Fietstocht met kinderen, hoe houd ik dat gezellig?

Een tochtje op de fiets met het hele gezin kan een groot succes zijn. Maar de kleine benen van een kind zijn al snel vermoeid. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen een ritje op de fiets leuk vinden? En dat ze het niet met twintig minuten al zat zijn? Deze tips vergroten de kans op een succesvolle fietstocht met kinderen.

1. Op tijd stoppen

Hou er rekening mee dat een kind de fietstocht eerder zat is dan dat jij dat bent. Hoe jonger je kinderen zijn, hoe korter de afstand die ze volhouden. Bedenk van te voren daarom de afstand die je wilt fietsen en hou dit aan. Door op tijd te stoppen, blijven kinderen het fietsen leuk vinden.

2. Goed materiaal

Op een te grote fiets of een te kleine fiets krijgen kinderen sneller vermoeide benen. De juiste maat fiets voor je kind is dus heel belangrijk om van de fietstocht met het gezin een succes te maken. Zorg er daarnaast voor dat de verlichting goed werkt, zodat je kind goed te zien is in het verkeer.

3. Voldoende afwisseling

Kinderen houden niet zo van lange, rechte wegen. Zorg ervoor dat er genoeg te zien of te doen tijdens de fietstocht. Met bruggen, bochten, rivieren en een speeltuintje onderweg vergroot je de kans op succes.

4. Las kindvriendelijke pauzes in

Een leuke plek om een pauze in te lassen is de sleutel tot een succesvolle fietstocht. Bijvoorbeeld bij een speeltuintje of bij een meertje waar je samen kunt picknicken. Zo verleg je de aandacht even naar iets anders dan het fietsen, en bovendien is het een goede beloning.

5. Kies het juiste tempo voor een fietstocht met kinderen

Kinderen rijden op kleinere fietsen en moeten meer omwentelingen maken dan een volwassene. Dat is behoorlijk vermoeiend. Het is belangrijk om je tempo daarop aan te passen. Zijn je kinderen al wat ouder? Laat ze dan voorop fietsen. Zo kun je kinderen aansporen om als eerste de route te ontdekken.

6.  Maak er een spelletje van

Maak het voor je kinderen een leuke bezigheid door van de fietstocht een spelletje te maken. Bijvoorbeeld door foto’s mee te nemen van gebouwen die jullie onderweg tegenkomen. Je kinderen kunnen dan onderweg op zoek. Op deze manier maak je van de fietstocht een speurtocht. Succes verzekerd!

7. Laat kinderen meedenken

Betrek je kinderen van tevoren bij het bedenken van de route. Waar willen zij zelf graag naartoe op de fiets? Als het voor je kinderen een leuke bestemming is, zijn zij extra gemotiveerd om te fietsen.

8. Stop als het nodig is

Is de route toch wat pittiger dan je van tevoren had gedacht? Zijn je kinderen het fietsen helemaal zat? Toon dan begrip voor de situatie en breek de tocht eventueel wat eerder af. Als je je kinderen dwingt om door te fietsen, krijg je ze de volgende keer zeker niet meer mee op jullie fietsavontuur.

Photo by Mark Stosberg on Unsplash.

Ruben, Productmanager E-commerce - Allianz Global Assistance

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.