Fietsen in de winter: vaak koud en vol met regen

Fietsen in de winter: hoe kom je niet bezweet aan op je werk?

Fietsen naar mijn werk is in de winter een extra uitdaging. Op het moment van vertrek is het vaak te koud, maar als ik eenmaal op gang ben gekomen warm ik snel op en kom ik bezweet aan op mijn werk. Niet prettig. Voor veel mensen is dit een reden om de fiets te laten staan, maar dat is eigenlijk niet nodig. Ook in de winter kun je zonder al te veel problemen met de fiets naar het werk. In deze blog geef ik je tips om je niet te koud of te warm te voelen tijdens je dagelijkse fietstochtje. Zo voel je je tijdens de werkdag fris en actief.

Draag niet te veel kleren

Een fout die veel mensen maken als ze op de fiets stappen, is het dragen van meer kleding dan nodig. Dit is een goed recept om het halverwege de rit veel te warm te krijgen en te gaan zweten. Het is niet erg om de fietstocht iets aan de frisse kant te beginnen. Rillend van de kou op de fiets stappen is natuurlijk niet nodig, maar bedenk dat je het door de beweging vaak toch wel warm krijgt. Mocht je de ochtendkou een te groot obstakel vinden, draag dan een bodywarmer over je jas. Wanneer je het tijdens het fietsen te warm krijgt, kun je deze weer uit doen.

Draag winddichte kleding

Het allerbelangrijkste bij koud weer is het dragen van een winddichte jas. Als je bovenlijf goed verwarmd is, voorkomt dat al een groot deel van de kou in de rest van je lichaam. Zorg er bij voorkeur voor dat je winddichte jas extra ventilatiegaten heeft waar vocht de kleding kan verlaten. Ook een extra rits onder je armen of op de rug die je kunt openritsen als je het warmer krijgt, biedt uitkomst. Probeer waterdichte stoffen te vermijden. Deze zijn weliswaar warm, maar ademen niet en daarom zweet je meer. Bewaar je regenjas voor de regen.

Draag laagjes

Kies niet voor die ene hele dikke, warme winterjas maar trek juist verschillende dunne laagjes aan. Deze kun je uitdoen als je het warm krijgt of juist aantrekken als je even pauzeert. Meerdere laagjes zorgen voor een betere isolatie. Je sluit lucht op tussen de verschillende lagen en daardoor isoleert het beter. Hoewel fietswinkels geavanceerde kleding verkopen, hoef je niet allerlei nieuwe kleding aan te schaffen. Vaak is simpele polyesterkleding al genoeg als onderlaag. Katoen is geen geschikte stof voor op de fiets: het houdt vocht vast en droogt niet snel.

Zorg dat je handen en voeten warm zijn

De uiteinden van je lichaam, je hoofd, handen en voeten, voelen als eerste de kou. Zij hebben dus veel aandacht nodig! Een goede muts, handschoenen en winddichte schoenen zijn daarom belangrijk. Handschoenen met extra isolatie zijn prettig, vooral als je handen het metaal van je stuur of remmen raken.

Neem extra kleding mee

Als je toch bang bent om te gaan zweten tijdens het fietsen, kun je overwegen om je werkkleding apart mee te nemen en je bij aankomst om te kleden. Bij de wasbakken of in het toilet kun je je opfrissen en eventueel van kleding wisselen. Steeds meer werkplekken beschikken over een douche, zodat je in alle rust kunt omschakelen van je fiets naar je werkdag. Ook is het handig om vochtige doekjes mee te nemen om je op te frissen. Deodorant of eventueel een föhn, kun je op je werk bewaren en gebruiken als het heeft geregend.

Neem je tijd

Of je nu naar je werk fietst in je werkkleding of er toch voor kiest om je bij aankomst om te kleden: helemaal bezweet op je werk aankomen is altijd vervelend. De beste truc om dit te voorkomen is om simpelweg de tijd te nemen voor je fietsrit. Geniet van de beweging en de frisse ochtend. Als je eenmaal in de buurt van je werk komt, doe het dan nóg iets rustiger aan en fiets op je dooie gemak. Zo gebruik je weinig energie en kun je gebruik maken van de wind om af te koelen. Als je het slim aanpakt, arriveer je precies niet te warm én niet te koud op je werk.

Overweeg een elektrische fiets

Als de weg naar je werk heuvelachtig is, of langer dan tien kilometer, kun je overwegen om een elektrische fiets aan te schaffen. Het is een investering, maar door de elektrische aandrijving heb je veel minder inspanning nodig. Dat scheelt niet alleen tijd, maar vermindert ook de kans dat je bezweet aankomt op je werk. Lees meer over de elektrische fiets in dit artikel.

Fietsverzekering

Op weg naar je werk is het vervelend om door een lekke band stil te moeten staan. Bij regen of kou is dat nog veel vervelender. Bij de Fietsverzekering van Allianz Global Assistance komt er in geval van pech er een fietsmonteur naar je toe en wordt in 95% van de gevallen je fiets direct gerepareerd.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.