Elektrische auto aan het opladen

Elektrische auto: wat zijn de voor- en nadelen?

Elke dag in de auto en nooit meer benzine hoeven tanken. Ooit een gedachte, maar met de opkomst van de elektrische auto wordt het meer en meer realiteit. Ik zie steeds vaker elektrische auto’s op de weg en de keuze in auto’s groeit. Is een elektrische auto ook iets voor jou? In dit blog lees je de voor- en nadelen van een elektrische auto.

Het aantal elektrische auto’s groeit hard de laatste jaren. In Nederland rijden er nu ongeveer 120.000 elektrische auto’s, terwijl dit er vijf jaar geleden nog maar 30.000 waren. Tegenwoordig zijn er auto’s verkrijgbaar die helemaal elektrisch zijn, maar er zijn tevens hybride varianten die zowel elektrisch- als op benzine rijden. Wat zijn eigenlijk de voordelen van van een elektrische auto?

Rijden in een elektrische auto is goedkoper

In de meeste landen is elektriciteit goedkoper dan benzine. Voor de prijs van een volle tank benzine rijd je een stuk meer kilometers met een elektrische auto. En dat is mooi meegenomen.

Minder onderhoudskosten

De motor van een benzineauto, met zijn verschillende losse onderdelen, is erg complex. Om deze reden vraagt een benzineauto veel onderhoud. Een elektrische auto heeft een motor met maar één bewegend onderdeel en is daarom minder gevoelig voor schade. Hierdoor kan er minder mis gaan en is er minder onderhoud nodig. Dit scheelt in de kosten!

Subsidies

In Nederland zijn er verschillende subsidies voor elektrische auto’s beschikbaar. Deze verschillen per gemeente, dus je doet er verstandig aan bij je eigen gemeente de opties na te gaan. Ook zijn er soms mogelijkheden om gratis de batterij van je auto op te laden. Er zijn zelfs parkeergarages die gratis oplaadplaatsen aanbieden. Vaak kun je via een app op je telefoon zien waar er plek is.

Waardebehoud

Elektrische auto’s blijken langer hun waarde te behouden dan niet-elektrische auto’s. Een Tesla S heeft bijvoorbeeld een inruilwaarde van 83%, 71%, en 57% na respectievelijk het eerste, tweede en derde jaar. Dit is veel hoger dan elke benzine-auto in dezelfde categorie.

Snel en stil

Elektrische auto’s zijn erg stil. Dit is erg prettig tijdens het rijden. Bij de eerste elektrische auto’s zag je nog moeilijkheden met optrekken en snelheid halen, maar dat is inmiddels verleden tijd. Ook op hoge snelheid hoor je geen motor ronken.

Geen CO2-uitstoot

Elektrische auto’s hebben geen uitlaatgassen en zijn dus beter voor het milieu. Omdat de elektriciteit natuurlijk ook ergens vandaan moet komen, is het niet zo dat het hele proces altijd zonder uitstoot verloopt. Maar in landen die ook voor een deel gebruik maken van groene energie zoals wind- en zonne-energie, is het totale gebruik van fossiele brandstoffen bij een elektrische auto veel minder dan bij een benzineauto.

Nadelen van een elektrische auto

Beperkte kilometers

De grootste twijfel om over te stappen op een elektrische auto lijkt de angst te zijn om met een lege batterij te komen te staan. Hoewel de meeste elektrische auto’s zo tussen de 150 en 300 kilometer kunnen rijden op een accu, is het bereik een serieuze beperking. Het zorgt ervoor dat rijden, zeker langere afstanden, meer planning vraagt.

Lange oplaadtijd

Zorgen over het aantal kilometers hangen voor een groot deel samen met de tijd die het kost om een elektrische auto op te laden. Veel elektrische auto’s kunnen zo rond de 50 kilometer laden in een uur. Dit betekent dat je niet zomaar een roadtrip door Europa kunt maken zonder goede planning. De oplaadtijd varieert sterk per oplaadpunt. Het positieve nieuws is dat er steeds snellere oplaadpunten langs de wegen verschijnen.

Een elektrische auto is duurder in aanschaf

De subsidies en de lagere brandstofprijs maken de elektrische auto aantrekkelijk, maar over het algemeen zijn elektrische auto’s in de aanschaf duurder dan benzineauto’s. Voor dezelfde ruimte, luxe en accessoires betaal je bij een elektrische auto een stuk meer dan bij een benzinemotor.

Minder keuze

Ondanks de groei in het aanbod van elektrische auto’s, zijn er nog altijd minder modellen beschikbaar in vergelijking met benzineauto’s. Het is een kwestie van tijd zijn voor dit verandert. De elektrische auto is in opkomst en dat betekent dat steeds meer fabrikanten met nieuwe modellen komen.

Verzekering

Elektrisch rijden of niet, er kan altijd iets misgaan met je auto. Met de Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance kun je rekenen op snelle en professionele hulp bij pech. Er wordt altijd geprobeerd om de auto ter plekke te repareren. Als dat niet mogelijk is, wordt je auto naar een garage in de buurt gebracht. Uiteraard krijg je in dat geval een vervangende auto ter beschikking, zodat je verder kunt naar de afspraak.