Autoreis met kinderen

Een autoreis met kinderen: hoe maak je het voor iedereen leuk

Op vakantie met het gezin: iets om het hele jaar naar uit te kijken. Maar een lange autoreis met kinderen kan ook zwaar zijn. Vooral wanneer verveling, slaperigheid en honger om de hoek komen kijken. In dit artikel lees je hoe je ervoor kunt zorgen dat de reis al ín de auto voor iedereen leuk is.

Veiligheid gaat voor alles

Zorg ervoor dat de kinderzitjes en veiligheidsgordels voldoen aan alle veiligheidsregels. Neem in de reisbagage veel water mee, een verbandtrommel voor onvoorziene ongelukjes, een zaklamp en genoeg te eten. Neem een oplader voor je mobiele telefoon mee zodat je deze tijdens het rijden kunt opladen.

Slaap goed

Het belangrijkste voordat je op pad gaat, is een goede nachtrust. Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je minder alert bent op de weg en sneller geïrriteerd raakt. Ook kinderen houden het langer vol als ze goed uitgerust aan de reis beginnen.

Pak slim

Zorg dat je een tas bij de hand hebt met spullen die je tijdens de reis wilt gebruiken. Zo hoef je niet steeds je koffer overhoop te halen als je iets nodig hebt. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld zonnebrand en zwemspullen voor als je een keer langs een meertje rijdt waar je een duik zou kunnen nemen. Een eigen kussen en deken kan voor kinderen prettig zijn om tegenaan te liggen. Vergeet ook eventuele medicijnen tegen autoziekte niet mee te nemen.

Pas je route aan op de routine van je kinderen

Denk van tevoren na over het dagelijkse ritme van je kinderen. Wanneer eten en slapen ze normaal? Zo zou je bijvoorbeeld iets voor lunchtijd kunnen vertrekken. Als je in de auto eet, kunnen de kinderen daarna een paar uur laten slapen terwijl je kilometers maakt. Ook zou je kunnen rijden in de nacht, maar natuurlijk alleen als je daar zelf niet te moe voor bent.

Neem pauzes

Het prettige aan op vakantie gaan met eigen auto is dat je kunt stoppen wanneer je dat wilt. Als je met jonge kinderen reist, zorg dan dat je niet langer aan een stuk door rijdt dan twee uur. Doe ook tijdens de pauzes iets actiefs: een balspel in een park of een frisse duik in een meer. Ook een leuke bezienswaardigheid op de route kan goede afleiding bieden op de eentonigheid van een grijze autosnelweg.

Vermaak je kinderen tijdens het rijden

Met spelletjes, boeken en digitale games, kun je ervoor zorgen dat kinderen niet verveeld raken. Ook het zingen van liedjes of het vertellen van verhalen kunnen kinderen urenlang bezighouden.

Magneten

Peuters houden van stickerboeken en magnetische tekenborden. Je kunt een bakplaat gebruiken om magneten aan te bevestigen of te gebruiken als speelondergrond. Zo voorkom je dat alle spullen door de auto slingeren.

Spelletjes

Oudere kinderen vinden het vaak leuk om spelletjes als mens-erger-je-niet, monopoly of scrabble te spelen. Van veel van deze bordspelen zijn reisversies te koop, die kleiner zijn en magneten hebben.

Reisdagboek

Laat je kinderen een reisdagboek bijhouden, waarin ze schrijven en/of tekenen over hun belevenissen op reis. Dit houdt ze niet alleen bezig onderweg, maar zorgt ook voor een leuke herinnering voor na de vakantie.

Weet wat je moet doen in het geval van pech!

Mocht je toch pech krijgen, zorg dan dat je weet wat je kunt doen. Maak van tevoren een lijstje met telefoonnummers van je verzekeringsmaatschappij. Met het Autohulppakket die je kunt afsluiten bij de Doorlopende Reisverzekering van Allianz Global Assistance ben je in de meeste landen verzekerd van hulp bij pech. Door onze jarenlange ervaring in hulpverlening bij ongevallen en pech, weten wij als geen ander wat te doen als je auto of motor er een keer mee ophoudt. Of je nu op weg bent naar wintersport in Oostenrijk of naar de zee in Spanje.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.