Traditionele verlichting maakt plaats voor dynamische straatverlichting in Noorwegen

Traditionele verlichting maakt plaats voor dynamische straatverlichting in Hole, Noorwegen

In het kleine Noorse stadje Hole is conventionele straatverlichting vervangen door led-verlichting die oplicht als auto’s, fietsen en voetgangers passeren. Het doel van dit project is het bevorderen van de verkeersveiligheid voor bewoners op een milieuvriendelijkere manier. 

Niet ver van Oslo, en de thuisbasis van ongeveer 5.000 mensen, is de Noorse stad Hole begonnen aan een project dat verkeersveiligheid en respect voor het milieu combineert door een nieuw verlichtingssysteem te installeren op de nabijgelegen Highway 155. Het systeem bestaat volledig uit ledverlichting en is gekoppeld aan bewegingssensoren die zijn ontwikkeld door het bedrijf Comlight.

De techniek zorgt ervoor dat de lichten automatisch worden ingeschakeld wanneer een voertuig of voetganger passeert en vervolgens weer wordt uitgeschakeld, zonder menselijke tussenkomst.

Wekelijkse energiebesparing van 2.100 kWh

Het is het eerste gepatenteerde verlichtingssysteem ter wereld dat onnodig energieverbruik vermindert zonder de verkeersveiligheid in het gedrang te brengen. “We hebben het systeem ‘Motion Sensing Street Lighting’ genoemd, een radarverlichtingscontrolesysteem dat automatisch wordt geactiveerd zodra er beweging in het gebied wordt gedetecteerd. Het intelligente besturingssysteem maakt het mogelijk om grote hoeveelheden energie te besparen op buitenverlichting “, legt Comlight uit.

YouTuber en autoliefhebber Bjørn Nyland heeft het nieuwe verlichtingssysteem, dat op een 9 kilometer lange weg is geïnstalleerd, getest. Volgens zijn berekeningen zal het systeem een energiebesparing opleveren van bijna 2.100 kWh per week. Dat is het equivalent van negen uur tv, 30 uur computergebruik of 47 dagen opladen via smartphone. Hij schat dat het systeem zichzelf binnen vier en een half jaar terugverdient.

Bekijk hier de Youtube-video van Bjørn Nyland:

Noorwegen toegewijd aan het milieu

Noorwegen is goed thuis in het testen van milieusystemen. Het Scandinavische land is wereldleider in de elektrificatie van wegtransport. Zo wil men ervoor zorgen dat voor 2025 alle auto’s en bestelwagens emissievrije voertuigen zijn. En men is hard op weg om dat te bewerkstelligen. In 2017 waren elektrische auto’s goed voor een aandeel van 20,9% op de nationale markt en hybride auto’s voor 31,1%. Ter vergelijking, in Nederland waren de volledig elektrische- én hybride auto’s goed voor een aandeel van 6,4%.

Het Comlight-systeem beschermt het milieu door lichtvervuiling te bestrijden, die het gedrag van dieren en insecten beïnvloedt en ecosystemen schaadt. “Als algemene regel geldt dat wanneer de zon ondergaat, het lichtniveau constant moet blijven”, legt het bedrijf uit. “Het is goed voor de biodiversiteit, goed voor het klimaat en goed voor het milieu.”

Kan het systeem elders worden gebruikt?

Neem Frankrijk als voorbeeld. Het totale energieverbruik van verlichting in Frankrijk is 56 TW per uur, het equivalent van 5,6 ton CO2-afval. Als het land ervoor kiest om een soortgelijk verlichtingssysteem in gebruik te nemen, zou dit volgens cijfers van het VN Milieuprogramma (UNEP) een besparing opleveren van $140 miljard. Daarnaast zou de CO2-uitstoot verminderd worden met 580 miljoen ton CO2 per jaar.

Bron: Mashable Frankrijk.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.