Eindexamens gehad en nu op examenreis!

Examenreis: wat doe jij na je examens?

Of je nu slaagt of zakt voor je eindexamen: de examenreis hoort er helemaal bij. Na de examens reizen veel Nederlandse leerlingen daarom af naar de zon om de lange dagen van stress en studeren te vergeten. Veel reisorganisaties springen op deze trend in en huren volledige vliegtuigen en bussen af om de jongeren naar hun bestemming te brengen. Wat zijn de meest populaire bestemmingen voor een examenreis? En wat kun je tijdens zo’n reis doen?

Het doel van een examenreis? Feesten!

Het doel van de examenreis is vooral om de lange saaie schooldagen te vergeten en een belangrijke fase uit het leven met vrienden af te sluiten. En hoe kun je dit beter doen dan even helemaal los te gaan zonder het toeziend oog van volwassenen? Een examenreis betekent vaak veel feesten, weinig slaap en uitrusten op het strand. Denk hierbij altijd aan voldoende zonnebrand. Je zult niet de eerste zijn die roodverbrand uit zijn roes ontwaakt.

Cultuur

Cultuur is tijdens de meeste examenreizen ver te zoeken. De avonden en nachten krijgen vaak de meeste aandacht en musea en kerken worden vaak overgeslagen. Maar ook als je niet iedere avond uren de discotheek in wilt, kan een examenreis een mooie afsluiting zijn van de middelbare school periode. Nog een keer met al je klasgenoten op pad en herinneringen ophalen, is een bijzondere ervaring.

Waar naar toe?

Maar waar ga je naartoe op eindexamenreis? Veel touroperators bieden tegenwoordig goedkope groepsreizen aan, speciaal samengesteld voor eindexamenleerlingen. Voor prijzen tussen de 250 en 550 euro voor tien dagen krijg je vaak een vliegticket of busreis, een hotel (all-inclusive is ook mogelijk) én entreekaartjes voor discotheken en festivals. Als je onder de achttien bent, is toestemming van je ouders voor een examenreis verplicht.

Albufeira

Albufeira in Portugal heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als ‘de plek’ waar je moet zijn als je jong bent en op vakantie wilt. Het heeft een sfeervol historisch centrum, waar je veel winkeltjes, terrassen en cafeetjes vindt. In het nieuwe gedeelte zijn de grote discotheken die tot laat open zijn en waar je dus tot in de vroege uurtjes kunt feesten. De ideale bestemming als je zoekt naar afwisseling dus!

Mallorca

Een prachtig eiland, mediterrane cultuur, blauwe zee en witte stranden. Mallorca heeft het allemaal. El Arenal is de beste stad om te bezoeken voor je examenreis: je kunt er een duik in de zee gemakkelijk afwisselen met een drankje op het terras. Mallorca is een prachtig eiland met veel natuur die je kunt ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld op een jeepsafari gaan. Als je je rijbewijs al hebt, kun je zelf rijden en kunnen je klasgenoten achterin.

Marmaris

Turkije is net even helemaal anders. Een andere cultuur, architectuur en ander eten. Marmaris is een belangrijke badplaats in Turkije en veel jongeren kiezen voor deze plek. Veel van de appartementen en hotels liggen direct aan de boulevard, waar je leuk kunt winkelen, paraderen en zonnen. Op de markten kun je de mooiste souvenirs op de kop tikken. Vergeet daarbij niet te onderhandelen over de prijs.

Callela

Spanje hoort natuurlijk ook in het rijtje met bestemmingen voor je examenreis. Calella heeft heerlijke zandstranden met een prachtige blauwe zee. Ook stikt het er van de leuke kroegjes en discotheken. Als je toch wat meer cultuur wilt of uitgebreid wilt winkelen, ga dan naar Barcelona. Dat is dichtbij Callela en een van Europa’s mooiste steden.

Chersonissos

Na de populaire televisieserie ‘Oh Oh Cherso’ werd Chersonissos tijdelijk een minder populaire vakantiebestemming. Maar het heeft zich gerevancheerd en doet weer helemaal mee als feestbestemming. Met volop leuke pleintjes, kroegjes en altijd mooi weer voldoet Kreta aan alle eisen voor een geslaagde examenreis.

Natuurlijk zijn er nog veel meer bestemmingen voor je examenreis. Er zijn veel verschillende touroperators die reizen aanbieden, en je kunt ze vaak helemaal aanpassen aan jouw wensen.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.