Verre vliegreis met kinderen: hoe houd je het leuk?

Een verre vliegreis met kinderen: hoe overleef je het?

Een verre reis met het hele gezin kan een bijzondere ervaring zijn: een nieuwe cultuur, ander eten en mooie natuur. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen zich goed vermaken tijdens een lange vliegreis en hoe krijg je dit georganiseerd? Voor jezelf als ouder, maar ook voor andere passagiers kunnen huilende kinderen frustrerend zijn. Lees hier alle tips om een vliegreis met kinderen zo aangenaam mogelijk te maken.

Plannen, plannen en nog eens plannen

Een verre reis maken met je kinderen vereist planning. Heel veel planning. Je kunt nooit genoeg babydoekjes bij je hebben, dat ene extra speeltje, weten hoe laat en waar het vliegtuig precies vertrekt en waar je bijvoorbeeld een speelruimte kunt vinden op het vliegveld. Ook extra kleding, een thermometer en pleisters zijn onmisbaar in je handbagage. Een goede planning is het begin van een geslaagde vliegreis.

Reserveer een speciale kindermaaltijd

Eten in een vliegtuig is vaak geen luxe sterrenmaaltijd. Je kunt je wel bedenken dat als je zelf het eten al met lange tanden naar binnen werkt, je kinderen er waarschijnlijk ook niet dol op zijn. Bestel daarom tijdig voor vertrek een maaltijd voor je kinderen. Deze maaltijden zijn speciaal gemaakt voor jonge kinderen en ook al blijft het vliegtuigeten, het is vaak net iets smaakvoller. Vergeet deze dus niet te reserveren.

Neem lekkere snacks mee

Ook als je je kind liever geen snacks te eten geeft, voor een lange vliegreis zou je eens een uitzondering kunnen maken. Soms duurt het wachten op een maaltijd lang en een kind met trek is soms, zoals iedere ouder weet, moeilijk te kalmeren. Neem daarom voldoende lichte, zoete of hartige snacks mee en kies de juiste momenten waarop je je kind hiermee verwent. Het kan een uitkomst zijn op een lange vliegreis met kinderen.

Probeer je aan het ritme van de kinderen te houden

Als het mogelijk is, boek dan een vlucht rond bedtijd. Met een beetje geluk vallen ze dan in slaap rond hun normale tijd. Natuurlijk is dit geen garantie voor succes. Want als kinderen net over hun slaap heen zijn of te opgewonden om te vliegen, dan kan het des te lastiger zijn om ze in slaap te sussen. Maar proberen kan altijd!

Pak voor ieder kind een aparte rugzak

Pak voor je kinderen een tas met spullen die ze wel eens nodig kunnen hebben tijdens een lange vliegreis: die speciale knuffel, hun favoriete voorleesboek en zijn of haar favoriete snack. Geef je kinderen de verantwoordelijkheid over deze tas en laat ze, waar mogelijk deze zelf dragen. Op deze manier voelen dat ze ook echt op reis zijn.

Maak gebruik van vroeg boarden

Tegenwoordig hebben de meeste vliegtuigmaatschappijen de mogelijkheid om vroeg te boarden met een kind. Zo kun je je kinderen in alle rust te laten wennen aan de cabine en de stoelen. Ook mogen ze dan alvast naar het toilet. Neem dus dat extra half uurtje om te acclimatiseren in het vliegtuig.

Zorg dat je telefoon of tablet opgeladen is

Met nieuwe spelletjes op een tablet of een video kunnen kinderen zich urenlang vermaken. Laad je telefoon daarom voor vertrek vol met nieuwe games. Veel spelletjes zijn tegenwoordig leuk of kunnen kinderen op een speelse manier helpen bij lezen, rekenen of taal. Zorg ervoor dat je deze ook installeert. Natuurlijk is het ook vermaak voor jezelf om als ouder samen met je kind mee te doen.

Beweeg af en toe

Neem regelmatig even de tijd om een rondje te lopen door het vliegtuig en ga dan ook naar het toilet. Niets is zo vervelend als een kind dat net als de landing wordt ingezet nog nodig moet plassen. Let daarom ook op met drinken. Natuurlijk mag je kind niet uitgedroogd raken, maar een kleintje dat om de tien minuten naar het toilet moet is ook niet alles.

Geniet!

Vliegen is bijzonder. Ooit was vliegen zelfs onmogelijk. Vergeet niet om je kinderen enthousiast te maken voor het vliegen. Als ze niet bang zijn voor het vliegen voelen ze zich beter op hun gemak en kunnen ze een lange vliegreis beter verdragen. Leg uit hoe een vliegtuig werkt (lees je dus in van tevoren), wijs naar de huizen die steeds kleiner worden en naar de wolken, de zon en de horizon.

Zorg ook goed voor jezelf

Juist als je druk bent met het coördineren van een overstap en je kinderen in het gareel te houden, is het belangrijk om jezelf niet te vergeten. Denk aan een goede maaltijd voor jezelf, neem een beetje rust waar mogelijk en geniet van de lange vliegreis met je kinderen. Alleen als je zelf ook comfortabel bent, houd je het leuk voor je kinderen.

Reisverzekering

Als je met kinderen reist kan er wel iets vervelends gebeuren. Een vergeten rugzak in het vliegtuig, een ongelukje met de tablet. Met een reisverzekering van Allianz Global Assistance is je bagage verzekerd als er onverhoopt iets mee gebeurt. Zo ga je onbezorgd op reis!

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.