Lawine tijdens de wintersport

Het gevaar van een lawine tijdens de wintersport

Ga je dit jaar skiën in de Alpen? Dan heb je grote kans op een dik pak sneeuw, blauwe luchten en prachtige skipistes. Maar er zijn ook volop waarschuwingen voor lawines. Hoe zit dat eigenlijk met lawines? Waarom zijn ze zo gevaarlijk en hoe kun je ervoor zorgen dat je toch veilig bent op je ski’s? Lees alles over de lawine in dit blog.

Wat is een lawine?

Bij een lawine komt een grote hoeveelheid sneeuw naar beneden. Doordat de sneeuw ophoopt en steeds zwaarder wordt, neemt de lawine in snelheid toe en trekt alles wat hij onderweg tegenkomt mee: bomen, aarde en soms hele rotsblokken. Lawines laten vaak een spoor van verwoesting achter en kunnen snelheden bereiken van wel 300 kilometer per uur. Reden genoeg om goede voorzorgsmaatregelen te nemen.

Europese lawineschaal

In Europa is een schaal ontwikkeld die in wintersportgebieden het lawinegevaar aangeeft. Dagelijks worden de skipistes gecontroleerd en wordt het lawinegevaar ingeschat. Uit een schaal van één tot en met vijf kun je het lawinegevaar aflezen. Niveau één betekent dat de omstandigheden goed zijn, dat de sneeuw stevig is en dat er weinig kans is op grote lawines. Niveau vijf betekent dat je maar beter binnen kunt blijven: er is een groot lawinegevaar en skipistes zullen veelal gesloten zijn.

Off piste skiën

Geen sporen van andere skiërs, geen drukte en een heerlijk pak verse sneeuw: off piste skiën is een geweldige ervaring voor de wat meer ervaren skiër. Maar hoe goed je ook bent, off piste skiën brengt risico’s met zich mee. Ga daarom nooit alleen buiten de piste, maar zorg dat je altijd een buddy bij je hebt. Laat andere mensen weten wat jullie gaan doen en wanneer je verwacht terug te zijn.

Benodigdheden off piste

Besluit je buiten de piste te gaan skiën, zorg dan ook voor goed materiaal. Niet alleen warme kleding is belangrijk, maar denk daarnaast aan zonnebrand, lipbalsem en een multi-tool (uitklapbaar handgereedschap). Er zijn drie zaken die je zeker niet mag vergeten als je off piste gaat skiën:

  • Lawinepieper: een lawinepieper draag je op je lichaam en zendt een continu signaal uit. Op het moment dat een skiër vermist raakt, kunnen andere skiërs met een pieper het signaal opvangen. Ook wanneer diegene onder de sneeuw ligt.
  • Lawineschep: als een skiër onder de sneeuw terecht komt, kun je hem met een lawineschep bevrijden. Deze scheppen hebben al vele mensenlevens gered en zijn een stuk effectiever dan scheppen met een ski of snowboard. Een goede sneeuwschep is makkelijk mee te nemen, is licht, heeft een groot en stevig blad en is van aluminium.
  • Lawinesonde: het ziet eruit als een tentstok, maar je gebruikt hem om een slachtoffer te vinden onder de sneeuw. Door de sonde in de sneeuw te prikken weet je op welke locatie je precies moet graven en hoe diep je moet zijn.

Ook tijdens de wintersport zijn dieven op zoek naar slachtoffers. Als je wilt voorkomen dat jouw spullen worden gestolen, lees dan ‘Voorkom diefstal van je ski’s en snowboard’.

Hoe overleef je een lawine?

Lawines zorgen ieder jaar voor dodelijke slachtoffers. Als je eenmaal in een berg sneeuw vastzit is de kans op overleven klein. Toch kun je een aantal dingen doen die de kans vergroten om een lawine te overleven. Mocht je hier geïnteresseerd in zijn, dan kun je een lawinecursus volgen. Op zo’n cursus leer je tips en trucs om een lawine te overleven. Die kunnen goed van pas komen als je off piste gaat skiën.

Lawinegevaar

Wil je weten of er actueel lawinegevaar is? Houd dan de waarschuwingen in jouw skigebied goed in de gaten. De weersomstandigheden en de kwaliteit van de pistes worden continu gemonitord en het advies hierop aangepast. Volg altijd de aanwijzingen op en neem geen onnodige risico’s. Ook kun je de weersites van het land waar jij bent raadplegen voor lawinegevaar.

Wintersport is nooit zonder risico’s. Je kunt vallen, je bagage verliezen of autopech krijgen. Daarom is het slim een reisverzekering af te sluiten. Met een Reisverzekering van Allianz Global Assistance kun je 24 uur per dag bellen met de telefooncentrale waar een team van experts klaarstaat met advies en hulp.

Donny, senior medewerker Service Team - Allianz Global Assistance

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.