oude fietsaccu recyclen

Een oude fietsaccu recyclen

In heel 2021 worden er naar verwachting 1,2 miljoen e-bikes verkocht. En uiteindelijk zullen die fietsbatterijen op termijn aan vervanging toe zijn. Wist je dat fietsverkopers je oude fietsaccu recyclen voor je?

De elektrische fiets is al bijna niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Steeds meer mensen waarderen het gemak en de snelheid van een elektrische fiets. Eén op de zes mensen heeft inmiddels een elektrische fiets en dat aantal gaat alleen maar toenemen.

Elke keer een beetje minder

Elke keer dat je je fietsaccu oplaadt, verliest deze een klein beetje aan opslagcapaciteit. Na ongeveer vijfhonderd keer opladen merk je al dat de accu sneller leeg raakt en je minder lange afstanden aflegt.

Een fietsendealer kan de opslagcapaciteit van je accu controleren en eventueel voor je vervangen. Sommige mensen kiezen ervoor de oudere fietsaccu als reserve te blijven gebruiken en een nieuwe accu erbij te kopen. Ook voor de reserve-accu geldt; wanneer je deze niet gebruikt, verslechtert de opslagcapaciteit na verloop van tijd. Uiteindelijk is deze aan vervanging toe.

Fietsaccu recyclen bij een fietsdealer

Voor bedrijven die elektrische fietsen of losse fietsaccu’s verkopen geldt een innameplicht. Dit betekent dat zij verplicht zijn om je fietsaccu in te nemen en af te voeren. Doet jouw fietsendealer dit nog niet? Attendeer hen dan op deze gratis, kant-en-klare inzameloplossing van Stibat.

Fietsaccu’s zitten vol met metalen. Sommigen zijn schaars en daardoor waardevol, zoals koper, aluminium en nikkel. Een fietsaccu recyclen gebeurt aan de hand van strenge regels, dus gooi de batterij van je e-bike niet bij het huisvuil. Gelukkig telt Nederland al meer dan 1.600 inleverpunten voor fietsbatterijen.

Wat gebeurt er nadat een fietsaccu is ingeleverd?

Na inlevering gaat je fietsaccu naar een sorteerbedrijf. Daar sorteert men de accu’s op chemische samenstelling. Op deze manier kan men de lithium-ionaccu’s, NiMh-accu’s en NiCd-accu’s scheiden van elkaar en apart van elkaar laten verwerken.

In Nederland vindt geen verwerking van je fietsaccu plaats. Daarom stuurt het sorteerbedrijf je accu, ondere andere, naar België, Frankrijk of Duitsland om te recyclen. Men vermaalt vervolgens je fietsaccu tot korrels en stopt deze korrels in een vacuumoven van maar liefst 85o graden. Door de hitte komen de belangrijke metalen, zoals ijzer, nikkel, koper, kobalt en aluminium, vrij. Door van die grondstoffen weer nieuwe producten te maken is de cirkel rond.

Fietsverzekering voor de e-bike

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je accu het begeeft terwijl je aan het fietsen bent of dat je andere schade hebt aan je elektrische fiets. Overweeg om die reden een fietsverzekering voor je e-bike van Allianz Global Assistance.

Photo by Wolfram Bolte on Unsplash

Ruben, Productmanager E-commerce - Allianz Global Assistance

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.