Fiets gestolen

Hoe voorkom ik dat mijn fiets gestolen wordt?

In Nederland worden ieder jaar ongeveer 750.000 fietsen gestolen. Dit is een schatting, want maar een klein percentage van de gedupeerden doet aangifte van een gestolen fiets: ongeveer 120.000 aangiftes per jaar. Deze hoge cijfers alleen zijn genoeg reden om fietsendieven geen kans te geven. Hier lees je een aantal tips om te voorkomen dat jouw fiets gestolen wordt.

Een ART slot

Een goed slot is het halve werk. Sommige sloten zien er sterk uit, maar je zult versteld staan als je een fietsendief in een handomdraai je indrukwekkende ijzerwerk ziet openbreken. Koop daarom een goedgekeurd ART slot. Sterke sloten zijn niet goedkoop, maar als het voorkomt dat je nieuwe fiets gestolen wordt, is dat het zeker waard.

Gebruik je slot!

Het lijkt een dooddoener, maar zet je fiets altijd op slot. Ook als je een paar minuten de supermarkt binnenloopt of even de weg vraagt: gebruik het slot. Niets is gemakkelijker voor een fietsendief dan wegrijden op een fiets die voor hem klaar staat.

Gebruik het slot slim

Probeer je fiets altijd ergens aan vast te zetten. Dit kan van alles zijn: een lantaarnpaal, een hekje of een fietsenrek. Dit maakt het voor fietsendieven moeilijker om je fiets mee te nemen, ze moeten het immers al op straat openbreken. Probeer het slot zo strak mogelijk ergens aan te bevestigen door het wiel en frame, zodat er weinig bewegingsruimte overblijft. Zo hebben dieven minder ruimte om gereedschap te gebruiken om het slot open te breken.

Waar parkeer ik mijn fiets?

Ook de plek waar je je fiets wegzet is belangrijk. Dieven houden niet van pottenkijkers, dus op drukke plekken zal je fiets minder snel gestolen worden dan op afgelegen plekken. Parkeer dus bij voorkeur op plaatsen waar veel mensen komen. Fietsen worden niet alleen op straat gestolen, maar ook vaak gewoon uit een tuin of uit een garage. Wees ook hier dus alert op fietsendieven: zet je fiets ook thuis op slot en sluit de garage af!

Wat kan je nog meer doen?

  • Registreer je fiets Je kunt je naam en postcode in je fiets laten graveren zodat je je fiets altijd kunt herkennen. Ook kun je het serienummer van je fiets laten registreren zodat je je fiets als gestolen kunt opgeven.
  • Parkeer je fiets in een bewaakte fietsenstalling. Probeer je fiets zo vaak mogelijk te parkeren in een fietsenstalling waar bewaking is. Dit verkleint de kans op diefstal en bovendien kun je met een gerust hart op pad.
  • Weet goed hoe je fiets eruit ziet In het geval dat je fiets toch gestolen wordt, kun je met foto’s van je fiets laten zien hoe hij eruit ziet. Mocht je fiets toch gestolen worden, doe dan altijd aangifte. Ook al komt een fiets lang niet altijd terug, in zeven procent van de gevallen is dit wel het geval. Door betere registratiemogelijkheden groeit het aantal teruggevonden fietsen gestaag. Ook kun je contact opnemen met de gemeente waarin je je fiets bent kwijtgeraakt om te controleren of je fiets misschien verkeerd gestald was en is meegenomen naar het fietsendepot. Gemeenten en politie plaatsen gevonden fietsen op de website www.verlorenofgevonden.nl. Dus check altijd eerst deze website voordat je aangifte gaan doen.
  • Verzeker je fiets Met de Fietsverzekering van Allianz Global Assistance is je fiets verzekerd tegen diefstal. Als je fiets wordt gestolen, dan ontvang je de aankoopwaarde van je fiets snel terug op je rekening. De dekking Diefstal is wereldwijd geldig. Je kunt de fiets dus gerust meenemen op vakantie. De Fietsverzekering is eventueel uit te breiden met Schade en Pechhulp.
{

Ruben

Ruben is Productmanager E-commerce bij Allianz Global Assistance. In zijn vrije tijd pakt hij graag de fiets. Vanaf zijn huis rijdt hij zo lekker de polder in op zijn racefiets voor een sportief rondje. Of met zijn MTB naar de duinen. Maar hij fietst net zo lief op zijn oude stadsfiets naar het station of naar zijn werk.