Fiets van de zaak

Fiets van de zaak: de nieuwe regels vanaf 2020

Fietsen naar je werk is goed voor je gezondheid, voor het milieu en je verspilt geen tijd aan vaststaan in de file. Vanaf 1 januari 2020 zijn de regels voor een fiets van de zaak een stuk aantrekkelijker gemaakt. Wat zijn de veranderingen voor dit nieuwe fietsplan precies? 

Hoe is het nu geregeld?

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de werknemers binnen 7,5 kilometer van het werk woont. Dat is een afstand die gemakkelijk te fietsen is. Toch zijn er momenteel ongeveer 10.000 mensen die gebruik maken van een fiets van de zaak. Dat kan te maken hebben met de gecompliceerde regelgeving.

Een fiets van de zaak valt nu onder de werkkostenregeling. Dat betekent dat je werkgever je iets extra’s kan geven onder gunstige fiscale voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld ook een mobiele telefoon krijgen uit deze regeling of een abonnement voor de sportschool. Deze regeling gaat tot 1,2 procent van de totale loonsom. Komen de extra’s hierboven, dan moet over de rest een heffing van 80% worden afgedragen. Bovendien moeten in het huidige fietsplan alle privé-kilometers apart geregistreerd worden. Dit betekent een uitgebreide administratie. Dat is voor veel mensen te omslachtig en daarom niet aantrekkelijk. Kortom: redenen genoeg om het fietsplan te veranderen en de regeling voor een fiets van de zaak aantrekkelijker te maken.

Wat gaat er veranderen?

Net als voor de leaseauto geldt straks voor het privégebruik van de leasefiets een vaste bijtelling. Dat betekent dat zeven procent van de waarde van de adviesprijs van de fiets bij het bruto inkomen wordt geteld. Deze regeling geldt voor alle soorten fietsen: stadsfiets, bakfiets, racefiets of een elektrische fiets. Je kunt de fiets vervolgens gebruiken voor je woon-werk verkeer, maar ook om naar de supermarkt te gaan of vrienden te bezoeken. En je hoeft hiervoor geen kilometers te registreren. In de praktijk betekent dit dat je vanaf 2020 maar een paar euro per maand betaalt voor je fiets.

Rekenvoorbeeld

Stel je verdient € 35.000 euro bruto per jaar verdient en je krijgt een fiets ter waarde van € 2.000 van je werkgever . In dat geval is de jaarlijkse bijtelling € 140. Dit betekent dat je op jaarbasis slechts € 59 aan belasting hoeft te betalen. En dat komt neer op minder dan € 5 per maand.

Het nieuwe plan voor leasefietsen is landelijk goed ontvangen en biedt veel mogelijkheden om een fiets aan te schaffen die past bij jouw behoeften. Het is zeer waarschijnlijk dat het voor veel mensen de drempel verlaagd om de fiets naar het werk te pakken. Fietsen is gezonder, handiger én beter voor het milieu.

Ben je van plan om een fiets te gaan leasen? Denk dan ook aan het afsluiten van een fietsverzekering.