Kies de juiste motor voor de e-bike

Hoe kies ik de juiste motor voor een elektrische fiets?

Elektrische fietsen komen in alle soorten en maten. Je kunt kiezen uit een enorme variatie aan frames, accu’s en accessoires, maar het belangrijkste onderdeel van de e-bike is toch eigenlijk: de motor. Wat zijn de verschillen tussen een voorwielmotor, achterwielmotor en middenmotor? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe maak je de juiste keuze? Lees alles over de motor van je elektrische fiets in dit blog.

Voorwielmotor

Een e-bike met voorwielmotor is op dit moment de meest gewilde elektrische fiets. Deze motor is stil en vergt weinig onderhoud. De motor wordt onopvallend in het voorwiel geplaatst en het ontwerp van de fiets wordt nauwelijks aangepast. Afhankelijk van jouw wensen, kun je in een fiets met voorwielmotor zowel een naaf- als derailleurverstelling laten plaatsen.

Er zitten ook enkele nadelen aan een voorwielmotor. Doordat de motor in het voorwiel zit, is dit wiel zwaarder.Dit merk je tijdens het sturen. Ook voelt het soms alsof je ‘vooruit getrokken’ wordt, in plaats van dat de kracht uit het midden komt. Een ander nadeel is dat een elektrische fiets met een voorwielmotor minder stabiel is naast de asfaltwegen. Op zandwegen of bij bladeren en bij sneeuw kan het voorwiel gaan slippen.

Voordelen voorwielmotor:

+ Weinig onderhoud
+ Motor valt niet op
+ Goedkoopste optie

Nadelen voorwielmotor:

– Stuurt zwaarder
– Gevoel alsof je wordt voortgetrokken
– Kans op slippen op onverharde wegen

Middenmotor

Een middenmotor is gemonteerd in de trapas. Dit zorgt ervoor dat het gewicht in het midden ligt en de fiets een prettige balans heeft. Het belangrijkste voordeel van een e-bike met een middenmotor is dat de motor niet het wiel aandrijft, maar de pedalen. Veel mensen geven aan dat het fietsen hierdoor ‘natuurlijker’ aanvoelt. De middenmotor is niet bevestigd aan een wiel.Dit betekent dat je zonder problemen een band kunt plakken mocht dit nodig zijn.

Lang was het zo dat een middenwielmotor meer geluid maakte dan andere motoren. Dit verschil is inmiddels zo goed als weggewerkt. Hetzelfde geldt voor de storingsgevoeligheid: doordat er bij een middenmotor veel kracht op de ketting komt, kwamen er regelmatig storingen voor. Door allerlei innovaties op het gebied van elektrische fietsen is dit probleem inmiddels zo goed als verholpen. Wel is de techniek van een middenmotor met veel meer tandwieloverbrengingen een complexer systeem dan die van andere motoren. Hierdoor is de deze motor storingsgevoeliger en vraagt hij meer onderhoud.

Voordelen middenmotor:

+ Goede balans
+ Natuurlijk gevoel

Nadelen middenmotor

– Duurder in aanschaf
– Meer onderhoud

Achterwielmotor

Bij een elektrische fiets met een achterwielmotor zit het gewicht in het achterwiel. Het is daarom bij dit type motor handig om voor een accu te kiezen die je voorop de fiets kan plaatsen. De aandrijving komt van achteren, waardoor je het gevoel hebt dat je wordt voortgeduwd. Elektrische fietsen met achterwielmotor zijn meestal minder duur in aanschaf dan een middenmotor. Toch zijn het de minst verkochte elektrische fietsen.

Het belangrijkste van een achterwielmotor is dat je geen combinatie van een dichte kettingkast met naafversnelling kunt gebruiken. Hoewel er allerlei nieuwe ontwikkelingen zijn waarin bedrijven proberen om deze combinatie wel te maken, blijft dit tot nu toe lastig. Een derailleurversnelling slijt sneller en heeft meer onderhoud nodig dan een naafversnelling.

Voordelen achterwielmotor

+ Gunstig geprijsd
+ Stil

Nadelen achterwielmotor

– Voornamelijk derailleurversnelling
– Meer slijtage

Verzamel informatie in en maak proefritten

De ontwikkelingen op het gebied van elektrische fietsen gaan razendsnel. Fabrikanten zitten niet stil en komen steeds met nieuwe producten die elektrische fietsen aantrekkelijker maken. Voordat je een e-bike aanschaft doe je er goed aan om informatie in te winnen en proefritten op verschillende fietsen te maken. Alleen op die manier kun je echt de fiets uitkiezen die bij jou past!

Voor meer informatie rondom de aankoop van een e-bike, lees dan ‘Waar let je op bij de aanschaf van een elektrische fiets?’.