Elektrische step: verbieden of toelaten?

Rondrijden op een elektrische step. Mag dat?

Fietsen en auto’s zijn allang niet meer de enige vervoersmiddelen. Na hooverboards en Segways doet nu ook de elektrische step zijn intrede in het straatbeeld, maar wat zijn nu precies de regels? En mag je ermee de openbare weg op?

In steeds meer Europese steden zie je elektrische steps in het straatbeeld. En dat is niet gek: ze zijn gemakkelijk mee te nemen in de bus of metro, zijn beter voor het milieu dan een auto of scooter en je manoeuvreert er zonder problemen mee door druk verkeer. In Nederland zal je het populaire vervoersmiddel echter niet snel in groten getale op de weg zien. Het is bij ons namelijk verboden om met een elektrische step de openbare weg op te gaan.

Waarom is de elektrische step verboden?

In veel landen is de elektrische step legaal: in Brussel, Barcelona en Parijs zijn elektrische steps onderdeel geworden van het straatbeeld en op bijna iedere straathoek kan je er wel één huren. In Nederland gelden strenge regels. Mede doordat in 2018 een ongeluk plaatsvond met een elektrische bolderkar, genaamd de Stint. Sindsdien zijn de regels aangescherpt.

Wanneer wordt deze step wél toegelaten?

Om toegelaten te worden op de openbare weg moeten elektrische vervoersmiddelen gezien worden als een ‘bijzondere bromfiets’. Fabrikanten kunnen een aanvraag doen om een elektrische step hieronder te laten vallen, maar hiervoor moet het vervoersmiddel aan nogal wat eisen voldoen:

  • Twee onafhankelijke remsystemen
  • Op beide wielen een rem
  • Een remlicht
  • Richtingaanwijzers aan de voor- en achterzijde
  • Luchtbanden
  • De step mag geen voorwielaandrijving hebben

Ook moet de fabrikant aantonen dat de step uitvoerig is getest op mogelijke gebreken en moet hij minstens 20.000 kilometer of vijf jaar zonder problemen gebruikt kunnen worden. Ten slotte moet duidelijk zijn dat een onafhankelijk instituut de veiligheid van het vervoersmiddel heeft beoordeeld. Op dit moment voldoet géén van de steps die op de markt is aan deze eisen.

Leestip: “Speed pedelec: een snelle elektrische fiets”. Hier leggen wij uit of een speed pedelec een fiets of bromfiets is en hoe je deze bijzondere fiets moet verzekeren.

Zijn er uitzonderingen?

Als je toch een step wilt gebruiken, dan moet je kiezen voor een ouderwetse step zonder motor. Die zijn wel toegestaan. Rijd je toch rond op een elektrische step, dan riskeer je een boete van 380 euro en kan de politie je step in beslag nemen. Maar de belangrijkste reden om niet met dit vervoersmiddel op de weg te gaan is dat je niet bent verzekerd op het moment dat je bij een ongeval betrokken raakt.

Gaan de regels nog veranderen?

Er gaan veel stemmen op dat een elektrische step niet vergeleken mag worden met grotere elektrische vervoersmiddelen zoals boedelbakken en Segways. Met de snelle ontwikkeling van elektrische vervoersmiddelen is het zelfs wenselijk dat hier verandering in komt. Toch zal het nog een tijd duren voordat deze regels dusdanig aangepast zijn.

Elektrische step verzekeren

Veel mensen zijn van mening dat een elektrisch aangedreven step, qua vervoersmiddel, hetzelfde behandeld moet worden als een elektrische fiets of speed pedelec (snelle e-bike). Daarom krijgen wij vaak de vraag: “Kan ik een elektrische step verzekeren met de Fietsverzekering van Allianz Global Assistance?” 

Hoewel wij diverse fietsen, zowel zakelijk als privé, verzekeren is een elektrische step niet te verzekeren met een fietsverzekering. Wij gaan er namelijk van uit dat de step niet voldoet aan de eisen om de openbare weg op te mogen.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.