Autodiefstal voorkomen met handige tips

Hoe voorkom je autodiefstal in het buitenland?

Stel je voor: je loopt met volle tassen naar de plek waar je de auto had geparkeerd, je kijkt om je heen, maar je kunt de auto niet vinden. Je kijkt nog eens en loopt naarstig heen en weer. Tot doordringt dat je auto toch echt op deze plek had moeten staan. Autodiefstal is een nachtmerrie voor menig autobezitter. Dankzij deze tips voorkom je dat je slachtoffer wordt van autodiefstal.

Haal waardevolle spullen uit je auto en zet je auto op slot

Hoe meer spullen er in je auto liggen, des te interessanter is je auto voor autodieven. Laat je navigatie, laptop of smartphone niet in de auto als je weggaat, maar neem het met je mee. Beschik je over draagbare navigatie? Veeg dan de vlek van de zuignap van je navigatie weg en neem de navigatie met je mee. Elektronische apparaten zijn zeer gewild bij dieven.

Als je niks hebt te verbergen, laat dat zien. Dieven zijn minder snel geneigd je auto te willen openen, als zij kunnen zien dat er niks valt te halen. Als je achterbak leeg is, dek deze dan niet af. Laat zien dat er niks ligt.

Doe altijd je auto op slot. Het ligt zo voor de hand en toch zijn er veel mensen die dit niet doen. Even vlug een boodschap halen of snel in huis iets pakken. Even dit en even dat. Juist dit zijn de momenten waarop autodieven toeslaan. Dus zet die auto op slot.

Parkeer op een verlichte parkeerplaats of garage

Dieven doen hun werk het liefst in het donker. Zonder pottenkijkers. Probeer daarom je auto altijd te parkeren op een plek waar veel mensen langskomen. Naast een lantaarnpaal is een mooie plek, want dan is de auto ook ‘s nachts goed zichtbaar.

Een (betaalde) parkeergarage is een goede optie om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van autodiefstal. In grote steden heb je vaak mooie complexen waar je de auto veilig kunt stallen.

Parkeer met een (extra) stuurslot

Draai na het inparkeren kort aan je stuur. Je zult merken dat je auto hierdoor in het stuurslot valt. En dat maakt de kans op autodiefstal tegen net weer wat kleiner. Het kost je slechts een paar seconden.

Gebruik een startonderbreker of  alarmsysteem

Veel auto’s kunnen tegenwoordig geopend en gestart worden door de sleutel dicht bij de auto te houden. Ingenieuze dieven proberen met speciale apparatuur het signaal van zo’n elektronische sleutel op te vangen, het signaal te versterken en dan je auto te openen en te starten. Je kunt dit voorkomen door een startonderbreker te gebruiken. Een dief kan dan nog wel de auto openen, maar niet meer wegrijden.

Een alarmsysteem voor je auto kan eveneens een goede investering zijn. Let bij de aanschaf van een startonderbreker of een alarmsysteem erop dat je kiest voor een Kiwa SCM gecertificeerd product.

Maak je kentekenplaat vast en graveer je ruit

De politie waarschuwt regelmatig voor diefstal van je kentekenplaat. Dieven kunnen met jouw nummerbord gaan tanken zonder af te rekenen of snelheidsovertredingen begaan. Fysiek gezien is je auto niet gestolen, maar jij draait wel voor de kosten.

Door je kentekenplaat goed vast te maken met lijm of schroeven kun je deze praktijken voorkomen. Ook is het mogelijk om de gegevens van je nummerplaat in het raam te laten graveren.

Een volgsysteem

Hoewel het geen tip is om autodiefstal te voorkomen, kun je met een volgsysteem (GPS-tracker) wel je auto blijven volgen. De kans dat de auto hierdoor wordt teruggevonden is aanzienlijker groter. Er zijn allerlei verschillende soorten op de markt, dus verdiep je in de mogelijkheden van een volgsysteem.

{

Simon

Simon is Manager Extended Warranty & Telematics bij Allianz Global Assistance en een fervent autoliefhebber. Privé rijdt hij een BMW en als hobby rijdt hij ook nog een in een Chrysler cabrio.