Hoe geef je de accu van je e-bike het beste onderhoud?

Hoe onderhoud je de accu van je e-bike het best?

De accu van je e-bike is het meest belangrijke en vaak ook het duurste onderdeel van je fiets. Daarom wil je dat deze zo lang mogelijk meegaat. Goed onderhoud is in dat geval belangrijk. In dit blogartikel lees je hoe je de levensduur van je accu verlengt door hem goed op te laden, verstandig op te bergen én door slim te fietsen.

Bij de aanschaf van een elektrische fiets komt veel kijken. Hier vertel ik je alles over de accu, maar als je overweegt een e-bike te kopen is het artikel “Waar let je op bij de aanschaf van een elektrische fiets?” een goede aanrader.

Zorg ervoor dat de accu van je e-bike nooit helemaal leegraakt

Tijdens het fietsen zal het niet snel gebeuren dat je accu leegloopt. Het systeem van de elektrische fiets is zo ontworpen dat er altijd een restje energie achterblijft. Vaak raakt een accu leeg als je deze een tijd niet gebruikt. Dit kan ervoor zorgen dat de accu onherstelbaar beschadigd raakt.

Houd de accu op (kamer)temperatuur

Batterijen zijn erg gevoelig voor temperatuurschommelingen. De beste accuprestaties krijg je bij stabiele temperaturen zo rond de 20 graden (kamertemperatuur). Erg koude of warme plekken zijn per definitie niet geschikt om de accu van je e-bike te bewaren. Bij een lage temperatuur neemt de capaciteit sterk af en ook hitte kan je batterijduur verkorten.

Om tijdens het fietsen problemen aan je accu te voorkomen, kun je tijdens het fietsen een hoes gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de accu op kamertemperatuur blijft. En wanneer je de fiets parkeert, neem dan de accu mee naar binnen om hem te bewaren.

Batterij opladen

Over hoe vaak je de batterij van je elektrische fiets moet opladen verschillen de meningen. Eigenlijk is het voor een groot deel afhankelijk van het type batterij. De meeste accu’s zijn tegenwoordig Lithium Ion-batterijen. Deze soort kun je opladen wanneer je wilt. Je hoeft dus niet te wachten tot hij bijna helemaal leeg is. Toch raden experts aan om na ongeveer dertig keer opladen, de batterij één keer bijna helemaal leeg te laten gaan en hem dan weer helemaal op te laden. Zo voorkom je dat de batterij “gewend” raakt aan het continu opladen. Voor de meeste batterijen geldt dat hoe vaker je ze gebruikt en oplaadt des te sneller ze aan vervanging toe zullen zijn.

Zorg voor de accu als je hem niet gebruikt

Voordat je de batterij van je accu in de winter opbergt, is het slim om hem op te laden. Zorg ervoor dat de capaciteit op ongeveer 60% zit als je hem weglegt. Controleer af en toe of de capaciteit sterk afneemt en laad iedere twee maanden weer op tot die 60%. Laat de accu niet aan de lader hangen als je hem opbergt, maar haal hem eraf als hij voldoende is opgeladen.

Een goede bandenspanning tijdens het fietsen is essentieel

Pomp de banden van je fietsen regelmatig op. Te zachte banden zorgen voor meer weerstand op de weg. Hierdoor moet de accu meer energie leveren en is je accu sneller leeg. De juiste bandenspanning staat veelal op de zijkant van je band vermeld. Een bandenspanning van tussen de 4 en 4,5 bar is vaak voldoende.

Start altijd in een lage versnelling

Het plezierigst fietsen doe je op een fiets met versnellingen. Voor de accu van je e-bike is het echter niet goed om te starten in een hoge versnelling. Begin altijd vanuit een lage versnelling waarbij je veel omwentelingen moet maken. Schakel pas naar een hogere versnelling als je op gang bent gekomen. Dit zorgt voor een lagere belasting van de accu, waardoor deze langer meegaat.

Fietsverzekering

Mocht je onverhoopt stil komen te staan met je elektrische fiets, dan ben je met de Fietsverzekering van Allianz Global Assistance ervan verzekerd dat gecertificeerde monteurs naar je toe komen om je fiets te repareren. In 95% van de gevallen gebeurt de reparatie ter plekke. Is dit niet het geval, dan wordt je leenfiets door Allianz Global Assistance vergoed.

{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.