Fietsen met kinderen - moeder met lachend kind op fiets

Fietsen met kinderen: hoe zorg je dat het veilig én leuk is?

Kinderen zijn dol op fietsen. Gezellig samen erop uit, beweging en frisse lucht vinden ze heerlijk. Als kinderen wat ouder worden zijn ze ook maar wat trots als ze zelfstandig kunnen fietsen. Waar let je op als je gaat fietsen met kinderen? En hoe zorg je ervoor dat je kinderen veilig meeneemt én dat het gezellig is? In dit blog geef ik je een aantal handige tips.

Kinderzitjes

Tot een jaar of vier kunnen kinderen nog niet zelf fietsen en zijn ze op de fiets slechts passagiers. Gelukkig zijn er allerlei zitjes verkrijgbaar zodat je kinderen makkelijk mee kunt nemen. Belangrijk hierbij is dat baby’s pas in een fietszitje mogen als ze zelfstandig kunnen zitten en in staat zijn hun hoofd zelf te ondersteunen. Fietszitjes zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn fietszitjes die je voorop je fiets monteert, maar ook voor op de bagagedrager is er volop keuze.

Meestal kunnen kinderen tot twintig kilo mee in een fietszitje, maar houd er rekening mee dat ze behoorlijk zwaar kunnen zijn. Met een kind aan het stuur ben je bovendien wat minder flexibel op de weg en vallen is het laatste wat je wilt. Bedenk je ook van tevoren dat kinderen in een zitje achterop je fiets hobbels op de weg beter voelen dan jij. Zorg er daarom voor dat je banden goed opgepompt zijn. Dat maakt het fietsen lichter voor jou en het voorkomt pijnlijke kinderbillen aan het einde van de rit.

Fietskar

Voor kinderen tot zes jaar oud is een aanhangwagentje voor achter je fiets een goed idee. Jij fietst en de kinderen zitten in het wagentje en kunnen om zich heen kijken. Deze wagentjes zijn erg wendbaar en een groot voordeel is dat mocht jij vallen met je fiets, de kinderen niet vallen. Bovendien kun je gemakkelijk wat speelgoed of snacks en water meenemen. Ideaal. Sommige fietskarren zijn verkrijgbaar met een plastic hoes, wat kinderen drooghoudt tijdens regen en bovendien voorkomt dat ze eruit stappen zonder dat je het wilt.

Veilig fietsen met kinderen

Als kinderen zelfstandig kunnen fietsen, dan wil je ze hierin natuurlijk ook stimuleren door samen met ze de weg op te gaan. Maar met druk verkeer kan dit soms lastig zijn. Als je samen fietst, dan kun je het beste je kind het tempo laten bepalen. Laat hem dus iets voor je uit fietsen. Op die manier kun je hem goed in de gaten houden en waar nodig instructies geven. Zorg er ook voor dat je kind aan de binnenkant van de weg fietst en laat hem wat afstand houden van de berm. Ga zelf nog iets meer naar binnen fietsen, zodat passerende auto’s niet rakelings langs je kind zoeven. En last but not least, ga niet fietsen met kinderen als je zelf haast hebt. Het is belangrijk dat je de tijd neemt. Daarmee houd je het voor iedereen leuk.

Motiveer kinderen tijdens het fietsen en geef complimenten als het goed gaat. Als je aanwijzingen geeft, doe dit dan rustig en kalm. Spreek van tevoren wat signalen af, zoals “stoppen” of “rustig” en leer ook dat hij richting aan kan geven door zijn hand uit te steken.

Helm

In Nederland is fietsen met een helm niet verplicht. Toch kiezen steeds meer ouders ervoor om hun kinderen te behoeden voor hoofdletsel, mocht het tot een val komen. Voor kinderen is het niet zo belangrijk dat een helm goed ventileert, zeker als ze zelf nog niet fietsen. Het belangrijkste bij een helm is dat hij goed past. Zorg dat de helm het voorhoofd bedekt en dat de bandjes niet te strak om de nek zitten.

Fietsverzekering

Als je gaat fietsen, dan is het slim om goed voorbereid op pad te gaan. Bij Allianz Global Assistance kun je een fietsverzekering afsluiten. Daarmee is je fiets goed verzekerd tegen diefstal. En in geval van pech komt er een fietsmonteur naar je toe die je fiets in 95% van de gevallen direct kan repareren. Daarmee ben je dus altijd weer snel op weg. Ook als je gaat fietsen met kinderen.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.