Lawine vermijden

Hoe vermijd je lawines?

Skiën in een gebied waar lawines voorkomen, brengt risico’s met zich mee en daarom staan hieronder wat tips om lawines te vermijden. En ook al zijn er technieken en gadgets om lawines te overleven, het beste is om te zorgen dat je er niet in terecht komt. Hier lees je tips om lawines te vermijden.

Neem een professionele lawinetraining

Als je regelmatig in gebieden bent met lawinegevaar, of je hebt een passie voor off-piste skiën, dan is het slim om je op te geven voor een training. Dit is niet alleen leuk, het het kan er ook voor zorgen dat je niet in levensbedreigende situaties terecht komt. Tijdens zo’n training leer je van professionele instructeurs hoe de wind, neerslag en temperatuur de kans op lawines beïnvloeden en hoe je jezelf en je groepsgenoegen veilig houdt. Deze trainingen duren vaak enkele dagen en kun je volgen in ski- en wandelgebieden.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de cursussen van Snow Safety of de online cursus van Know Before You Go (gratis).

Zorg dat je goed bent uitgerust

Als je risico’s neemt, is het van belang om rekening te houden met de spullen die je bij je hebt. Als alle training en oplettendheid je niet helpt en je toch in een lawine terechtkomt is het van levensbelang om het juiste gereedschap binnen handbereik te hebben, zoals een lawinepieper, schep, sonde en/of een lawine-airbag.

Eerder verscheen al een artikel wat een lawine precies is en wat voor spullen op de piste je echt moet meenemen.

Blijf alert op weersveranderingen

Zorg dat je alert bent op eventuele veranderingen in het weer. Als de weersvoorspellingen in de ochtend goed lijken, kan dit toch betekenen dat in de loop van de dag het weer omslaat. Als er veel sneeuw valt, de temperatuur daalt of de wind toeneemt, betekent dit ook dat het risico op een lawine toeneemt.

Pas je plan aan

Zorg dat je flexibel genoeg bent om je plannen gedurende de dag aan te passen. Als het lawinegevaar toeneemt, kies dan een andere route, ook als dit meer tijd kost of anders is dan wat je in je hoofd had. Houd hierbij ook rekening met de ervaringen en vaardigheden van jezelf en je groepsleden.

Deel de plannen met je groepsgenoten

Los van dat je nooit in je eentje moet gaan skiën op een plek met lawinegevaar, is het ook van belang dat je de mensen in je groep altijd op de hoogte stelt van je plannen. Deel de risico’s die er op dat moment zijn en vertel wanneer en waarom je de plannen wijzigt. Overleg waar nodig: leden uit je groep kunnen informatie hebben of observaties hebben gedaan die jij over het hoofd hebt gezien.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent

Kijk goed naar de signalen om je heen en leer ze te begrijpen. Hoewel allerlei websites informatie geven over verwachte temperaturen en het lawinegevaar, is het belangrijk dat je zelf op blijft letten. Door alle moderne hulpmiddelen, vergeten we dit soms. Train jezelf in het zien en interpreteren van signalen om je heen. Kijk bijvoorbeeld naar de weersomstandigheden van de afgelopen 24 uur. Vermijd een gebied waar een storm is geweest met veel nieuwe sneeuw. Dit zijn de gebieden waar de meeste lawines plaatsvinden.

Zorg voor veiligheid

Kies altijd voor de veiligste optie. Bij lawinegevaar neem je nooit met meerdere mensen tegelijk een afdaling maar doe je dit één voor één. Zorg altijd voor een veilige afstand tussen leden van de groep. Pas je snelheid aan de weersomstandigheden aan en stop alleen op plekken waar het veilig is. Twijfel je over de veiligheid? Neem dan nooit een risico en pas je plan aan.

Wintersport reisverzekering

Ga je dit jaar de piste op? Denk er dan over na of je jouw wintersportspullen wilt verzekeren en je jezelf wilt beschermen voor hoge zorgkosten in het buitenland die het gevolg zijn van een medisch ongeval. Op de Wintersport-pagina van Allianz Global Assistance vind je meer informatie over geschikte reisverzekeringen. Op die pagina is tevens uitleg over de dekking ‘Wintersport en bijzondere sporten’ te vinden.

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.