Fietsvakantie met de trein

Fietsvakantie met de trein

Blijf in beweging, bepaal je eigen tempo, geniet van de natuur en rust uit in pittoreske dorpjes. Een fietsvakantie is inspanning én ontspanning tegelijkertijd. Ga je binnen Europa op fietsvakantie, dan is het handig om te weten hoe fietsvervoer per trein werkt. Daarom hier wat tips voor een fietsvakantie met de trein.

Algemene tips voor een fietsvakantie met de trein

  • Reis zoveel mogelijk buiten de spits: tijdens de spits is het vaak drukker in de trein en is er soms weinig plek. Om ervoor te zorgen dat je niemand in de weg staat, afstand kunt houden en te voorkomen dat je onverhoopt niet mee kunt, is het handig om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.
  • Reserveer van tevoren: Voor binnenlandse treinen is het belangrijk dat je een plek voor je fiets reserveert. Ook voor sommige buitenlandse treinen moet je van tevoren reserveren. Je kunt hiervoor reserveren op de websites van de treinmaatschappij of via NSInternational.nl.
  • Bereid je erop voor dat je je fiets soms moet demonteren. In sommige treinen, zoals de Thalys, mag je fiets alleen mee als het voor- en achterwiel van je fiets gedemonteerd is en je een fietshoes hebt. Bereid je hierop voor, zodat je niet op het station voor verrassingen komt te staan. Zorg ook dat je de juiste tools bij je hebt om je fiets te demonteren.
  • Een vouwfiets mag in de meeste treinen zonder reservering mee. Je moet hem hiervoor opvouwen en hij moet in het bagagerek passen. Hoewel je met een vouwfiets waarschijnlijk geen fietsvakantie zult doen, is het toch handig om te weten.

Liever géén fietsvakantie met de trein, maar met het vliegtuig? Lees dan ‘Een fiets meenemen in het vliegtuig. Hoe doe je dat?’.

Intercity Brussel

Op de Intercity naar Brussel is er plek voor maximaal vier fietsen. Daarom moet je hiervoor een telefonische reservering maken via 030-2300023. De reservering kost € 4,00 per enkele reis. Naast de kosten voor de reservering, kost het ticket voor het meenemen van je fiets € 12,00. De fietsen moeten geplaatst worden in de treincoupe die hiervoor is ingericht en het is niet toegestaan om bagage op je fiets te laten liggen tijdens de reis.

Fiets in de Thalys

Voor de Thalys gelden strenge regels als je een fiets wilt meenemen. Fietsen zijn alleen toegestaan als ze verpakt zijn in een fietshoes. De afmetingen mogen maximaal 135 x 85 x 30cm zijn. Het is dus noodzakelijk om je voor- en achterwiel te demonteren. Zorg ervoor dat je minstens 30 minuten voor vertrek aanwezig bent op het perron zodat er tijd is om je fiets te demonteren.

Fiets in de TGV

Ook in de TGV mag een fiets alleen mee als deze gedemonteerd is en in een fietshoes van maximaal 120 x 90cm verpakt is.

Fiets meenemen in de Eurostar

Met een reservering kun je je fiets meenemen en is een fietshoes in de Eurostar niet nodig. Je hoeft de fiets ook niet te demonteren. Alleen fietsen met een standaardmaat mogen mee. Tandems, driewielers of kinderaanhangwagens zijn niet toegestaan.

In de Eurostar van Amsterdam naar Londen

Als je met de Eurostar van Amsterdam naar Londen reist, kan de fiets mee. Onverpakt en niet gedemonteerd. Je mag niet zelf de fiets meenemen, want dat doet MacBike voor jou. Het is belangrijk dat je daarom ruim van tevoren reserveert.

Voor vertrek breng je de fiets naar het MacBike filiaal op Amsterdam CS. MacBike checkt de fiets in en jij kan 24 uur later de fiets ophalen in Londen. De kans bestaat dat de fiets niet op dezelfde trein wordt vervoerd als waarmee jij reist.

Fiets meenemen in de ICE

In de ICE mag de fiets alleen mee als deze verpakt is als bagage. Als je de fiets gedemonteerd en verpakt meeneemt heb je geen ticket nodig. De maximale afmetingen zijn 120 x 90 cm.

Fiets meenemen naar Duitsland

Veel treinen in Duitsland hebben speciale fietsplaatsen. Om een fiets mee te nemen in een Duitse ICE of Intercity heb je een reservering nodig. In dat geval hoeft de fiets niet gedemonteerd te zijn. Als je de fiets verpakt in een fietshoes kan hij gewoon als bagage mee en hoef je geen reservering te maken.

Let op: de informatie in dit artikel is tot stand gekomen in juli 2020. Check altijd de meest actuele informatie bij de vervoersmaatschappij zodat je fietsvakantie met de trein goed begint.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.