Verwijderen van een teek

Hoe verwijder je een teek?

In een bosrijke omgeving of wanneer je door hoog gras wandelt, heb je kans door een teek te worden gebeten. Dit zijn kleine parasieten die in leven blijven door zich te voeden met bloed van mensen en dieren. Teken bijten zich vast in de huid en brengen soms de ziekte van Lyme over op mensen. Dit is wat je moet doen bij een tekenbeet.

Hoe groot is de kans op Lyme?

Ieder jaar lopen ruim 1 miljoen mensen in Nederland een tekenbeet op. In Nederland zijn 1 op de 5 teken besmet met de ziekte van Lyme. Ongeveer 1 op de 2 mensen krijgt de ziekte van Lyme na zo’n beet. De ziekte van Lyme is een vervelende ziekte. Hoewel het met een antibioticakuur goed te behandelen is, houden 1000 tot 2500 mensen langdurige klachten aan Lyme over. Alle reden dus om tekenbeten zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe verwijder je een teek?

Als je ziet dat een teek zich heeft vastgebeten is het verstandig deze er zo snel mogelijk uit te halen. Hoe doe je dat?

Gebruik een pincet, tekentang of ander tekenverwijderingsmiddel

Wanneer je kiest voor een pincet, zet deze dan zo dicht mogelijk op de huid. Pak de teek bij de kop vast en trek hem in een rustige beweging eruit. Zorg dat er geen delen van de teek in de huid achterblijven. Dit kan voor een ontsteking zorgen.

Er zijn tekentangen, tekenlasso’s en tekenlepels verkrijgbaar. Lees de bijsluiter voordat je de teek verwijdert. Soms wordt aangeraden te draaien als je de teek eruit trekt en soms juist niet.

Desinfecteer en noteer de plaats en datum van de tekenbeet

Nadat de teek is verwijderd kun je het wondje schoonmaken met jodium of met een alcoholhoudend ontsmettingsmiddel. Reinig de tekentang of pincet en zorg ervoor dat je de datum en locatie waar je bent gebeten opschrijft. Dit kan van pas komen als je later toch ziekteverschijnselen krijgt.

Houd het wondje in de gaten

Hou gedurende minstens 12 weken de tekenbeet goed in de gaten. Als er en rode vlek verschijnt, ga dan meteen naar de huisarts en laat je controleren op Lyme. Ook wanneer je in de periode na de beet griepverschijnselen krijgt zoals hoofdpijn, koorts of keelpijn, is het verstandig een bezoek te brengen aan de huisarts.

Overige tips bij het verwijderen van een teek

Raak niet in paniek.

Het is een heel naar idee, zo’n beestje dat zich vastbijt in je huid. Maar raak niet in paniek wanneer je een teek opmerkt. Haal hem er bij voorkeur niet uit met je vingers maar wacht totdat je een pincet of tekentang bij de hand hebt.

Verwijder de teek binnen 24 uur

Hoe sneller je de teek verwijdert, des te kleiner de kans dat een geïnfecteerde teek Lyme kan overdragen. Toch wil dit niet zeggen dat je niet ziek kunt worden van een tekenbeet die je er direct uithaalt. Besmetting met Lyme vindt over het algemeen plaats tussen de 0 en 78 uur.

Gebruik geen ontsmettingsmiddel voordat de teek eruit is

Raak de teek niet teveel aan en gebruik zeker geen jodium, zeep, olie, lucifers of alcohol. Doe je dit toch, dan bestaat de kans dat de teek zijn maaginhoud leegt en is de kans op besmetting met Lyme groter.

Tekenbeten voorkomen

De meeste besmettingen met de ziekte van Lyme vinden in de zomer plaats, maar blijf wel het hele jaar alert op teken. Je kunt jezelf beschermen door je lichaam zoveel mogelijk te bedekken. Draag een lange broek en een shirt met lange mouwen. Ook is het slim om je sokken over je broekspijpen te dragen. Insectenwerende middelen waar de stof DEET in verwerkt zit, houden sommige teken tegen, maar zijn geen garantie. Controleer jezelf en je gezinsleden altijd na een wandeling of fietstocht in de natuur op tekenbeten.

Een tekenbeet kan heel vervelend zijn. Ben je tijdens je vakantie gebeten door een teek en maak je je zorgen over het wondje? Met een reisverzekering bij Allianz Global Assistance kun je 24 uur per dag contact opnemen met onze Nederlandstalige artsen. Zij helpen je om een ziekenhuis of dokter te vinden in het buitenland en beantwoorden al je vragen.

Andere medische artikelen:

{

Donny

Donny is senior medewerker bij het Service Team van Allianz Global Assistance. Klantgerichtheid komt bij haar altijd op nummer 1. Als zij niet aan het werk is heeft ze een andere passie. En dat is reizen! Wintersport, een weekendje weg of lange reizen naar Australië en Azië zijn haar niet vreemd. Door haar vele reizen is zij de aangewezen persoon om haar ervaringen met je te delen.