In het openbaar vervoer je fiets meenemen?

Hoe neem je je fiets mee in het vliegtuig of in de trein?

Fietsen en reizen zijn mijn twee favoriete hobby’s. In het ideale geval probeer ik deze twee dan ook te combineren: op vakantie met mijn eigen fiets. Je fiets meenemen in de bus, trein of vliegtuig lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste voorbereiding hoeft het geen probleem te zijn. Hier lees je tips om je fiets gemakkelijk mee te nemen in het vliegtuig of de trein naar je vakantiebestemming.

Vliegtuig

 • Zorg voor goede bescherming
  Ga er niet vanuit dat je dure fiets met zijden handschoenen wordt behandeld als hij eenmaal op het vliegveld is. Niets is zo vervelend als je kartonnen doos openen bij aankomst en erachter komen dat kwetsbare onderdelen van je fiets beschadigd zijn. Schaf daarom een goede beschermhoes of koffer aan om je fiets in te vervoeren. Dit kan een behoorlijke uitgave zijn, maar bedenk dat je er ook op volgende reizen gebruik van kunt maken.
 • Reserveer ver van tevoren ruimte voor je fiets
  Als je een ticket direct bij de vliegtuigmaatschappij boekt, dan heb je meestal de mogelijkheid om afwijkende bagage bij te boeken. In dat geval loopt alles prima. Maar als je je ticket boekt via een reissite zoals e-dreams of e-bookers, heb je deze mogelijkheid vaak niet. Zorg dan dat je meteen telefonisch contact opneemt met de luchtvaartmaatschappij en reserveer alsnog een plekje voor je fiets.
 • Vliegen met je fiets kost geld
  Helaas is het meenemen van je fiets nooit gratis. De prijs hiervan verschilt per vliegtuigmaatschappij.. Stem daarom goed af met de luchtvaartmaatschappij wat het meenemen van je fiets gaat kosten want dit staat niet altijd duidelijk in de voorwaarden. Over het algemeen geldt dat je, tegen betaling, tot maximaal 32 kilo bagage mee kunt nemen in het ruim. Is je fiets zwaarder, dan valt je bagage onder cargo en betaal je vaak veel meer. Weeg je fiets (inclusief beschermhoes) dus goed voordat je gaat inchecken.
 • Zorg dat je op tijd 0p het vliegveld bent
  Lange rijen mensen voor de incheckbalie zorgen ervoor dat het vliegveldpersoneel minder tijd voor je heeft. Als er nog extra zaken geregeld moeten worden of als er onduidelijkheden zijn over je reservering, is het beter om zo vroeg mogelijk op het vliegveld aanwezig zijn. Zo voorkom je stress en kun je je vakantie met een gerust gevoel beginnen.

Trein

Je zou het niet zeggen, maar je fiets in de trein meenemen is vaak lastiger dan met het vliegtuig. Toch kun je met de juiste voorbereiding meestal gemakkelijk je fiets meenemen.

 • Verpak je fiets
  Als je je fiets vervoert in een grote koffer of tas, kun je hem over het algemeen gewoon meenemen in de trein en plaatsen in de bagageruimte. Je hoeft dan geen reservering te maken. Natuurlijk is dit lastiger als je een wat grotere fiets hebt die je niet uit elkaar kunt halen.
 • Stem je reis af met de vervoersmaatschappij
  De voorwaarden voor het vervoeren van je fiets in de trein verschillen per land en per treinmaatschappij. Dat maakt het niet per se gemakkelijk. Neem daarom van tevoren contact op met de vervoerder en bespreek de reservering die je wilt maken. Vaak moet je een plekje reserveren voor je fiets voor de dag en tijd dat je de trein wilt nemen.
 • Houd tijdens de rit een oogje in het zeil
  Zeker als de trein op verschillende plaatsen stopt, is het handig om zo in de trein te gaan zitten dat je je fiets goed in de gaten kunt houden. Op die manier voorkom je dat een medepassagier er op een tussenstation vandoor gaat met jouw fiets.

Kortom: als je je reis goed voorbereid en je wensen goed afstemt met de vervoersmaatschappij dan kun je in de meeste gevallen zonder al teveel gedoe je fiets meenemen op reis. Dit geldt ook als je reist met de bus of met de boot. Met de Fietsverzekering van Allianz Global Assistance is je fiets verzekerd tegen diefstal. Waar je ook naartoe gaat. Als je fiets wordt gestolen, dan ontvang je de aankoopwaarde van je fiets snel terug op je rekening. Zo kun je ontspannen genieten van de vrijheid die een fietsvakantie je geeft. Op je eigen fiets!

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.