Fotogrtaferen in de sneeuw

Fotograferen in de sneeuw met je mobiel

Op wintersport wil je natuurlijk graag mooie foto’s maken, maar fotograferen in de sneeuw is niet altijd makkelijk. Zeker niet met je mobiel. Om toch met de mooiste winterfoto’s thuis te komen geef ik je hier een aantal tips om spectaculaire foto’s te maken met je smartphone.

Vermijd zonnige situaties met veel contrast

Een blauwe lucht, witte sneeuw: het klinkt als een prachtig beeld. Maar met je telefoon is het vaak lastig om deze contrasten goed vast te leggen. Vaak is het resultaat dat of de sneeuw overbelicht raakt, of de schaduwen, zoals gezichten, onderbelicht. De beste tijd om winterfoto’s te maken is daarom vroeg in de ochtend of tegen de schemering. Als je toch op het midden van de dag fotografeert, wacht dan even totdat de zon achter een wolk verdwijnt. Op die manier creëer je een natuurlijk filter. De allermooiste winterfoto’s neem je direct na een storm. De sneeuw is dan vers, de wolken staan nog aan de hemel en het licht is vaak perfect.

Fotograferen in de sneeuw? Denk aan je kleding

Sneeuw betekent vaak ook dat het koud kan zijn. Om goede foto’s te nemen is het belangrijk dat je je vingers goed kunt bewegen, zonder dat ze stijf raken van de kou. Je mobiel bedien je voornamelijk via het touchscreen, zorg er daarom voor dat je handschoenen draagt die ook reageren op het scherm van je telefoon. Houd je telefoon stevig vast hebt en gebruik hiervoor eventueel een koord waarmee je je telefoon om je nek kunt hangen. Zorg er daarnaast ook zelf voor dat je stabiel staat. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar levert ook scherpere beelden op.

Pas de witbalans aan

De witbalans bepaalt de kleurenschakering van je foto. De camera-app van je iPhone doet dit meestal automatisch en heeft weinig mogelijkheden om dit manueel aan te passen. Omdat je camera sneeuw niet goed automatisch kan inschatten, is het resultaat dat foto’s gemaakt met je telefoon in de sneeuw vaak een blauwige tint krijgen. Daarom raad ik je aan om een app te gebruiken waarbij je de witbalans handmatig kunt instellen.

Voor een iPhone is dit bijvoorbeeld Camera+ en  Camerazoom op Android.  Open de app en pas de witbalans aan totdat de kleuren zo natuurlijk mogelijk ogen.

Pas de sluitertijd aan

Een ander probleem met fotograferen tijdens de wintersport is dat de sneeuw je iPhone laat denken dat het heel licht is buiten. De automatische settings van je iPhone zorgen dan voor een korte sluitertijd wat de sneeuw een grijzige kleur geeft. Om dit te voorkomen kun je de sluitertijd handmatig verhogen. Dit kun je ook in een camera-app doen, zoals Camera+ of Camerazoom. Op een iPhone kun je dit ook met de standaard app van je camera doen: klik op je focuspunt en swipe vervolgens omhoog.

Kies voor zwart-wit

Als er één tijd in het jaar is waar je niet bang hoeft te zijn om zwart-wit foto’s te gebruiken, is dat wel de winter. Op bewolkte dagen in de sneeuw krijg je vaak foto’s met veel grijstinten als resultaat. In de sneeuw kun je daarom prima een zwart-wit filter gebruiken en het contrast wat verhogen en de helderheid aanpassen. Dit zorgt voor prachtige, heldere beelden.

Gebruik de sneeuw als een grote, witte studio

De sneeuw geeft je een natuurlijke witte achtergrond die je voor je foto’s kunt gebruiken. Feitelijk is het net als een in een fotostudio, waar een fotograaf een wit achtergronddoek gebruikt. Als je dit effect wil creëren is het slim om een plek te kiezen waar je alleen sneeuw als achtergrond ziet. Dit kan een besneeuwde berg zijn maar je kunt er ook voor kiezen om van boven naar beneden te fotograferen.

Fotograferen in de sneeuw: gebruik burstfoto’s

Voor een foto van die ene spectaculaire sprong in de sneeuw is timing heel belangrijk. Veel telefoons hebben gelukkig ook de mogelijkheid om burstfoto’s te maken. Hierbij houd je je vinger ingedrukt op de afdruk-knop en neemt je telefoon heel veel foto’s achter elkaar. Op deze manier is er altijd wel een foto bij die geweldig gelukt is.

Ook interessant: