Digitaal fietsslot van Mobilock

Met een digitaal fietsslot heb je geen sleutel meer nodig

Per jaar vinden er bijna 100.000 aangiftes plaats van fietsdiefstal. En dat aantal is eigenlijk nog veel hoger, want lang niet iedereen doet aangifte. Gelukkig bieden technologieën, zoals een digitaal fietsslot, mogelijkheden om fietsdiefstal tegen te gaan. Maar wat is een digitaal fietsslot? En welke voor- en nadelen heeft het? Kom hier alles te weten over dit nieuwe slot.

Hoe werkt een digitaal fietsslot?

De ontwikkelingen op het gebied van digitale fietssloten gaan razendsnel. Steeds meer ontwerpers en fabrikanten zien mogelijkheden in een slot dat is verbonden met het internet. Een digitaal fietsslot kun je zowel handmatig als via je mobiele telefoon bedienen. In sommige gevallen signaleert je telefoon je locatie en opent je fiets via je mobiele telefoon als je er naast staat. Andere sloten openen juist wanneer je je fiets aanraakt. Mocht je batterij leeg zijn of je bent je telefoon vergeten, dan kun je het slot openen met jouw persoonlijke code.

Wat zijn de voordelen van een digitaal fietsslot?

Een groot voordeel van een smartlock is dat je geen sleutel meer nodig hebt voor je slot. Je mobiele telefoon fungeert als sleutel om je fiets te openen. Dit maakt diefstal een stuk lastiger: je telefoon is immers vaak beveiligd met een persoonlijke code voordat je toegang krijgt. Veel smartlocks hebben de optie om een oorverdovend geluid af te spelen wanneer de fiets zonder toestemming van de eigenaar wordt opgetild of verplaatst. Op deze manier is het voor fietsendieven moeilijk om je fiets onopvallend mee te nemen. Ook kun je via de app op je telefoon zien waar je je fiets geparkeerd had. Een ander belangrijk voordeel is dat je je fiets gemakkelijk kunt delen met andere mensen, zonder dat je sleutels hoeft uit te wisselen. Via de app kun je meerdere mensen autoriseren om hetzelfde slot, en dus dezelfde fiets, te gebruiken.

Zijn er nadelen?

Een smartlock heeft een accu nodig. Dit betekent dat je zo af en toe je slot, of de accu daarvan, zult moeten opladen. Gelukkig houden de fabrikanten hier rekening mee en gebruiken de meeste van dit soort sloten alleen stroom wanneer ze geopend worden. Dit betekent dat je de accu vaak maar eens in het jaar of minder hoeft op te laden. De prijzen van digitale sloten liggen hoger dan die van een regulier slot. Omdat de sloten nog in de ontwikkelingsfase zitten worden deze wellicht in de toekomst lager, maar voor alle sloten geldt dat je beter kunt investeren in een iets duurder en degelijker slot, dan kiezen voor een goedkoop slot van slechte kwaliteit. Als je je fiets kwijtraakt door een slecht slot, ben je uiteindelijk veel duurder uit.

Fietsverzekering

Je fiets dient minimaal een ART-categorie 2 goedgekeurd slot te hebben om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding in geval van diefstal. Tegenwoordig zijn er digitale sloten die ART goedgekeurd zijn. Sommige hiervan hebben zelfs een keuring in de categorie 4. Een voorbeeld hiervan is Mobilock. Op de website van stichting ART kun je kijken of jouw fietsslot terugkomt in de lijst van goedgekeurde sloten.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.