Fietshelm op het hoofd biedt kind bescherming

De voor- en nadelen van de fietshelm

Nederland is een fietsland. Naar het werk, een rondje op de racefiets door de polder of de kinderen ophalen van de crèche: het liefst nemen we de fiets. In veel landen is het dragen van een fietshelm verplicht. In Nederland wordt deze regel niet gehanteerd, maar met regelmaat laait hier een discussie over op. Is het veiliger om een helm te dragen op de fiets? Zou iedereen dit moeten doen? In deze blog lees je de voor- en nadelen over het dragen van een fietshelm.

Eigenwijs of wijs?

In Nederland fietsen we het liefst zonder helm. We vinden het lastig als anderen voor ons bepalen dat we dat wel moeten doen. Fietsen zien wij niet als een gevaarlijke activiteit. Daarom leren de meeste kinderen zonder helm te fietsen. Maar wat doe je als er een ongeluk gebeurt? Is de kans op hersenletsel niet veel kleiner als je wél een helm draagt?

Intuïtief zou je zeggen dat het dragen van een fietshelm op de fiets veiliger is. Zeker als je op drukke wegen fietst. Dit is gedeeltelijk waar. Uit onderzoek blijkt dat een fietshelm de kans op hoofdletsel niet verkleint. Een fietshelm is erop gemaakt om klappen op te vangen die tot maar 20 kilometer per uur gaan. Helaas gebeuren de meeste ongelukken met fietsers in combinatie met een auto, motor of scooter. Dan voorkomt een helm helaas geen hoofdletsel.

Schijnveiligheid

Een opvallend resultaat uit onderzoeken is dat fietsers met helm juist vaker betrokken zijn bij ongelukken dan fietsers zonder helm. Hoe dit kan is nog onduidelijk. Het zou kunnen dat fietsers met helm zich veiliger voelen en meer risico’s nemen dan fietsers zonder helm. Dit kan ook voor automobilisten gelden: als zij fietsers met helm zien, zijn ze misschien minder alert op de veiligheidsrisico’s. Het lijkt dus alsof een helm veiligheid biedt voor fietsers, maar dit blijkt dus eigenlijk een schijnveiligheid te zijn.

Daling fietsgebruik

Veel mensen vinden het dragen van een helm zo vervelend dat het de motivatie om te gaan fietsen afneemt. 60% van de Nederlanders zegt minder te gaan fietsen als ze verplicht een helm moeten dragen. Onderzoek in landen waar inderdaad een helmverplichting is gaan gelden, bevestigt dit. Het aantal fietsers neemt dan drastisch af. Dit is natuurlijk niet de bedoeling als je bedenkt dat fietsen veel voordelen met zich meebrengt: het is gezond en voor heel veel mensen heel prettig.

Wanneer wel een fietshelm?

Een fietshelm beschermt het beste bij ongelukken waarbij niet harder dan 20 kilometer per uur gereden wordt. Bij een botsing met een auto op snelheid zal de helm je waarschijnlijk niet optimaal beschermen. Maar jonge kinderen, die nog niet goed kunnen fietsen, vallen regelmatig om andere redenen: moeite hebben met op- en afstappen of nog niet goed kunnen sturen. In deze gevallen beschermt een helm wel tegen hoofdletsel. Ook als je door een ruig gebied fietst, op wegen met veel bochten of onverwachte hindernissen kan een helm je beschermen als je toch valt. Maak dus zelf de afweging.

Besluit je toch een helm te dragen? Let dan op deze punten:

  • Koop een fietshelm die aan de Europese norm voldoet. De meeste erkende fietsenzaken verkopen deze helmen. Ook op internet vind je ze volop;
  • Pas de helm voor aanschaf. De maat van de helm bepaal je door de omtrek van je hoofd ongeveer 2 centimeter boven de wenkbrauwen te meten;
  • Let er vooral op dat het voorhoofd, de slapen en het achterhoofd goed bedekt zijn;
  • Een groot nadeel van het dragen van een fietshelm is dat het te warm kan voelen aan het hoofd. Let er daarom op dat de helm goed ventileert;
  • Draag de helm goed. Om optimale bescherming te bieden is het belangrijk dat een helm goed op het hoofd zit. Let erop dat de helm stevig op het hoofd zit en niet al teveel kan bewegen. Ook de bandjes en sluiting moeten stevig zitten, maar tegelijk ook comfortabel fietsen mogelijk maken.

Verzekering

Of je nu fiets met of zonder helm, het is altijd vervelend als er iets gebeurt op de fiets. Bij Allianz Global Assistance kun je een Fietsverzekering afsluiten. Als je pech hebt of er gebeurt iets, dan komt er een fietsmonteur naar je toe die je snel weer op weg kan helpen.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.