Nieuwste fietstrends: hang je fiets op in je slaapkamer

Wat zijn de fietstrends voor 2018?

Nederland is altijd een populair fietsland geweest: de meeste kinderen hebben al vroeg hun eigen fiets, gaan op de fiets naar school en ook voor studenten is de fiets onmisbaar. Maar toch pakken veel mensen niet de fiets, maar de auto naar hun werk. 31 mei is daarom uitgeroepen tot de Fiets-Naar-Het-Werk-Dag, om het fietsgebruik te stimuleren. Dit helpt, want steeds meer mensen nemen ook daadwerkelijk de fiets naar het werk. De ontwikkelingen op fietsgebied zijn de laatste jaren enorm snel gegaan. Lees hier wat de fietstrends zijn voor het komende jaar.

Mocht je naast de fietstrends van 2018 ook de mooiste fietsroutes van dit jaar willen weten. Lees dan het blogartikel “Fietsen in 2018: de mooiste fietsroutes”.

E-bikes, e-bikes, e-bikes

E-bikes werden de afgelopen jaren steeds populairder.En die populariteit zal alleen maar toenemen. Waar de e-bike in eerste instantie vooral gebruikt werd door ouderen, is deze nu niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Ook studenten en forenzen zien de voordelen van de elektrische fiets. De modellen zijn steeds gevarieerder en moderner en de aandrijfmotor is soms nauwelijks meer zichtbaar. Ook in mountainbikes en crossfietsen worden tegenwoordig elektromotors ingebouwd waardoor de mogelijkheden om elektrisch te fietsen alleen maar toenemen.

Denk je erover om een e-bike aan te schaffen? Lees dan ter inspiratie en voorbereiding dit artikel: “Waar let je op bij de aanschaf van een elektrische fiets?”.

Minder is meer

Voor moderne fietsen geldt: hoe eenvoudiger, hoe beter. Fietsen zijn tegenwoordig lichtgewicht, aerodynamisch en hebben zo weinig mogelijk toeters en bellen aan het frame. Fabrikanten maken steeds vaker fietsen die een simpele uitstraling hebben, maar niet inleveren op comfort, veiligheid en specificaties.

Fietsvakanties worden populairder

Met de fiets op vakantie: lange tijd had dit het imago van saai, uitputtend en primitief. Maar dat verandert. Een van de fietstrends van dit jaar is een fietsvakantie. Met een beetje hulp van goede marketing is de toerende fietser tegenwoordig een avontuurlijke backpacker geworden. Met de lichtgewicht fietsen van tegenwoordig is het makkelijker om die bergen te trotseren en tassen en fietskleding zijn een stuk aantrekkelijker én moderner geworden.

Opvouwbaar is een pre

Juist als je op de fiets naar je werk gaat, is het handig om van het ene transportmiddel over te kunnen stappen op het andere. Als je je fiets mee kunt nemen in de trein en bus, zijn je reismogelijkheden een stuk groter. Wat is er daarom handiger dan een opvouwbare fiets? Deze kun je vaak onder je stoel of in de bagagerekken leggen en het kost je geen extra geld om je fiets mee te nemen. Daarom behoren vouwfietsen tot de fietstrends en zijn deze steeds meer te zien in het straatbeeld.

Fietsen worden duurder

Met het populairder worden van fietsen en het toenemen van de technologie, komen er steeds meer fietsen in een duurdere prijscategorie. Vaak betekent dit ook dat je meer waar krijgt voor je geld: elektrisch, lichtgewicht en aerodynamisch. Maar voor sommige fietsen betekent dit ook dat er een prijskaartje aan hangt die de prijs voor een auto overstijgt. Gelukkig zijn niet alle fietsen zo duur, er zijn ook gewoon nog fietsen in een goedkopere prijscategorie te koop.

Die luchtvrije banden: ze komen er echt

Een lekke band is vervelend. Maar volgens sommige fiets-ontwikkelaars niet meer nodig. Er is inmiddels een echte luchtvrije band op de markt die door zijn populariteit niet aan te slepen is. Deze band heeft dezelfde flexibiliteit als een band met lucht en fietst dus net zo lekker. De banden zijn weliswaar duurder, maar zorgen ook voor minder reparatiekosten. Én minder afval.

Dockless fietsen

Ooit was het witte fietsen plan een veelbelovend idee in Nederland: een fiets gebruiken wanneer je hem nodig hebt en weer wegzetten zodat anderen hem ook kunnen gebruiken. Helaas is dit project niet geslaagd, maar in grote steden vind je een populair alternatief: dockless fietsen. Met behulp van een app kun je een fiets bij je in de buurt opsporen, deze ontgrendelen en naar je bestemming fietsen. Daar zet je hem weer neer zodat een volgende fietser er gebruik van kan maken. In een fietsland als Nederland, waar bijna iedereen een eigen fiets heeft, is het de vraag of dit systeem gaat werken. Toch noteren wij dockless fietsen als één van de fietstrends voor 2018.

Fietsverzekering

Als je veel fietst, dan is het absoluut aan te raden om een goede verzekering af te sluiten. Met de Fietsverzekering van Allianz Global Assistance is je fiets verzekerd tegen diefstal. Als je fiets wordt gestolen, dan ontvang je de aankoopwaarde van je fiets snel terug op je rekening*. De dekking Diefstal is wereldwijd geldig. Je kunt de fiets dus gerust meenemen op vakantie. De Fietsverzekering is eventueel uit te breiden met Schade en/of Pechhulp.

* = Voor racefietsen, ATB’s en mountainbikes geldt een eigen risico.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.