Accu van elektrische fiets of e-bike opladen

Een elektrische fiets. Iets voor mij?

Steeds vaker maak ik het mee dat ik naar mijn werk fiets en met grote vaart wordt ingehaald door andere fietsers. Niet omdat ik zo traag ben, maar omdat steeds meer mensen gebruik maken van een elektrische fiets. Met een elektrische fiets ga je sneller, zonder meer inspanning te leveren. Dat klinkt ideaal. In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van een e-bike.

Wat is een elektrische fiets?

Simpel gezegd is een elektrische fiets een fiets die wat extra snelheid geeft, zolang je trapt. De meeste elektrische fietsen hebben geen motor, dus verwacht niet dat je zonder inspanning tegen een heuvel op fietst. Toch kan een e-bike erg handig zijn, zeker als je langere afstanden wilt afleggen en toch sportief bezig wilt zijn.

Hoeveel kilometer kan ik afleggen met een elektrische fiets?

Afhankelijk van de accu in je elektrische fiets, kun je tussen de 25 en 100 kilometer fietsen op een volle batterij. Bedenk dus voor de aanschaf van een accu waar je de fiets het meeste voor zou willen gebruiken en stem daar je accu op af. Mocht je de fiets willen gebruiken om naar je werk te gaan, dan is het slim om na te gaan of je de accu op je werk eventueel op kunt laden zodat je zeker weet dat je ook weer thuis komt na je werk.

Wat kost een elektrische fiets?

Elektrische fietsen komen in alle soorten en maten en dus ook met verschillende prijskaartjes. Natuurlijk is een elektrische fiets duurder dan een gewone fiets. Maar daar komt dan wel bij dat wanneer je de auto laat staan en in plaats daarvan je e-bike neemt, je veel geld bespaart. Je betaalt geen parkeerkosten en wegenbelasting en ook is een elektrische fiets goedkoper in het onderhoud dan een auto.

Zitten er ook nadelen aan een elektrische fiets?

Ieder voordeel heeft zijn nadeel. Dat geldt ook voor elektrische fietsen. Het grootste nadeel van een elektrische fiets is dat je hem regelmatig moet opladen. Niets is zo vervelend als met een een lege accu komen te staan. Overigens kun je met de meeste elektrische fietsen wel gewoon fietsen als de accu leeg is, alleen trapt het iets zwaarder. Ook is een elektrische fiets vaak zwaarder dan een gewone fiets, gemiddeld weegt een e-bike zo’n 30 kilo. Daarnaast is het misschien handig om je te realiseren dat je misschien wel meer kilometers aflegt op de fiets, maar dat je niet per se meer calorieën verbrandt. De trapondersteuning zorgt er immers voor dat je je ook minder hoeft in te spannen.

Toch pech?

De Fietsverzekering van Allianz Global Assistance biedt de mogelijkheid om te kiezen voor pechhulp in heel Nederland. Dan ben je ervan verzekerd dat gecertificeerde monteurs naar je toe komen om je fiets te repareren. In 95% van de gevallen gebeurt de reparatie ter plekke. Is dit niet het geval dan wordt ook je leenfiets door Allianz Global Assistance vergoed.

 

 

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.