Fietsen in het donker

Fietsen in het donker: waar moet je op letten?

In de winter is fietsen in het donker voor sommige mensen een nachtmerrie. Hoewel ik snap dat in het donker fietsen best spannend is, kan met de juiste voorbereiding een frisse, donkere avond heel prettig zijn om te fietsen. Lees in dit blog hoe je fietsen in het donker comfortabel én veilig kunt maken.

Licht

Natuurlijk: licht in het donker is erg belangrijk. Zodat je zelf goed kunt zien waar je fietst en om gezien te worden door anderen. Volgens onderzoek heb je met goede verlichting op je fiets 34% minder kans op ongelukken. Reden genoeg om er alles aan te doen dat je goed zichtbaar bent. Controleer van tevoren je fietslamp, want met een kapotte dynamo of lege batterijen kom je niet ver. Als je dynamo kapot is, gebruik dan ledlampjes voor je fiets.

Ledlampjes vragen weinig energie, de batterij gaat lang mee en er zijn lichtjes verkrijgbaar die je overal aan kunt bevestigen. Er zijn zelfs lampjes die je op kunt laden via een usb-aansluiting.

Reflecterende kleding

Niet alleen licht, maar ook reflectiemateriaal kan ervoor zorgen dat je goed zichtbaar bent. Vooral op bewegende delen, zoals je trappers of benen, is reflectie goed te zien voor andere weggebruikers. Naast kleding, is er reflecterende tape verkrijgbaar die je op je fiets kunt plakken. Wees niet te zuinig met plakken! Het gaat erom dat je zo goed en zo snel mogelijk gezien wordt door anderen.

Plan je route

Denk voordat je gaat fietsen na over de route die je neemt. Kies liever niet voor een verlaten landweg vol met hobbels en kuilen. Goed verlichte asfaltwegen met meerdere weggebruikers zijn het veiligst. Wil je toch in het donker gaan fietsen, neem dan als fietsroute een cirkel dichtbij huis. Als er iets gebeurt, ben je snel weer thuis.

Fiets samen

Met een collega of vriend afspreken om samen te gaan fietsen is een goede motivatie om op de fiets te stappen. Het is gezelliger én veiliger. Als er een ongeluk gebeurt of je krijgt een lekke band, is het prettig dat er anderen zijn die je kunnen helpen.

Neem een telefoon mee

Als je toch alleen fietst, neem dan altijd een telefoon mee die voldoende opgeladen is. Juist laat op de avond wil je niet verdwalen of met een lekke band komen te staan, zonder dat je contact kunt opnemen met het thuisfront. Laat altijd aan iemand anders weten dat je op pad bent en wat je route is.

Let op je snelheid bij fietsen in het donker

In het donker zie je vaak alleen wat je fietslamp verlicht. Dat is best gevaarlijk als er plots iets op je pad komt. Houd daarom rekening met je snelheid. Bij een snelheid van 16 km/u is je remweg ongeveer zes meter. Bij 24 km/u is dat snel 11 meter of meer. En dat is best veel als er ineens een dier voor je opduikt. Fiets daarom altijd op een rustig tempo. Helemaal als het wegdek glad is.

Neem een goede verzekering

Een lekke band is altijd vervelend, maar helemaal bij fietsen in het donker. Voordat je begint aan je fietstocht is het slim om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg dat je fiets in goede staat is en neem een simpel reparatie-setje mee. Bij Allianz Global Assistance kun je een Fietsverzekering afsluiten. In geval van pech komt er een fietsmonteur naar je toe en wordt in 95% van de gevallen je fiets direct gerepareerd.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.