden staan erom bekend dat er een sterke stroming kan zijn. Voor beginnende duikers kan dit gevaarlijk zijn. Zorg dus altijd voor een goede gids die je meeneemt naar plekken waar je op jouw niveau kunt duiken.

De Sardine Run, Zuid-Afrika

Misschien wel een van de meest spectaculaire gebeurtenissen onder water vindt elk jaar plaats in Zuid Afrika: The Sardine Run. Miljoenen vissen van een formaat zo klein als je vinger die gezamenlijk een groep vormen die zo groot is dat deze op satellietbeelden vanuit de ruimte gezien kan worden. Elk jaar trekken miljoenen sardientjes vanuit de koude wateren van Cape Point langs de kustlijn van de Eastern Cape naar het noorden van Zuid-Afrika. Vanaf daar vertrekken ze voorgoed de oceaan in. En wat is er specialer dan dit fenomeen al duikend te aanschouwen? De sardientjes trekken niet alleen duikers als toeschouwers: ook haaien, walvissen, dolfijnen en zelfs duikvogels proberen een graantje mee te pikken. Je kunt je voorstellen dat dit prachtige schouwspel Zuid-Afrika tot een van de beste duiklocaties in de wereld maakt.

De Rode Zee, Egypte

De Rode Zee mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Het is een van de meest kleurrijke en gevarieerde duikgebieden op aarde. Het water is er warm, helder blauw van kleur en de koraalriffen bruisen van het leven. Er zijn honderden verschillende duiklocaties in Egypte maar de ‘Blue Hole’ is waarschijnlijk de bekendste én de beruchtste. Het wordt ook de gevaarlijkste duikplek ter wereld genoemd omdat het in de laatste dertig jaar aan minstens veertig duikers het leven heeft gekost.

Deze ongelukken vinden vooral plaats wanneer duikers de tunnel die zich op 52 meter diep bevindt, proberen te bereiken. Zonder goede training en uitrusting is het risico groot dat je het einde van de tunnel niet haalt. Tegenwoordig worden alle duiken in de Blue Hole streng gecontroleerd en is het niet toegestaan om zonder gids het water in te gaan. De Blue Hole is alleen toegankelijk voor ervaren duikers met een speciale uitrusting. Toch zijn er ook genoeg andere plekken rondom dit gebied waar het prachtig duiken is. Naast allerlei soorten vissen en koraal kun je er ook fel-gekleurde nadi-branches, haaien en zelfs walvisvissen tegenkomen.

Silfra, IJsland

Als je aan duiken denkt, denk je waarschijnlijk niet meteen aan IJsland. Je ziet er geen fel-gekleurde, subtropische vissen, geen kleurrijk koraal en het water is er ijskoud. En toch is IJsland volgens duikexperts een van de mooiste plekken ter wereld om te duiken. Omdat de watertemperaturen er niet vergelijkbaar zijn met die van tropische gebieden kan dat alleen in een droogpak maar voor die extra inspanning krijg je een hoop terug. Op de plek Silfra bijvoorbeeld, duik je tussen enorme rotsformaties die rechtstreeks uit een Hollywood film lijken te komen. Je ziet eeuwenoude lava, dat lang geleden door de zeebodem omhoog geduwd werd en het water is er kristalhelder: vaak heb je meer dan 120 meter zicht. Mocht je geïnteresseerd zijn in fotografie onder water: dan is dit de plek om te oefenen. Kortom, Silfra hoort zeker op de lijst van de vijf mooiste duiklocaties ter wereld.

Great Barrier Reef, Australië

De Great Barrier heeft weinig woorden nodig: aan de kust van Australië ligt het langste koraalrif van de wereld met een onvoorstelbare verscheidenheid aan leven. Het rif is bijna 350.000 vierkante kilometer. Het wordt jaarlijks door meer dan 2 miljoen mensen bezocht, en dat is niet voor niets: het is er adembenemend mooi. Helaas gaat het niet goed met het Great Barrier reef en is het koraal als gevolg van klimaatverandering en vervuiling de laatste dertig jaar met 50% afgenomen. Reden te meer om als duiker verantwoord om te gaan met de koraalriffen. Ook al is het Great Barrier overal prachtig: Iets meer naar het noorden vind je onbeschadigde koraalriffen, vis in alle soorten en maten en ook groepen haaien en walvissen. Zeker de moeite waard!

Als je dit artikel over de mooiste duiklocaties interessant vond, lees dan ook eens ‘Decompressieziekte: wat is het en hoe voorkom je het?’.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.